Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα κέρδη στις τράπεζες, η προσοχή στον ΟΠΑΠ

Δεύτερη συνεδρίαση τραπεζοκεντρικής ανόδου (18,3%) στο ΧΑ. Στο προσκήνιο και η μετοχή του ΟΠΑΠ (+0,85%). Άλμα για Εθνική (19,76%), Alpha (19,25%) και Πειραιώς (15,58%). Πτώση 4,17% για Eurobank. Τι έγινε στα παράγωγα.

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση τραπεζοκεντρικής ανόδου, κάτι που διατήρησε την έντονη επιφυλακτικότητα στις τάξεις των θεωρούμενων συντηρητικών χαρτοφυλακίων, με το τελευταίο να "μεταφράζεται" στον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 11 συνεδριάσεων.

Μάλιστα η βύθιση του τζίρου παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αν αφαιρεθούν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 5 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, αυτό που δείχνει περίπου βέβαιο, είναι ότι τα λίγα ξένα funds που παρακολουθούν έστω και από "απόσταση ασφαλείας" τα δρώμενα στο ταμπλώ, ασφαλώς και ενδιαφέρονται για μία επιτυχή κατάληξη της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ, παρά τη δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ανάτασης για τον τραπεζικό κλάδο.

Σημειώνεται ότι το σημερινό +18,33% του τραπεζικού δείκτη είναι η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 10 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει καταγραφεί στις 14/6/2011 (+23,39%).

Άλλο ένα στοιχείο που αξίζει επισήμανσης είναι η σημαντική αισιοδοξία που εκδήλωσαν οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων, ενισχύοντας το υπάρχον premium για το συμβόλαιο του δείκτη, σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, έστω και αν έπαυσε προσωρινά η διαπραγμάτευση του τίτλου της Coca Cola.

Πιο συγκεκριμένα, συνολικά 355.009.967 μετοχές της , ή το 96,85% του συνόλου, προσφέρθηκαν στο πλαίσιο της Δημόσιας Πρότασης. Παράλληλα, το Χ.Α. ανακοίνωσε την αναστολή διαπραγμάτευσης μέχρι την ολοκλήρωση της πρότασης.

Η Ελβετική εταιρεία, που αποτελεί, πλέον, τη holding του ομίλου θα ενεργοποιήσει το δικαίωμα εξαγοράς (squeeze out) για τις εναπομείνασες σε ελεύθερη διασπορά μετοχές της Coca - Cola Hellenic. Για να ολοκληρωθεί, όμως το squeeze out θα χρειασθεί κάποιος χρόνος. Εν τω μεταξύ στις 29 Απριλίου θα ξεκινήσει στο Λονδίνο (Premium αγορά του LSE) και παράλληλα σε Αθήνα και Ν. Υόρκη η διαπραγμάτευση των μετοχών της Coca - Cola HBC AG.

Έτσι, για το διάστημα από τις 29 Απριλίου και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας του squeeze out στο Χ.Α. θα διαπραγματεύονται οι μετοχές, τόσο της (θα υπαχθούν στην κατηγορία χαμηλής διασποράς μέχρι και την ολοκλήρωση του squeeze out), όσο και της μητρικής της Coca - Cola HBC AG, που θα αντικαταστήσουν αυτές της , σε όλους τους δείκτες, στους οποίους συμμετέχουν, από το πρωί της Δευτέρας 29 Απριλίου.

Η στάθμιση των μετοχών της Coca - Cola HBC στους δείκτες θα είναι αντίστοιχη ή ελαφρώς χαμηλότερη αυτής της , λόγω του πιθανού χαμηλότερου free float. Αυτό σημαίνει ότι για ένα μικρό διάστημα η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α θα αυξηθεί, πλασματικά, κατά περίπου 6 δισ. ευρώ μιας και θα διαπραγματεύονται σε αυτό τόσο οι μετοχές της μητρικής όσο και της θυγατρικής Coca Cola.

