Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό πάρτι στη Σοφοκλέους

Ημέρα τραπεζών η σημερινή με υπεραπόδοση για Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς αλλά και για την Αττικής από τα «μεσαία». Πιάνει τον στόχο των 310 μονάδων ο Ftse Large Cap, με βοήθειες και από ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Οι τράπεζες δίνουν τον τόνο, ΟΤΕ, ΔΕΗ και λοιπές δυνάμεις την απόδοση στους βασικούς δείκτες. Έως 20% αντιδρά ο τραπεζικός δείκτης, και παρά τη μειωμένη βαρύτητα και στάθμισή του στη διαμόρφωση του Ftse Large Cap και του Γενικού Δείκτη αυτός δημιουργεί κλίμα.

Έως τις 945 μονάδες αντέδρασε ο Γενικός Δείκτης, έως τις 311 ο Ftse Large Cap, που σημειωτέον έγραψε την τοπική κορυφή του λίγο μετά τις 16.35 και όχι στην αρχή της συνεδρίασης. Τραπεζική μόχλευση με τις 3 (από τις 4 συστημικές) δυνάμεις στο παιχνίδι με αυξημένο τζίρο, υψηλή μεταβλητότητα και έντονη παρουσία και βραχυπρόθεσμων παικτών.

Από τα 41,8 εκατ. ευρώ που είχαν αλλάξει χέρια τα 5 είχαν γίνει στην Πειραιώς, τα 5,1 στην Alpha Bank και άλλα 5,08 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνιής.

Θα μείνουμε λίγο παραπάνω στις τραπεζικές μετοχές καθώς λόγω της χαμηλής χρηματιστηριακής τιμής οι συναλλαγές αντιστοιχούν σε εντυπωσιακό αριθμό τεμαχίων.
Και αυτό για τους βραχυπρόθεσμους είναι η χαρά του... trader.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως περίπου την ίδια ώρα είχαν γίνει συνολικά περισσότερα από 30 εκατ. τεμάχια (στις 3 μετοχές), που σε απόλυτο αριθμό χαρτιών είναι το υψηλότερο τουλάχιστον για το 2013.

Θεαματική ενίσχυση της συναλλακτικότητας σε μετοχές που μέχρι πρόσφατα υπολείπονταν σε τζίρο (και συναλλαγές ) όχι μόνο των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ αλλά και ακόμη 2-3 μη τραπεζικών μετοχών. Δεν θα σταθούμε, τώρα, στη μόχλευση των τραπεζών, αλλά στο γεγονός αυτό καθεαυτό, καθότι συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος.

Τάση που διαχέεται στην ούτως ή άλλως βραχυμεσοπρόθεσμη ανοδική φορά επιμέρους μετοχών-εισηγμένων, κλάδων και εταιρειών. Έως τα 6,23 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ (αλλά η τοπική κορυφή καταγράφηκε στις 10.47), έως τα 6,98 η ΔΕΗ (που επίσης έπιασε το υψηλό της στην αρχή της συνεδρίασης), ενώ ο ΟΠΑΠ μετά τα 7,18 ευρώ διολίσθησε έως τα 6,95 ευρώ, μετρώντας απώλειες 1% με συναλλαγές 860 χιλιάδων ευρώ.

Σε ήπιο και σταθερό ρυθμό οι λοιπές δυνάμεις, με Βιοχάλκο, Σωληνουργεία Κορίνθου και MIG να έχουν την υψηλότερη απόδοση (εκτός τραπεζικού κλάδου), ενώ καλοδεχούμενη είναι η επιβεβαίωση στηρίξεων για τις μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων, Μυτιληναίου και Motor Oil. Νέα είσοδος στον... 25άρη για τη μετοχή των Σωλ. Κορίνθου (αποτίμηση 270 εκατ. ευρώ), τη δεύτερη του ομίλου Βιοχάλκο στον δείκτη.

Κινητικότητα σε Ιντραλότ, Ελλάκτωρ, FFG, Τέρνα Ενεργειακή με συγκριτικά καλές συναλλαγές. Για την Ελλάκτωρ η είδηση της απόκτησης του 80% του Μ.Κ. της ΑΕΓΕΚ αποτελεί και τυπική επιβεβαίωση μιας κίνησης που είχε προεξοφλήσει η αγορά. Στα 377 εκατ. ευρώ η αποτίμηση της Ελλάκτωρ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ενδιαφέρουσα η προσπάθεια της Αττικής κι ο Χρ. Κίτσιος σημειώνει, πως κουπόνι 9% ετησίως θα φέρουν οι υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες ονομαστικής αξίας 200 εκατ. ευρώ, τις οποίες θα εκδώσει στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής της.

Όπως αποκάλυψε η διοίκηση της τράπεζας, σε παρουσίαση που ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, το μετατρέψιμο ομολογιακό που θα εκδώσει η τράπεζα θα είναι CoCos με σταθερό κουπόνι 9% και δικαίωμα μετατρεψιμότητας σε μετοχές δύο φορές τον χρόνο σε αναλογία μία μετοχή σε ονομαστική αξία 0,30 ευρώ για κάθε μία ομολογία.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό θέμα του euro2day, στην περίπτωση της Αττικής το στοίχημα δεν είναι αμελητέο, καθώς εάν επιτευχθεί θα είναι η μόνη αμιγώς ιδιωτική. Με συγκριτικά καλές συναλλαγές η μετοχή ενισχύεται κατά 10,8% στο 0,181 (με τοπική κορυφή στο 0,185 ευρώ). Συνεχίζουν ανοδικά οι σηματωροί ΓΕΚ-Τέρνα, Σιδενόρ, Ιντρακόμ

Να σημειωθεί πως μέχρι τις 16.00 είχαν γίνει πακέτα συναλλαγών σε Ελληνικά Χρηματιστήρια, Jumbo, Motor Oil, Γενική Τράπεζα και Folli Follie Group.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v