Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Καταλύτες και εμπόδια για το "1000ρικο"

Πώς και πόσο επηρεάζουν την αγορά αποκρατικοποιήσεις, ΑΜΚ των τραπεζών αλλά και η πορεία της οικονομίας. Τα ορόσημα για τους ξένους αλλά και η προσδοκία για κινήσεις που θα βελτιώσουν το κλίμα. Τα τεχνικά σημεία.

XA: Καταλύτες και εμπόδια για το 1000ρικο
«Πριν από τρεις μήνες η αγορά περίμενε ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα αποτελούσαν καταλύτη για το Χ.Α. Τώρα δεν αισθάνεται καθόλου σίγουρη γι' αυτό».

Αυτή η άποψη στελέχους ξένης επενδυτικής τράπεζας αποτυπώνει τη μεταστροφή που έχει συντελεστεί στην αντιμετώπιση του χρηματιστηρίου από τους ξένους επενδυτές, και δη από τα hedge funds, που αποτελούν τους βασικούς παίκτες στο Χ.Α.

Σημείο καμπής ήταν αναμφίβολα το μοντέλο διάσωσης που εφαρμόστηκε στην Κύπρο, καθώς σηματοδότησε την επαναφορά ρίσκου για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες περιφερειακές αγορές της Ευρώπης. Παρά, δε, τις συνεχείς διαβεβαιώσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι εξασφαλισμένη από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ, η ανησυχία δεν έχει εκλείψει.

Οι εκτιμήσεις οίκων αξιολόγησης όπως η Moody’s για υψηλότερες επισφάλειες από αυτές που έχει προβλέψει το ακραίο σενάριο της BlackRock και οι επιμένουσες αναφορές ξένων τραπεζών (Citigroup) για έξοδο της χώρας από το ευρώ απηχούν, έστω στην υπερβολή τους, τις δύο βασικές εστίες ρίσκου για τη χώρα.

Μπορεί η επιτυχής ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ να αντιμετωπίσει τις παραπάνω ανησυχίες και να αποτελέσει καταλύτη για να πιάσει και πάλι η αγορά τις 1.000 μονάδες;

Η απάντηση είναι αρνητική, σύμφωνα με στέλεχος hedge fund, που δραστηριοποιείται ενεργά στο Χ.Α. «Ενδεχόμενη πώληση του ΟΠΑΠ με ένα τίμημα της τάξης των 6,5 - 7,4 ευρώ διώχνει ένα από τα άγχη της κυβέρνησης για την επίτευξη των φετινών στόχων. Δεν μπορεί, όμως, να αποτελέσει καταλύτη για το Χ.Α.», σημειώνει, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος χώρας θα υποχωρήσει όταν υπάρξουν σημάδια ομαλής εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού.

«Η μετοχή του ΟΠΑΠ μπορεί να τρέξει μετά την ανακοίνωση πλειοδότη και τιμήματος, θα είναι όμως μια πρόσκαιρη κίνηση με περιορισμένη εμβέλεια στην αγορά», συμπληρώνει το ίδιο στέλεχος, εκτιμώντας ότι το ρίσκο χώρας θα υποχωρήσει αν υπάρξει συνδυασμός παραγόντων.

Η Ελλάδα, όπως εκτιμά, έχει αγοράσει χρόνο. Μένει να τρέξει αποκρατικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις και να πληροί στον έλεγχο του Ιουνίου τους στόχους του προγράμματος. Αν το πετύχει και η οικονομία αρχίσει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης, η αγορά θα σπεύσει να προεξοφλήσει ότι η χώρα βγαίνει από το τούνελ και θα λάβει ως bonus από τους εταίρους της μια νέα μείωση του χρέους, αυτήν τη φορά με επιβάρυνση του επίσημου τομέα ( OSI).