Άλλο ένα σημείο που μπορεί να αξίζει ιδιαίτερης προσοχής κατά την σημερινή συνεδρίαση, είναι το γεγονός ότι σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα που είχαν περιθώριο να αγοράσουν από την spot Αγορά, όσοι είχαν δανειστεί μετοχές της Alpha Bank, τα Παράγωγα προϊόντα της οποίας είχαν τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης της Παρασκευή 19/4, καθώς είναι υποχρεωμένοι να τις επιστρέψουν στο Τ+3, δηλαδή την Πέμπτη 25/4. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το δελτίο του Χ.Α., της Παρασκευής 19/4, υπήρχαν δανεισμένοι 6.806.566 τίτλοι της Alpha Bank και αυτό μπορεί να έπαιξε τον ρόλο του.

Από εκεί και πέρα, μπορεί το ημερήσιο trading να επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο, όμως τα μάτια της Αγοράς ήταν στραμμένα στον τίτλο του ΟΠΑΠ, ο οποίος κατά το μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τα 6,75 ευρώ (-3,85%) και επέστρεψε στο "πράσινο", μόλις στις 16.55.


Οι διεθνείς οικκονομικές εξελίξεις

Αξιοπρόσεκτα κέρδη για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, έχασαν τα αρχικά κέρδη και γύρισαν σε επιφυλακτικό κλίμα και μικτά πρόσημα τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ με μικτά πρόσημα και αρκετά επιφυλακτικά ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.

Ξεκινώντας από την Ασία, ο Nikkei πρωτοστάτησε στα κέρδη έπειτα από τις αποφάσεις του G20 που μεταφράστηκαν ως στήριξη της διεθνούς κοινότητας στη νομισματική πολιτική του Τόκιο. Με τη στήριξη των Χωρών του G20 στη νομισματικής της πολιτική η Bank of Japan μπορεί τώρα να συνεχίσει με αυτοπεποίθηση το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, δήλωσε ο διοικητής της Haruhiko Kuroda, όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires. Από την άλλη, ο Υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Τάρο Άσο εκτίμησε ότι η Χώρα του θα χρειαστεί "δύο με τρία χρόνια" για να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό και η οικονομία της να αναπτυχθεί χωρίς τη βοήθεια των Αρχών. Όσον αφορά τον στόχο της Τράπεζας της Ιαπωνίας να ανεβάσει τον πληθωρισμό στο 2% μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, ο Άσο, εξέφρασε ορισμένες αμφιβολίες. "Νομίζουμε ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος απ' όσον προβλέπει η Τράπεζα της Ιαπωνίας", είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κόσμος πρέπει να αρχίσει να συνειδητοποιεί τη ζημιά που έχει προκαλέσει η ποσοτική χαλάρωση (QE) της Federal Reserve, υποστηρίζει o Mohamed El-Erian, επικεφαλής της Pimco. "Το QE -ή αλλιώς ποσοτική χαλάρωση- αναφέρεται στην προσπάθεια των Κεντρικών Τραπεζών να χρησιμοποιήσουν τους ισολογισμούς τους ώστε να χειραγωγήσουν την οικονομία, να πιέσουν τους επενδυτές προς την ανάληψη ρίσκου και ταυτόχρονα να διεγείρουν ελαφρώς τις επενδύσεις και τις δαπάνες, με σκοπό την ανάκαμψη της οικονομίας", γράφει ο El-Erian, για να διαπιστώσει ότι "παρ' όλη την προσπάθεια της Fed, στις ΗΠΑ ανάπτυξη και απασχόληση βρίσκονται μακριά από τους στόχους".

"Οι κίνδυνοι που προανήγγειλε ο Bernanke, φυσικά δεν αναφέρονται μόνο στις ΗΠΑ". "Είμαστε σαν τους ασθενείς που υποχρεούται να ακολουθήσουν κάποια αγωγή που δεν έχει υποστεί κλινικό έλεγχο. Αρχικά μας είπαν ότι η αγωγή θα μας κάνει καλό, και τώρα έρχονται να μας πουν ότι ίσως να έχει αρνητικά αποτελέσματα", τονίζει.

