Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Στην Εθνική το ενδιαφέρον

Στις τράπεζες και στην παράταση για τη συμφωνία του ΟΠΑΠ εστιάζει το ΧΑ. Δίνει μεν πόντους η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, προβληματίζει όμως η αναζήτηση ρευστότητας (3,2 δισ. ευρώ σε 40-45 ημέρες). Κλειδί σήμερα η Εθνική.

Από τα επίπεδα των 950 μονάδων ξεκινά η τελική φάση του κρισιμότερου σταδίου της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Των συστημικών και των 4 μη συστημικών, καθώς εκτός της Εθνικής, της Alpha Bank, της Πειραιώς και της Eurobank στη μάχη ρίχνονται και η Αττικής, η Probank, η FBB και η Πανελλήνια. Περί τα 3,2 δισ. ευρώ σε 40 άντε το πολύ 45 ημέρες, καθώς στα μέσα Ιουνίου (το αργότερο στις 20) θα πρέπει να έχει κλείσει και ταμειακά η διαδικασία.

Στις τελευταίες συνεδριάσεις δόθηκε μάχη εντυπώσεων (που εν πολλοίς κερδήθηκε στο ταμπλό), με τις τράπεζες σε πλήρη ανάπτυξη, την Εθνική να κάνει τη θετική έκπληξη και την αγορά να αποκτά την αφορμή μόχλευσης που χρειαζόταν. Στις 962,03 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 321,63 o FTSE Large Cap, στις 1.152,17 ο FT Mid, με... ώθηση από τον Τραπεζικό, που «σκαρφάλωσε» στις 172,48 μονάδες. Αυξημένες οι συναλλαγές και οι τζίροι και στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με 70,5 εκατ. ευρώ και 83,6 εκατ. τεμάχια.

Η ρευστότητα κλειδί για την τάση, σημειώναμε στο σχόλιό μας (στις 27-28/4) και πράγματι σε μία αγορά που αναζητά περί τα 3,2 δισ. ευρώ για να καλύψει τις 3 και 4 τράπεζες είναι ένα καλό ερώτημα.

Συνάμα, παράμετρος για τη βραχυπρόθεσμη τάση, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να εστιάζουν την προσοχή τους στο κυνήγι των warrants. Πολλά έχουν γραφτεί και περισσότερα διαδίδονται στα χρηματιστηριακά (και όχι μόνο) γραφεία για το πώς μπορεί να παιχτούν τα δικαιώματα μελλοντικής αγοράς μετοχών (σε σχέση και με τις «μάνες»), λεπτομέρειες που χρήζουν προσοχής, συνεχούς πληροφόρησης και επαρκούς ενημέρωσης.

Το euro2day θα συνεχίσει -και την περίοδο των ΑΜΚ- να παρέχει την πληρέστερη, πιο εύληπτη και κατανοητή και όσο πιο νουνεχή ενημέρωση γίνεται. Όσον αφορά δε τους παίκτες, θα πρέπει να συνεκτιμούν πως «ισχυρά χέρια» και θεσμικά χαρτοφυλάκια θα αποκτήσουν μερίδες 5 εκατ. ευρώ (με συμφωνητικά διακράτησης ορισμένου χρόνου), ό,τι αυτό θα μπορεί να συνεπάγεται στη συνέχεια.

Ένας από τους πρωταγωνιστές αυτής της φάσης, ο πρόεδρος της Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας γενικότερα (σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».) «Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μεγάλες». Ωστόσο, έπειτα από αρκετό καιρό, διαγράφονται οι πρώτες θετικές ενδείξεις που δημιουργούν προσδοκίες για την αναστροφή της κατάστασης.

Πέραν των τραπεζών, η κατάσταση λίγο ως πολύ γνώριμη, χωρίς εξάρσεις και θεαματικές εκπλήξεις.

Μία εβδομάδα - δέκα μέρες πιο πίσω η υπόθεση του ΟΠΑΠ, με την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο να μην έχουν ουσιαστικά και πολλά περιθώρια επιλογής από το να αποδεχτούν όποια προσφορά και εάν τους υποβάλει τελικά η Emma Delta. Για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ, προσωπικά επιμένω να κρατώ μικρό καλάθι για ένα τόσο σύνθετο και όχι αυστηρά οικονομικό-επιχειρηματικό θέμα.

