Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με το βλέμμα σε μετοχές-σηματωρούς

Ο τραπεζικός κλάδος αλλά και οι εξελίξεις σε ΟΠΑΠ & ΟΤΕ βρίσκονται στο προσκήνιο. Ζώνη στήριξης τα επίπεδα των 290 μονάδων για τον FTSE -25. Χρειάζεται καύσιμα και από άλλες εισηγμένες μια πιθανή άνοδος.

Σήμερα κληρώνει για τον ΟΠΑΠ, αύριο αποφασίζει ο ΟΤΕ για την Globul, ξεκινούν πάλι τα έργα στους αυτοκινητοδρόμους, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει- έστω κι επικοινωνιακά- την αίσθηση πως κάτι κινείται.

Απολύτως αναμενόμενη τακτική  και πολιτικά θεμιτή- από τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσπαθεί από εχθές να μεταδώσει μία νότα συγκρατημένης αισιοδοξίας, πως διακρίνει και κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις.

Το πολιτικό-επικοινωνιακό δεν μας αφορά (προσώρας), παρά μόνο σε επίπεδο παιχνιδιού, και με την προϋπόθεση πως η κυβέρνηση και τα... ισχυρά χέρια θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν και μέσω του χρηματιστηρίου μόχλευση.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώνεται, οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι στην τελική ευθεία, τα έργα -έστω και επικοινωνιακά- ξαναρχίζουν (σύμφωνα και με τον αρμόδιο υπουργό) κι η διάθεση του 33% του ΟΠΑΠ παρουσιάζεται ως μεγάλη επιτυχία και απαρχή ενός ευρέως προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Εάν έτσι θέλουν, μπράβο τους! Εάν προτίθενται να χρησιμοποιήσουν και το Χ.Α., ας το εκμεταλλευθούμε λοιπόν.

Στη Σοφοκλέους, βασικοί δείκτες και μετοχές δείχνουν να δημιουργούν βάσεις. Ο Γενικός έχει πλέον τις 850 και ο Ftse Large Cap τις 270 μονάδες εδώ και καιρό. Ο τραπεζικός δείκτης, από τη στιγμή που δένει τις 120 μονάδες, μπορεί και ψηλότερα.

Εάν μάλιστα κάνει τη θετική έκπληξη και η Εθνική, τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για... καλοκαιρινές καταστάσεις.

Στις 950 μονάδες ο Γ.Δ., στις 313 ο Ft L.C., ενώ ο σηματωρός Ft Mid προηγείται κατά μία φάση της αγοράς, έχοντας επιβεβαιώσει τις 980 και τις 1.050-1.120 μονάδες.

Τόσο στη μεγάλη όσο και στη μεσαία κατηγορία είναι εμφανής η προετοιμασία δυνάμεων που θα συστρατευθούν στην προσπάθεια δημιουργίας κλίματος. Οι προσεκτικές κινήσεις που καταγράφονται σχεδόν καθημερινά σε συστημικές μετοχές λ.χ. σε ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ αλλά και σε Ιντρακόμ, Σιδενόρ, ΓΕΚ-Τέρνα και σε αρκετές ακόμη είναι ενδείξεις για το τι θα πρέπει να περιμένουμε.

Οι ΑΜΚ των συστημικών τραπεζών θέλουν καλό κλίμα και η βελτίωση του κλίματος και της διάθεσης χρειάζεται και άλλες δυνάμεις εκτός από αυτές που έφεραν την αγορά στα σημερινά επίπεδα, βάζοντας πλάτη από τα ελάχιστα στις αρχές Ιουνίου 2012. Το Χ.Α. έχει φτάσει πλέον στην ευρύτερη περιοχή του 1.000ρικου και για τη συνέχεια θα χρειαστεί ακόμη περισσότερα καύσιμα και συμμετέχοντες .

Από τεχνική πλευρά, δεν έχουμε λόγο να αλλάξουμε τρόπο... μέτρησης για όσο οι 305-310 μονάδες αποδεικνύονται αρκετές για τον 25άρη και οι 290 λειτουργούν μια χαρά και ασφαλώς σαν ζώνη στήριξης (και πρώτου stop loss).

Οι 315-320 είναι ένα όριο, που θα θέλαμε να δούμε να διασπάται το ταχύτερο δυνατό, αν και ο Θανάσης Σταυρόπουλος ορθά μας θύμιζε προχθές πως λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας και της εορτής του Πάσχα και των αργιών ενδέχεται να πάμε λίγο πιο πίσω.

Καμία αντίρρηση, αλλά ας ετοιμαζόμαστε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v