Ευδιάκριτη η νευρικότητα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, παρά το ανοδικό ξεκίνημα και τα θετικά νέα από την Ιταλία (μετά την εκλογή Προέδρου και τη σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων των Ιταλικών ομολόγων), στον απόηχο της υποβάθμισης της Βρετανίας από την Fitch σε "ΑΑ+" από "ΑΑΑ". Το outlook της αξιολόγησης είναι σταθερό. Η υποβάθμιση ακολουθεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεξέτασης της αξιολόγησης της Μ. Βρετανίας που ξεκίνησε στις 22 Μαρτίου με την τοποθέτηση της Χώρας σε "RWN".

"Υπάρχει ανάγκη η Τράπεζα της Αγγλίας να κάνει κάτι δεδομένης της αδυναμίας της Ευρωζώνης και των συνθηκών στη Βρετανία όπου η οικονομία δεν ανακάμπτει σημαντικά", δήλωσε ο Francis Diamond, αναλυτής fixed-income της JPMorgan στο Λονδίνο. "Τα επιτόκια στις Αγορές χρήματος δείχνουν τον βαθμό των επικείμενων προσδοκιών ποσοτικής χαλάρωσης. Το μοντέλο μας υπολογίζει ότι τα τρέχοντα επίπεδα δείχνουν πρόσθετη στήριξη QE 80 δισ. στερλινών", σημειώνει.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε τον Απρίλιο στην Ευρωζώνη (-22,3), αλλά πάντως παρέμεινε πολύ χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διολισθήσει στο -24.

Μείωση επιτοκίων τον Μάιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει η Citigroup, ενώ εκτιμά ότι εντός του 2013 θα ακολουθήσει και νέα μείωση. Οι Κεντρικές Τράπεζες θα συνεχίσουν τη "χαλαρή" νομισματική πολιτική. Υποβαθμίζει τις Αμερικανικές μετοχές σε "underweight", αναβαθμίζει τις Ιαπωνικές σε "neutral" από "underweight".

Στο ερώτημα γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαφέρει από τις υπόλοιπες μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες, την Federal Reserve των ΗΠΑ, την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας και την Τράπεζα της Αγγλίας, οι αναλυτές της Citigroup επισημαίνουν πως η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι οι Fed, BoJ, και BoE, έχουν διαμορφώσει τη συζήτηση με όρους νομισματικής πολιτικής και νομισματικής χαλάρωσης, ενώ την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώνει την πολιτική της με βάση τις δημοσιονομικές διασώσεις. Μπορεί κανείς να θαυμάσει την αφοσίωση της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά πρέπει να ανησυχεί για τον τρόπο με τον οποίο θα προέλθει η ανάπτυξη για την Ευρωζώνη.

"Έχουμε αλλάξει την πρόβλεψή μας για το EUR/USD στο 1.4000 μέσα στους επόμενους 3 έως 6 μήνες, από 1.2500 αρχικά και 1.3300 στη συνέχεια". Με την παραπάνω ανακοίνωση, το τμήμα ανάλυσης της Goldman Sachs, επιχειρεί να διορθώσει τις προηγούμενες εκθέσεις του για το EUR/USD. Οι αναλυτές της Goldman θεωρούν πως η πολιτική και οικονομική αστάθεια στην Ευρώπη βρίσκεται προς το τέλος της σε αντίθεση με την Αμερική, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα πολλές θέσεις πώλησης που λειτουργούσαν ως αντιστάθμιση (hedging) τα προηγούμενα χρόνια, να κλείσουν.

Την προτίμησή της στις μετοχές επαναδιατυπώνει η JP Morgan, τονίζοντας ότι συνεχίζει να βελτιώνεται η οικονομική δραστηριότητα. Η νομισματική πολιτική παραμένει ευνοϊκή παγκοσμίως, διατηρώντας σε χαμηλά επίπεδα την απόδοση των Κρατικών τίτλων και ενισχύοντας τους τίτλους που ενέχουν κίνδυνο, υπογραμμίζει, αναφέροντας πως "η δημοσιονομική πολιτική εξακολουθεί να επιβαρύνει την ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες Αγορές, ενώ η εφαρμογή του Αμερικανικού "sequester" (αυτόματη περικοπή δαπανών) επιδείνωσε πρόσφατα την κατάσταση.

