Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κέρδη 12% για τον τραπεζικό κλάδο

Διψήφια άνοδος για Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Alpha στη Σοφοκλέους. Στην υπεραπόδοση συμμετέχουν Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, MIG, Μυτιληναίος και λοιπές δυνάμεις. Σε θετικό έδαφος και ο ΟΠΑΠ. Aυξημένος ο τζίρος.

Με τις τράπεζες το Χ.Α. βλέπει τις 970 μονάδες, με ενισχυμένο τζίρο. Με διψήφιο ποσοστό ανόδου για τον Τραπεζικό Δείκτη, που παρασύρει και τον FTSE 25 προς τις 322 μονάδες, η προσπάθεια μόχλευσης ειδικά στις τράπεζες καλά κρατεί.

Είναι ενδεικτικό πως από τα περίπου 45 εκατ. ευρώ, που είχαν αλλάξει χέρια στις 13.45, 6,3 εκατ. είχαν γίνει στην Πειραιώς, 5,5 εκατ. στην Alpha Bank, 5,4 εκατ. ευρώ στην Εθνική και περίπου 400.000 ευρώ στη Eurobank.

Ωστόσο, η μόχλευση δεν περιορίζεται στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, καθώς συμμετέχουν οι συνήθεις δυνάμεις των ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά και των Βιοχάλκο, Μυτιληναίου, MIG, ΕΧΑΕ, Motor Oil.

Κατά περίπου 15% αντιδρά η μετοχή της Πειραιώς, 16% της Eurobank, 14,17% της Εθνικής, 11,7% της Alpha Bank, σε μια… παντραπεζική προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα  και να διαμορφωθούν ελκυστικότερες μέσες τιμές για τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου.

Δεν θα πρέπει ωστόσο να παραβλέψουμε πως τα «ισχυρά χέρια» κάνουν εμφανή την παρουσία τους σε μετοχές-σηματωρούς αυτής της φάσης.

Στο προσκήνιο και σήμερα η μετοχή της ΕΧΑΕ με άλλα τέσσερα πακέτα, μέχρι στιγμής, συνολικά 340.000 τεμαχίων σε τιμές 5,09-5,10 ευρώ.

Αυξημένες συναλλαγές και υπεραπόδοση για τις μετοχές της Βιοχάλκο, του Μυτιληναίου, της MIG, της Motor Oil αλλά και των Frigoglass, Τέρνα Ενεργειακή.

Σε ανάλογο ρυθμό η μεσαία και η χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Κατά 2,02% ενισχύεται ο FT Mid (στις 1.175 μονάδες), με τις Fourlis, Σιδενόρ, Πλαστικά Θράκης, ΓΕΚ Τέρνα, Intracom, Αττικής, Νηρέα, Creta Farms να πρωταγωνιστούν.

Είναι ενδεικτικό πως στον σχετικό πίνακα με την υψηλότερη απόδοση την καλύτερη θέση έχουν η Eurobank, η Πειραιώς, η Εθνική και η Alpha Bank, ενώ ακολουθούν Αττικής, MIG, Βιοχάλκο, Fourlis.

Ενθαρρυντική ένδειξη θεωρείται η περαιτέρω ενεργοποίηση βραχυπρόθεσμων αγοραστών σταδιακά από τις 13.50-13.55, καθώς οδηγούν τον FTSE 25 και τον Γενικό Δείκτη στις τοπικές κορυφές, μέχρι τώρα, που σημειώθηκαν στο 5λεπτο 12.00-12.05.

Ενδοσυνεδριακές αντιστάσεις, που εάν διασπαστούν θα εντείνουν τη μόχλευση με στόχευση προς τις 980 μονάδες (Γ.Δ.) και πάνω από τις 325, προς τις 330 μονάδες για τον 25άρη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v