Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεχίζεται το ποντάρισμα

Με τις τράπεζες ξανά στο προσκήνιο και τις εξελίξεις σε άλλα 2-3 μέτωπα να τρέχουν, ο FTSE-25 δείχνει να κατοχυρώνει τις 305-310 μονάδες. Στο επίκεντρο πάντα ο ΟΠΑΠ. Ανοιγμα με πτώση 30% για Eurobank και 5,37% στον ΟΠΑΠ.

Τα κέρδη στις τράπεζες, η προσοχή στον ΟΠΑΠ. Στη δεύτερη συνεχόμενη τραπεζοκεντρική συνεδρίαση αναφερόταν ο Θανάσης Σταυρόπουλος, σε μία συγκυρία όπου το Χ.Α., επιβεβαιώνοντας τις στηρίξεις του, κινείται με αιχμή τις τράπεζες προς τις 950 μονάδες.

Εύλογα, ομόφωνα και ομόθυμα, τα ισχυρά κέντρα, τα μεγάλα συμφέροντα και οι κάθε λογής εμπλεκόμενοι να συμβάλουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης για τη δημιουργία συγκρατημένα αισιόδοξου κλίματος.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο, η κυβέρνηση έχει το πάνω χέρι, εντείνοντας τις προσπάθειές της σε πολλά μέτωπα και να δώσει την αίσθηση της κινητικότητας. Η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ο διαγωνισμός για τον ΟΠΑΠ και το ξεκαθάρισμα-συγκέντρωση στις κατασκευές δημιουργούν προϋποθέσεις κινητικότητας και δίνουν τη δυνατότητα προεξόφλησης και μόχλευσης στο χρηματιστήριο.

Φουλ οι μηχανές στις τράπεζες, τουλάχιστον στις τρεις συστημικές Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς, μόχλευση στο... έπακρον, κλείνει η ιδιωτικοποίηση στον ΟΠΑΠ, απορροφά το 80% της ΑΕΓΕΚ η Ελλάκτωρ, εξασφαλίζοντας την πλούσια προίκα της εταιρείας του Γ. Μαρούλη.

Σε σχετικά θέματα του Χρ. Κίτσιου αναφέρονται λεπτομέρειες για τις τελευταίες εξελίξεις στα δύο μέτωπα της Alpha Bank και της Πειραιώς. Συνάμα, η ομάδα της Εθνικής έχει αποδυθεί στην... υπέρ πάντων προσπάθεια να πετύχει τον στόχο -την κάλυψη του 10%. Η χθεσινή εικόνα του κλάδου, των 3-4 μετοχών στο ταμπλό, ήταν όλα τα λεφτά (και κυριολεκτικά).

Κατά 18,33% εκτινάχθηκε ο Δείκτης Τραπεζών πιάνοντας τις 139,33 μονάδες (θυμίζουμε πως στόχος ήταν η υπέρβαση των 120 μον.), με εκατομμύρια κομμάτια μετοχών. Αναλυτικά, η Εθνική στο 0,600 ευρώ (19,76% με 10,509 εκατ. τεμάχια), η Alpha Bank στο 0,985 ευρώ (19,25% με 6,251 εκατ. τεμάχια ) και η Πειραιώς στο 0,230 (15,58% με 26,224 εκατ. τμχ.). Συνολικά εχθές άλλαξαν χέρια 42,990 εκατ. χαρτιά στις τρεις τραπεζικές, πρακτικά ο ορισμός της μόχλευσης και της δράσης των «ισχυρών χεριών» αλλά και πολλών μικρότερων παικτών, που είδαν....φως και μπήκαν. Μια χαρά!(*).

Στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ αναφέρεται λεπτομερώς ο Φώτης Κόλλιας, σε μία προδιαγεγραμμένη πορεία, με αναμενόμενη κατάληξη (απ' όσο είχε προεξοφληθεί από την αγορά εδώ και εβδομάδες). Αν και κατά την ταπεινή και προσωπική εκτίμησή μου το προσφερόμενο τίμημα και η «βελτίωση» που ζητά το ΤΑΙΠΕΔ (να τηρούνται τα προσχήματα...) είναι χαμηλότερο απ' ό,τι ανέμεναν καλά ενημερωμένες πηγές, η υπόθεση όπως όλα δείχνουν έχει κλείσει. Ούτε καν η χρηματιστηριακή αξία για έναν οργανισμό, που πάντα κατά την ταπεινή και προσωπική μου εκτίμηση θα γεννά χρυσά αβγά και χρηματιστηριακά θα βγάλει μάτι τα επόμενα 1-2 χρόνια, εκχωρείται σε αυτές τις τιμές.

Πάντως, το τίμημα δεν είναι αυτό που επιτρέπει στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο να δώσουν πανηγυρικό τόνο στην υπόθεση.

Σημαντική κίνηση, με πολλούς αποδέκτες και έντονο σημειολογικό χαρακτήρα η εξαγορά της ΑΕΓΕΚ από την Ελλάκτωρ, επιβεβαιώνει όσους εκτιμούσαν πως ο όμιλος θα είναι ένας από τους παίκτες της επόμενης ημέρας. Πράγματι.

Ωστόσο, η ενίσχυση μετοχών-σταθερών και εχθές όπως Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Motor Oil, MIG, Βιοχάλκο, Intralot, Τέρνα Ενεργειακή κ.ά. δείχνει πως τα «ισχυρά χέρια» είναι εντός παιδιάς.

Από τεχνική πλευρά, η πλήρης επιβεβαίωση της τεχνικότητας για τον Ftse Lage Cap διατηρεί τη συγκρατημένα θετική προσέγγισή μας όσον αφορά την εξέλιξη της βραχυπρόθεσμης τάσης. Οι 310,62 μονάδες και το κλείσιμο του δείκτη με απόδοση 2,80% και με τον σηματωρό Ft Mid σε θετικό έδαφος (πάνω από τις 1.120 μον.) ενισχύουν τη βραχυπρόθεσμη τάση.

(*) Καλοδεχούμενη -κυρίως... στο παιχνίδι- η «αναγέννηση» των τραπεζών, ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε προειδοποιήσεις ξένων και εγχώριων σπιτιών κι αναλυτών. Ενδεικτική η πρόσφατη έκθεση - προειδοποίηση της Moody’s για εκτίναξη επισφαλειών (πάνω από το 30%), ενδεχόμενο που θα επιβάρυνε με (έως) 8 δισ. ευρώ τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών μέσα στους επόμενους μήνες. Σε ανάλογο μήκος κύματος, θυμίζουμε, ανάλογες εκτιμήσεις τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και της Εθνικής Τράπεζας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v