Η πολιτική σκηνή στην Ευρώπη εξακολουθεί να δημιουργεί κάποιους κινδύνους, οι οποίοι όμως αντισταθμίζονται, ενδεχομένως σε παγκόσμιο επίπεδο χάρη στα νέα επιθετικά μέτρα στην Ιαπωνία. Στα ισορροπημένα χαρτοφυλάκια του οίκου, σε επίπεδο Περιοχών, για τις μετοχές προτιμά τις ΗΠΑ, την Ευρώπη πλην Βρετανίας, το Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία. "Διατηρούμε ουδέτερη στάθμιση για τις μετοχές των αναδυόμενων Αγορών, την Αυστραλία και τον Καναδά και μειωμένη στάθμιση για τη Βρετανία και τη Σουηδία" αναφέρει.

Τον κώδωνα του κινδύνου για ευρύτερη πολιτική αστάθεια στην Ευρωζώνη κρούει έκθεση της Deutsche Bank. Οι αναλυτές της Γερμανικής Τράπεζας καταλήγουν στο ότι η άνοδος της ανεργίας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα απειλεί την πολιτική σταθερότητα. "Ο χρόνος μετράει αντίστροφα στην Ευρώπη. Τέσσερα χρόνια από τότε που ξεκίνησε η κρίση, η ανεργία ακόμη δεν έχει κορυφωθεί", αναφέρει η Deutsche Bank.

Οι αναλυτές της επισημαίνουν ότι από το 2008, έχουν αλλάξει όλες οι Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, εκτός από τρεις: της Γερμανίας, της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου. "Δεν είναι τυχαίο ότι πρόκειται για τις Χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρωζώνη" επισημαίνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.

Η Γερμανική εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων "Euler Hermes", σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Bild", αναμένει κύμα χρεοκοπιών για Γερμανικές Επιχειρήσεις σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία. Η εταιρεία εκτιμά ότι ο αριθμός των χρεοκοπιών θα αυξηθεί το 2013 κατά περίπου 33%, ενώ θεωρεί υπαρκτή την απειλή για στάση πληρωμών ύψους 31 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης, η εκτίμηση της "Euler Hermes" αναφέρει αύξηση των στάσεων πληρωμών κατά 21%, ενώ για το εσωτερικό της Γερμανίας μόλις κατά 1%.

Χαλάρωση των στόχων για τη μείωση των ελλειμμάτων στην Ευρωζώνη ζητά η Fitch Ratings. Σύμφωνα με τον αναλυτή του οίκου David Riley, η θεμελιώδης πρόκληση για την Ευρωζώνη είναι να πετύχει ευρεία ανάπτυξη. "Δύσκολα όμως, βλέπει κανείς από πού μπορεί να προέλθει αυτή η ανάπτυξη" δήλωσε ο κ. Riley σε συνέντευξή του στο Reuters.

Οι Τράπεζες της Ευρώπης φοβούνται να δανείσουν χρήματα καθώς αμφιβάλουν για το κατά πόσο οι πελάτες τους θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους, δήλωσε από την Ουάσινγκτον ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που πρότεινε στην ΕΚΤ να μειώσει τη ρευστότητα στην Ευρωζώνη, ο Ντράγκι υπενθύμισε ότι η ΕΚΤ, είναι "απολύτως ανεξάρτητη".

"Ο τρόπος που διασώθηκαν οι Τράπεζες της Κύπρου θα αποτελέσει το μοντέλο του μέλλοντος για ανάλογες περιπτώσεις", τονίζει ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο οικονομικό περιοδικό "Wirtschaftswoche".
"Tα Κράτη - Μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να είναι προετοιμασμένα να παραχωρήσουν εξουσίες σε θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να καταφέρουν να ξεπεράσουν την κρίση χρέους", δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, με συνέντευξή του στη "Wall Street Journal", παραδέχθηκε ότι κατά το 2013 η ύφεση στην οικονομία της Χώρας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την επίσημη πρόβλεψη της Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ο Λουίς δε Γκουίδος δήλωσε πως η Ισπανική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 1,5%, ενώ η επίσημη κυβερνητική πρόβλεψη κάνει λόγο για ύφεση 0,5%.

Προβλημάτισαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κομισιόν για το Δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα των Κρατών-Μελών. Συγκεκριμένα, η Γαλλία δεν πέτυχε τον στόχο του ελλείμματος για το 2012, ενώ και η απόκλιση της Ισπανίας αποδεικνύεται μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κομισιόν, το έλλειμμα της Γαλλίας ανήλθε στο 4,8% του ΑΕΠ το 2012, έναντι του επίσημου στόχου στο 4,5% του ΑΕΠ.

Το έλλειμμα της Ισπανίας αναρριχήθηκε στο 10,6% του ΑΕΠ, ενώ η Κομισιόν προέβλεπε 10,2%. Ο στόχος της Ισπανικής Κυβέρνησης ήταν ακόμη χαμηλότερα, στο 7% του ΑΕΠ, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει στον υπολογισμό της και το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών. Στο 10% διαμορφώθηκε τελικώς το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Ελλάδας το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Στα τέλη του 2012, το Δημόσιο χρέος ανήλθε τελικώς στο 156,9% του ΑΕΠ από 170,3% το 2011 και 148,3% το 2010.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι μεταπωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν 0,6% τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου και διαμορφώθηκαν στα 4,92 εκατομμύρια (στο 12μηνο). Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 0,4%. Τον Φεβρουάριο οι μεταπωλήσεις είχαν αυξηθεί 0,8%.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Στρατής Πολυχρονέας

Η προαιρετική δημόσια προσφορά της Alpha Bank προς τους κατόχους χρεογράφων Tier I & II συνολικής ονομαστικής αξίας €316,1 εκατ. γίνεται προκειμένου να ενισχυθούν τα βασικά ίδια κεφάλαια της Τράπεζας πριν την διενέργεια της αύξησης μ/κ, αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην περίπτωση εκείνη που το σύνολο των ομολογιούχων αποδεχθεί τη δημόσια προσφορά τα βασικά ίδια κεφάλαια μπορεί να ενισχυθούν κατά €171,9 εκατ. όταν το σύνολο των κεφαλαίων που απαιτούνται προκειμένου να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας της Τράπεζας είναι €457,1 εκατ. υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα εκδοθούν CoCos.

Είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και με τις υπόλοιπες Τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς αναζητούν συνολικά κεφάλαια ύψους €1,98 δισ. για να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.

Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες εμφανίζουν σημαντική μεταβλητότητα λόγω των εξελίξεων, η υπόλοιπη Αγορά, στην τρέχουσα φάση, φαίνεται να τηρεί στάση αναμονής. Οι προσπάθειες αυτονόμησής της δεν ευοδώθηκαν στη συνέχεια, καθώς εκτός από τη σημαντική άντληση ρευστότητας που επίκειται για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, οι Αγορές στο εξωτερικό εμφανίζουν σημάδια κόπωσης.

Η επιβράδυνση της Κινεζικής οικονομίας και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, έχουν οδηγήσει στην υποχώρηση τις Αγορές μετοχών, παρά τα καλύτερα εταιρικά αποτελέσματα, αναφέρει ο αναλυτής της Solidus Sec.


Απόστολος Μάνθος

Τον απλό κινητό μέσο των 100 ημερών (SMA 100: 937 μονάδες) βολιδοσκοπούσε στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης δείχνοντας πρακτική αδυναμία κίνησης πάνω από τις 950 μονάδες, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Η πιθανή εισαγωγή του Δείκτη, σε επίπεδο κλεισίματος, πάνω από τις 950 μονάδες θα δημιουργήσει τεχνικό "alert" για τη μετέπειτα κίνησή του προς το όριο ανοδικής "επανατροφοδοσίας" στις 975 μονάδες.

Επειδή όμως οι επόμενες εβδομάδες εμπεριέχουν πληθώρα οικονομικών γεγονότων (αποκρατικοποίηση ΟΠΑΠ, ανακεφαλαιοποιήσεις Ελληνικών Τραπεζών) μαζί με αρκετή δόση από αργίες, θα θεωρούσαμε ως πιο συνετή μια παλινδρόμηση τιμών μεταξύ των 875 – 950 μονάδων παρά μια ανοδική διάσπαση, που μπορεί να προξενήσει ασταθές ανοδικό κλίμα με τη μετέπειτα δημιουργία νέων εγκλωβισμών.

