Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Περιμένει νεότερα από τις τράπεζες

Προχωρά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με αρκετά ενθαρρυντικά μηνύματα από τα μέτωπα των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Λογικές οι 950 μονάδες για τον Γ.Δ. και οι 305-315 για τον FTSE 25.

Επιλεκτικές κινήσεις στο Χ.Α., ενώ η αγορά περιμένει τα πρώτα νέα από τους όρους-προϋποθέσεις των επικείμενων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Από την πλευρά της κυβέρνησης και των συστημικών τραπεζών επιχειρείται να περάσει προς τα έξω (προς το επενδυτικό κοινό) μια συγκρατημένα αισιόδοξη εικόνα.

Σε αυτήν την προσπάθεια συμβάλλουν βεβαίως και οι ίδιες οι διοικήσεις των ομίλων, που φαίνεται να κερδίζουν το στοίχημα του 10% ή να το υπερκαλύπτουν ελαφρώς. Από αυτήν την άποψη, η χρηματιστηριακή εικόνα του κλάδου, μέσω του Δείκτη, δεν μπορεί να θεωρηθεί τόσο αρνητική όσο προ μηνός για παράδειγμα.

Σχετική σταθεροποίηση στις τράπεζες, στις 942,18 μονάδες ο Γενικός Δείκτης (-0,12%), στις 309,57 μονάδες κατά 0,34% χαμηλότερα ο FTSE Large Cap, με υψηλούς τζίρους σε Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank(*), με τον σηματωρό FT Mid να κρατά με ακόμη ένα θετικό κλείσιμο εχθές κατά 1,48% στις 1.143,82 μονάδες.

Στο σχόλιό του ο Θανάσης Σταυρόπουλος σημείωνε: «Όσο ο υπόλοιπος 25άρης και οι δραστήριες μετοχές του FTSE Midcap δείχνουν σημάδια κόπωσης, για τη μικρή κεφαλαιοποίηση ούτε λόγος, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη φθίνουσα πορεία ενδιαφέροντος και τζίρου λόγω των επερχόμενων αργιών της πρωτομαγιάς και του Πάσχα, θεωρείται μάλλον δύσκολο ο Γενικός Δείκτης να διεκδικήσει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, εκτός και αν υπάρξει η είδηση-καταλύτης που θα αναστρέψει το κλίμα επί το θετικότερον».

Εκτίμηση λογική, με την οποία δεν θα διαφωνήσουμε επί της ουσίας. Μένουμε όμως στις τράπεζες, και λόγω επικαιρότητας και λόγω επιχειρούμενης μόχλευσης. Διόρθωση εχθές για την Εθνική στο 0,588 με -2% και 9,462 εκατ. τεμάχια, για την Alpha Bank στο 0,98 με -0,51% και 6,117 εκατ. τεμάχια, με την Πειραιώς στο 0,226 με -1,74% και 21,433 εκατ. τεμάχια και με τη Eurobank στο 0,181 με -21,30%(!) και 5,444 εκατ. μετοχές.

Συνολικά 42,456 εκατ. μετοχές σε σύνολο 51,424 (αξίας 53,143 εκατ. ευρώ). Τα μεγέθη και η σχέση τζίρου τραπεζών/συνολικές συναλλαγές μας δίνουν εύγλωττη εικόνα του τι γίνεται χρηματιστηριακά.

Σε επιχειρηματικό-οικονομικό επίπεδο ο Χρ. Κίτσιος καταγράφει αναλυτικά «ποιοι και γιατί μπαίνουν στις ΑΜΚ» των τραπεζών. Όσον αφορά την προσπάθεια της Εθνικής, θα συμπληρώσουμε και την έκκληση στήριξης του Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη (εφοπλιστή, προέδρου του Ιδρύματος Ευγενίδου), ο οποίος σε εκδήλωση για τη ναυτιλία μας δήλωσε (στην Ελευθεροτυπία) ότι «...είναι υποχρέωση όλων των Ελλήνων να στηρίξουν την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και ιδιαίτερα της Εθνικής».

Η θέση μας γνωστή και ξεκάθαρη, παρά τις ενστάσεις που συχνά εκφράζουμε, είναι πως σε αυτήν τη φάση (και αφού η κατάσταση έφτασε εδώ που έφτασε) καλό θα ήταν να επιτύχουν οι ΑΜΚ των συστημικών τραπεζών.

Περιορισμένη η κινητικότητα στη χθεσινή συνεδρίαση (σε σχέση με αυτήν της Δευτέρας) σε μη τραπεζικές μετοχές και τίτλους πέραν των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τα «ισχυρά χέρια» να επιδιώκουν να κρατήσουν τις τιμές (και αποτιμήσεις), αλλά να μην «τρέξουν» τώρα την αγορά προς το 1.000ρικο.

Στάση που διευκολύνει (ενδεχομένως και συσχετίζεται) τις κινήσεις τους στα παράγωγα. Θα συμφωνήσουμε με αναγνώστες για το «ωραίο το παίγνιο με τις τιμές στα παράγωγα. Μία υπερτίμηση της τάξης του 4,5%. Μην πάει το μυαλό σας στη χειραγώγηση. Αν γινόταν ο... Κέρβερος (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) θα είχε αρχίσει έρευνες» (σημείωνε ενδεικτικά ο Φαύλος σε χθεσινό σχόλιό μας).

Μετά τις τελευταίες αλλαγές η αλήθεια είναι πως το ΧΠΑ έχει γίνει πιο ρηχό σε βαθμό απελπιστικό, ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Από τις μετοχές του FTSE Large Cap και του FT Mid θα σταθούμε (για ακόμη μία φορά) στα αναβαθμισθέντα Σωληνουργεία Κορίνθου, στη ΓΕΚ Τέρνα, στη Βιοχάλκο, στη Motor Oil αλλά και σε Σιδενόρ, Φουρλή και Folli Follie Group.

Για τη μετοχή τωου FFG, εκτός από τα πακέτα που έγιναν εχθές, ενδιαφέρον παρουσιάζει τεχνική προσέγγιση και σχετικό διάγραμμα που μας έστειλε ο Ιωάννης Δεληγιάννης (και θα αναρτήσουμε αργότερα στον Εκηβόλο).

Σημειώνουμε πως εχθές άλλαξαν χέρια τρία πακέτα της Motor Oil των 50.000 στα 8,30 ευρώ, των 50.000 στα 8,35 ευρώ και των 30.000 στα 8,35 ευρώ. Επίσης 120.000 στα 14,90 ευρώ για το FFG, ένα των 70.000 στα 5,66 ευρώ της ΕΥΔΑΠ (να προσεχθεί η κινητικότητα στο χαρτί...) και ένα 619.000 στο 0,902 ευρώ της Alpha Bank.

Σχετικά με την τεχνικότητα του Δείκτη, το εύρος των 930/940-960 μονάδων και των 290-310/315 μονάδων για τον FTSE Large Cap δείχνουν εφικτά και ενδεχομένως «επιδιωκόμενα».


* Να διευκρινίσω πως η κατάταξη των τεσσάρων γίνεται εδώ και πολύ καιρό βάσει (ΜΟΝΟΝ) της τρέχουσας αποτίμησης των Εθνικής, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank. Για να μην παρεξηγούμεθα...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v