Προσδοκία για κινήσεις που βελτιώνουν το κλίμα

Στον αντίποδα, οι εγχώριοι παίκτες, χρηματιστές και διαχειριστές εκτιμούν ότι μια επιτυχής πώληση του ΟΠΑΠ, με τίμημα δηλαδή που θα υπερβαίνει ή θα πλησιάζει τα 700 εκατ. ευρώ, θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την αγορά, καθώς αποτελεί την πρώτη μεγάλη επένδυση στη χώρα μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Οι αποκρατικοποιήσεις, σε συνδυασμό με την επανεκκίνηση των οδικών αξόνων και επιμέρους ειδήσεις, όπως η αναβάθμιση του ΟΤΕ, στους δείκτες MSCI βελτιώνουν, σύμφωνα με διαχειριστή κεφαλαίων, το κλίμα για την Ελλάδα.

Ενδεικτικό, με βάση τον ίδιο, είναι ότι πύκνωσαν και πάλι οι επισκέψεις ξένων διαχειριστών στην Ελλάδα για να δουν επιχειρήσεις, ενώ προετοιμάζονται και deals σε τομείς όπως η ενέργεια και ο τουρισμός. Οι εξαγορές μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων από ξένους θα αποτελέσουν έμπρακτο δείγμα μείωσης του ρίσκου.


Κλειδί η εξασφάλιση ιδιωτών για τις ΑΜΚ των τραπεζών

Κλειδί για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της αγοράς είναι η συμπεριφορά των τραπεζικών τίτλων εν όψει των αυξήσεων κεφαλαίου.

Ο τραπεζικός δείκτης, παρά τα πυροτεχνήματα της προηγούμενης εβδομάδας, συνεχίζει να χάνει το ένα μετά το άλλο τα επίπεδα στήριξής του και κινείται σε χαμηλά πολλών ετών, φέρνοντας έτσι πίεση στα μη τραπεζικά χαρτιά να βάλουν ακόμα μεγαλύτερη πλάτη.

Το consensus της αγοράς είναι ότι οι τραπεζικές μετοχές θα κινηθούν χαμηλότερα μέχρι να βρουν τις τιμές στις οποίες εκτιμάται ότι θα διενεργηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Αυτό, όμως, μπορεί να αλλάξει εφόσον υπάρξουν εκπλήξεις το επόμενο διάστημα στο μέτωπο της εξασφάλισης της ελάχιστης συμμετοχής από την πλευρά των ιδιωτών.

Η Alpha και η Πειραιώς δείχνουν να εξασφαλίζουν τα απαραίτητα κεφάλαια από τους ιδιώτες και αν η παραπάνω εκτίμηση μετατραπεί σε πεποίθηση, τότε ίσως να δικαιολογηθεί ένα μικρό premium στην αποτίμησή τους σε σχέση με τις τιμές διάθεσης των νέων μετοχών.


Τα κρίσιμα τεχνικά σημεία

Η πορεία μετοχών και ομολόγων προς το παρόν επιβεβαιώνει την άποψη των απαισιόδοξων. Ο Γ.Δ., παρά την πρόσφατη άνοδο, απέχει ακόμη από τις 1.000 μονάδες, ενώ το strip των ομολόγων έχει σταθεροποιηθεί στην περιοχή των 42 - 43 μονάδων βάσης.

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την πλευρική του κίνηση γύρω από τις 900-935 μονάδες χωρίς να έχει ουσιαστική κατεύθυνση. Η επόμενη αντίσταση της αγοράς βρίσκεται στις 925-930 μονάδες και η επόμενη δοκιμασία στις 950-955 και στη συνέχεια στις 975 μονάδες. Στήριξη πλέον παρέχει το επίπεδο των 900 μονάδων και χαμηλότερα, τα επίπεδα των 840 μονάδων, και μετά παρακάτω στις 820 μονάδες.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παραμένει σε πτωτική μεσοπρόθεσμη τάση και για να αλλάξει αυτό απαιτείται ανοδική διάσπαση της περιοχής των 312 μονάδων.

Η ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς στην Coca Cola Hellenic θα οδηγήσει σε αντικατάστασή τους στους δείκτες που συμμετέχει από την Coca Cola HBC, την ελβετική δηλαδή εταιρεία που θα αποτελεί το βασικό μέτοχο της Coca Cola Hellenic.

***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v