Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ενδείξεις για υψηλότερα

Επιτυχής η προσπάθεια βελτίωσης του κλίματος εν όψει και των αυξήσεων των τραπεζών. Προέχει η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων (στις 318 για τον FTSE 25). Στο προσκήνιο και η μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Έδωσε υποσχέσεις για ψηλότερα εχθές το Χ.Α. Εύστοχη εκτίμηση του Θανάση Σταυρόπουλου μετά το κλείσιμο μιας όντως μεστής συνεδρίασης.

Με τον Γενικό Δείκτη σε επαναφορά προς τις 980 μονάδες, τον FTSE Large Cap στη ζώνη των 320-330 μονάδων, με... ορίζοντα τις 350, που είναι το πρώτο σημαντικότατο σημείο αναφοράς για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Επιμένουμε πως επρόκειτο για μεστή συνεδρίαση, με 78,5 εκατ. μετοχές και αξία 82,3 εκατ. ευρώ. Εάν αντιστοιχίσουμε συναλλαγές-αξία με την τρέχουσα αποτίμηση του Χ.Α. (συνεκτιμώντας τη δραματική απομείωση των τραπεζικών χαρτιών) έχουμε την εικόνα μιας αγοράς με πολύ μεγαλύτερη κι ουσιαστικότερη ισχύ μόχλευσης.

Αναμφίβολα, τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον είχαν και εχθές οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται σταθερά από τη συνεδρίαση που υπερέβη (και πάλι) τις 120 μονάδες, με διψήφια ποσοστά μεταβολής και με την Εθνική να κάνει (επιτέλους...) την έκπληξη.

Δεν θα επαναλάβουμε την άποψή μας για τεχνητό κλίμα και για προσπάθεια βελτίωσης-ωραιοποίησης, διαμόρφωσης υψηλότερων μέσων τιμών για τις ΑΜΚ, επικοινωνιακών τεχνασμάτων κ.λπ.

Ξεκάθαρη, ρητή και χιλιοειπωμένη η άποψή μας, και διατυπωμένη η θέση μας.

Ανεβάζει τον πήχη συνάμα με τις προσδοκίες η Εθνική, με τον Χρ. Κίτσιο να αναλύει ενδελεχώς τα νέα δεδομένα. Προφανώς η γενική συνέλευση της Μ. Δευτέρας θα έχει πολύ πιο διαφορετικό χρώμα, απ’ ό,τι περιμέναμε μέχρι πρόσφατα.

Σε καλό και με την τεχνική προσέγγιση της μετοχής να βλέπει το 1 ευρώ από τη στιγμή που διασπάστηκαν ανοδικά και πειστικά οι αντιστάσεις που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της τελευταίας διόρθωσης. Θυμίζουμε πως έφτασε έως τα (σταθμισμένα) ιστορικά ελάχιστα για τον τραπεζικό τίτλο.

Οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες θα πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς και προσεκτικά για όλες τις μεταβολές που επέρχονται αυτές τις ημέρες στην υποκείμενη αγορά, κυρίως στα παράγωγα λόγω της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης συμβολαίων επί τραπεζικών μετοχών.

Ένα τηλεφώνημα στη χρηματιστηριακή του καθενός πριν ή μετά τη συνεδρίαση είναι μάλλον απαραίτητο αυτές τις ημέρες. Και από την εβδομάδα που θα αρχίσουν να τρέχουν οι αυξήσεις θα απαιτηθεί ακόμη περισσότερη ενημέρωση (για warrants, δικαιώματα μελλοντικής συμμετοχής, μέση τιμή κ.λπ.) αλλά και πληρέστερη πληροφόρηση από τις καθ’ ύλην αρμόδιες αρχές.

Το έχουμε πει αρκετές φορές, πρόκειται για εγχείρημα πρωτόγνωρο για το Χ.Α. (και όχι μόνο), πρόκειται για διαδικασία πολύ σύνθετη και πολύπλοκη, που απαιτεί ενημέρωση και γνώσεις. Στα υπόψη.

Στο επίκεντρο οι τράπεζες, όμως το άλλο μη τραπεζικό μέρος του Χ.Α., αυτό που ουσιαστικά κάνει τη διαφορά από τα ελάχιστα του περυσινού Ιουνίου, όχι μόνο παραμένει ενεργό, αλλά και ισχυροποιείται.

Οι μεθοδικές τοποθετήσεις και τελευταία τα πακέτα σε μετοχές-σηματωρούς επιβεβαιώνουν τη δυναμική ενός ευρύτερου κομματιού της αγοράς. Σηματωρός για πολλούς οι συντονισμένες αγορές στη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων.

Τοποθετήσεις από διορατικούς παίκτες, γνώστες του παιχνιδιού, οι οποίοι προφανώς βλέπουν ακόμη περισσότερη μόχλευση, περαιτέρω αύξηση του ενδιαφέροντος, των συναλλαγών (δηλαδή των χρεώσεων-εσόδων των ΕΧΑΕ).

Στη συνέχεια της συνεδρίασης θα αναρτήσουμε (σ.σ. η Άννα Φαλτάιτς) διάγραμμα και τεχνική προσέγγιση για τη μετοχή των ΕΧΑΕ (από τον Ηλία Ζαχαράκη) αλλά και της ΓΕΚ Τέρνα που παραμένει ένα από τα σταθερά μας σημεία αναφοράς. Μετοχές που ελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον και δημιουργούν προϋποθέσεις επανάκαμψης της επενδυτικής κοινότητας στην ενεργό δράση.

Σε σχετικό θέμα του Γιώργου Σαββάκη γίνεται λόγος σε... ποια χαρτιά ποντάρει τώρα το Χ.Α. Με εξίσου ενδιαφέρουσες τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις αναγνωστών του συγκεκριμένου θέματος. Αξίζει και... τρίτη ματιά.

Στα υπόψη οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τις μη συστημικές τράπεζες, ειδικότερα την Probank, την FBB (και χρηματιστηριακά) και την Αττικής.

Από τεχνική πλευρά, η επιβεβαίωση των 305-310 μονάδων μας αρκεί για να ανεβάσουμε τον πήχη -σταδιακά- προς την πρώτη ισχυρή περιοχή των 350 μονάδων. Σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο, προηγείται η επιβεβαίωση των 318 (στο περίπου) και μετά η όποια προσπάθεια αντίδρασης προς τις 330 μονάδες. Θα θέλαμε να δούμε τα τελευταία... χασματάκια να γεμίζουν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v