"Σκληρό καρύδι" είχαν αποδειχθεί από απόψεως διαγραμματικής ανάλυσης οι 308 μονάδες για τον FTSE25, καθώς η οποιαδήποτε προσέγγισή τους προκαλούσε καθοδική αναδίπλωση. Ακόμα όμως και μία ανοδική κίνηση του εν λόγω δείκτη πάνω από τις 308 μονάδες θα τον φέρει αντιμέτωπο με τη σημαντική αντίσταση των 320 μονάδων, όπου εκεί θα χρειαστεί κάτι πιο επουσιώδες από τα γνωστά τεχνικά "τερτίπια" των ποσοστώσεων συμμετοχής στη βαρύτητα του FTSE 25 (πλέον τέσσερις εταιρείες ελέγχουν το 50,7%).

Ο ΟΠΑΠ, που βρίσκεται από την αρχή της εβδομάδος στο κέντρο του ενδιαφέροντος έχει να αντιμετωπίσει, από διαγραμματικής απόψεως, το επίπεδο από όπου διέρχεται η βραχυχρόνια καθοδική γραμμή τάσης, στα 7,25 με 7,50 ευρώ. Οποιαδήποτε άρνηση ανοδικής προσέγγισης και τμήσης της εν λόγω περιοχής θα ανοίξει το δρόμο για μια βίαιη καθοδική επαναπροσέγγιση της ζώνης στήριξης των 6,65 με 6,50 ευρώ βάζοντας όμως ως καθοδικό στόχο τον απλό κινητό μέσο των 100 ημερών στα 6,28 ευρώ περίπου. Στην αντίθετη περίπτωση, όμως που η μετοχή διασπάσει με αυξημένο όγκο συναλλαγών τα 7,50 ευρώ θα κινηθεί πολύ γρήγορα προς το υψηλό του Φεβρουαρίου στα 7,76 ευρώ.

Ο καθοδικός στόχος των 7450 μονάδων, που είχαμε θέσει στην προηγούμενη τεχνική ανάλυση για το Γερμανικό δείκτη DAX 30 "χτυπήθηκε" με το παραπάνω δοκιμάζοντας μάλιστα την Παρασκευή και τη ισχυρή στήριξη, που παρέχει η μεσοπρόθεσμη γραμμή του ανοδικού καναλιού, στις 7400 μονάδες περίπου. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι λίγο χαμηλότερα, στις 7377 μονάδες, διέρχεται και ο μακροπρόθεσμος απλός κινητός μέσος των 200 ημερών.

Πάντως η γρήγορη βύθιση του δείκτη από τις 7900 στις 7400 μονάδες αφήνουν τεχνικά περιθώρια ανοδικού rebound προς τις 7580 με 7620 μονάδες, αναφέρει ο κ. Μάνθος.


Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλώ του 25αρη, αξίζει να αναφερθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank, MIG, Motor Oil, Frigoglass, Εθνική, Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Σωλ. Κορίνθου.

Μόλις δύο τίτλοι έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Eurobank (-4,17%) και Τιτάν (-0,28%), ενώ αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Jumbo.

Από την πλευρά των κερδισμένων, τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+19,25%), Εθνική (+19,76%), Πειραιώς (+15,58%) και Σωλ. Κορίνθου.

Ξεκινώντας από την Πειραιώς, εντύπωση προκάλεσε η αντίδραση με "χρονοκαθυστέρηση" της Αγοράς, καθώς οι πληροφορίες για κάλυψη του απαιτούμενου 10% "είδαν το φως της δημοσιότητας" από την Παρασκευή, όμως ο τίτλος κινήθηκε λιγότερο επιθετικά.
 
Σημαντική μεταβλητότητα στον τίτλο της Eurobank, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,2120 ευρώ (-11,67%) για να ανακάμψει αργότερα και να επιστρέψει έως και με θετικό πρόσημο, εν μέσω εκτιμήσεων που επαληθεύτηκαν και σύμφωνα με τις οποίες, την ανακεφαλαιοποίηση από ΤΧΣ εισηγήθηκε το δ.σ. της Τράπεζας.