Νεότερα και από το μέτωπο του ΟΤΕ. Με τον Οργανισμό να ανακοινώνει τη σύναψη συμφωνίας για την πώληση της κατά 100% θυγατρικής εταιρείας Cosmo Bulgaria Mobile EAD (Globul), και της Germanos Telecom Bulgaria, στην Telenor, το Νορβηγικό Όμιλο Τηλεπικοινωνιών. Το τίμημα της πώλησης ανέρχεται σε 717 εκατ. ευρώ (επιχειρησιακή αξία) και θα προσαρμοστεί ανάλογα στον καθαρό δανεισμό της εταιρείας και στις αλλαγές στο κεφάλαιο κίνησης κατά την ημέρα ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Το τίμημα αυτό ισούται με 6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων για το 2013. Βέβαια, η αγορά έχει προεξοφλήσει την πώληση και το τίμημα, αλλά ακόμη μένουν μη επενδεδυμένα κεφάλαια (από την αναβάθμιση της μετοχής/Οργανισμού στον δείκτη MSCI/Global).

Από τεχνική πλευρά, οι 980 μονάδες μπορεί να είναι ορατές μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής -και παρά τη διόρθωση των δεικτών-, ωστόσο ζητούμενη παραμένει κατά την εκτίμησή μας η επιβεβαίωση των στηρίξεων, καθώς η περίοδος που ακολουθεί δεν θα είναι εύκολη. Η άντληση κεφαλαίων θα αποστερήσει μέρος της ρευστότητας (που... πόνταρε τις τελευταίες ημέρες κυρίως στις τραπεζικές μετοχές), ενώ η διαδικασία «ωραιοποίησης» των μέσων τιμών ολοκληρώνεται. Επιπλέον, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν η σταδιακή -προσωρινή- αναστολή διαπραγμάτευσης συμβολαίων τραπεζικών μετοχών και η επικείμενη αποκοπή (θα ξεκινήσει, όπως όλα δείχνουν, από την Alpha Bank).

Μετοχές με βραχυμεσοπρόθεσμη ανοδική φορά ενδέχεται να πιεστούν μέχρι τις πρώτες στηρίξεις τους με τίτλους-σηματωρούς (Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο κ.ά.), ωστόσο η πορεία τους δεν δείχνει να απειλείται. Κάτι ανάλογο ισχύει για τίτλους του Ft Mid αλλά και χαμηλότερων κατηγοριών (που τελευταία δείχνει σημάδια... αφύπνισης) όπως Ιντρακόμ, Φουρλής, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΓΕΚ-Τέρνα, Σιδενόρ, Αττικής - διαγραμματικά αρχίζει να κλίνει προς τον μέσο όρο του κλάδου.

Οι 305-310 μονάδες παραμένουν σημαντικό σημείο αναφοράς για τον δείκτη, ενώ για τον Τραπεζικό η υπέρβαση των 120 μονάδων (στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας) δημιούργησε ένα... μαξιλαράκι για τη δύσκολη συνέχεια.

Να σημειωθεί ότι από σήμερα η Coca Cola HBC τελεί υπό διαπραγμάτευση με νέο κωδικό "EEE".


H κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο μπορεί να επιδίδονται σε μία προσπάθεια αναστροφής του κλίματος, να μετέρχονται επικοινωνιακών τεχνασμάτων, ενδεχομένως κάποια μεγέθη - στατιστικά μπορεί να... ευημερούν, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει μεγάλο. Εύστοχη η αναφορά του Dr. Money, ο οποίος σημειώνει: «Με δεδομένο ότι οι πρωτογενείς δαπάνες εκτός τόκων υπερέβησαν τα έσοδα κατά 1% του ΑΕΠ περίπου έναντι στόχου 1,5% το 2012, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 1% του ΑΕΠ και άνω φέτος.

Το ίδιο ισχύει για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τις προσδοκίες για επανεκκίνηση των μεγάλων παραχωρήσεων. Όμως, για τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς που θα πάνε να αγοράσουν το πασχαλιάτικο αρνί χωρίς να έχουν λάβει ούτε το περσινό πετσοκομμένο δώρο του Πάσχα, αλλά αντίθετα θα κληθούν να πληρώσουν τις δόσεις για το χαράτσι και τους φόρους ακινήτων περασμένων χρόνων, τα προαναφερθέντα έχουν μικρή σημασία».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v