Σκοπεύει να μετέχει στη αναδιάταξη του Τραπεζικού Συστήματος ενσωματώνοντας μικρότερες Τράπεζες. Όπως σημειώνει, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η συγχώνευση με ΕΤΕ ετοιμάζει ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, με στόχο να προσελκύσει ιδιωτικά και θεσμικά κεφάλαια από την Ελλάδα και το εξωτερικό το ταχύτερο δυνατόν.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Frigoglass, με την επόμενη τεχνική αντίσταση να οριοθετείται στα 5,03 ευρώ. Η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι η σύμβαση προμήθειας με την Coca-Cola , η οποία είχε συμφωνηθεί να λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2013, ανανεώθηκε έως την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Με τα μεγαλύτερα κέρδη, από τις μετοχές του 25αρη πλην Τραπεζών, έκλεισε ο τίτλος της Σωλ. Κορίνθου. Aισιόδοξος εμφανίστηκε ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου, μετά την ολοκλήρωση, στη Ρώμη, της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας – Ιταλίας – Αλβανίας στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αέριου Trans Adriatic Pipeline.

Επίσης, η εισηγμένη ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης με τη Γερμανική εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού SMS Meer, για την προμήθεια μονάδας παραγωγής σωλήνων ευθείας ραφής μεγάλης διαμέτρου τύπου LSAW-JCOE. Σημειώνεται ότι οι νέοι σωλήνες LSAW θα χρησιμοποιηθούν σε έργα ενεργειακού εφοδιασμού στην περιοχή της Μεσογείου, στον Κόλπο του Μεξικού, στη Λατινική Αμερική, στη Δυτική / Ανατολική Αφρική στη Βόρεια Θάλασσα και αλλού.

Χαμηλότερα του 25αρη, στο ανώτατο όριο ανόδου έκλεισε ο τίτλος της ΑΕΓΕΚ. Μνημόνιο Συναντίληψης με την Alpha Bank και τη Τρ. Πειραιώς, για την ΑΕΓΕΚ, υπέγραψε η Άκτωρ, θυγατρική της Ελλάκτωρ, στις 19 Απριλίου. Το μνημόνιο περιλαμβάνει τα εξής:

α) την απόκτηση από την ΑΚΤΩΡ μετοχών που αντιπροσωπεύουν το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ, αφού πρώτα μετατραπούν σε προνομιούχες άνευ ψήφου μετοχές, β) την απόκτηση από την ΑΚΤΩΡ μετοχών που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 4,992% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης εταιρείας ΑΕΓΕΚ ΑΕ, και γ) την ανάληψη από την ΑΚΤΩΡ της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στην ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ για τα υπό εκτέλεση έργα της, με σκοπό την εύρυθμη, έγκαιρη και απρόσκοπτη αποπεράτωσή τους. 

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 945,3 μονάδες (16.32) και τελικά έκλεισε στις 943,33 με κέρδη 1,79%, ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 42 εκατ. από τα οποία τα 5 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΕΧΑΕ, Motor Oil, Folli Follie Group).
Παίχτηκε μέχρι την τελευταία ώρα η τελική αναλογία ανοδικών (86) - πτωτικών (57) μετοχών, ενώ 13 τίτλοι έκλεισαν με διψήφιο ποσοστό ανόδου.


-----ΧΠΑ

Τον ανοδικό βηματισμό διατήρησε και η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, ενώ σημαντική άνοδο παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (57.469 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο υπεραπέδωσε εκ νέου του δείκτη φθάνοντας το premium στο εντυπωσιακό 5,01%.Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.158, τιμή εκκαθάρισης 323,75) κινήθηκαν μεταξύ 313,5 και 325 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (70.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (26.091), Πειραιώς (20.674), ΟΠΑΠ (2.691), ΟΤΕ (2.149), MIG (491), Μυτιληναίο (301), ΔΕΗ (969), Intralot (268), ΓΕΚ (223), Ελλάκτωρα (310), Eurobank (2.687), Τέρνα Ενεργειακή (118), Σιδενόρ (126).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE-25, ο όγκος συναλλαγών διατηρήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα με συνολικά 1.309 δικαιώματα να αλλάζουν χέρια (1.059 calls και 250 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε αισθητά κάτω από τα επίπεδα του 30%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (10.361.906 τεμ.), Alpha Bank (7.806.566 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v