Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πάνω από το 1.000ρικο με το... καλημέρα

Σε καλή διεθνή συγκυρία, με το «υπόλοιπο Χ.Α.», σε ανοδική τάση το ελληνικό χρηματιστήριο προετοιμάζεται για τις καθοριστικές αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Κλειδί η τάση των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ. Ανοιγμα με κέρδη 3%

Στα ύψη η Wall Street, σε ανοδική φορά νωρίτερα οι ασιατικές αγορές, σε τοπικές κορυφές ο DAX στη Φρανκφούρτη, και το Χ.Α. εισέρχεται στην κρισιμότερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η τελευταία συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με το Γενικό Δείκτη στις 983,64 μονάδες, με τον FTSE Large Cap στις 327,10, με προσπάθειες επαναφοράς των τραπεζικών μετοχών -τουλάχιστον των τριών συστημικών- που θα προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Και με την Alpha Bank να ξεκινά, από τη Δευτέρα, τη διαδικασία και την Πειραιώς και την Εθνική να ακολουθούν. Το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης είναι ενθαρυντικό με το ΧΑ να υπερβαίνει άμεσα τις 1000 μονάδες και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να σημειώνουν διψήφια κέρδη.

Στα ντεσού των αυξήσεων αναφέρεται ο Χρ. Κίτσιος, ενώ χρήσιμη (και χρηστική...) είναι μια δεύτερη ανάγνωση του σχετικού θέματος για το... πώς κλειδώνουν οι ΑΜΚ - για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα για το εάν και τι και πώς μας συμφέρει και τι θα πρέπει να κάνουμε στην περίπτωση που αποφασίσουμε να συμμετάσχουμε ή όχι στη διαδικασία.

Εκ των ων ουκ άνευ απαραίτητη η συμμετοχή και των μικροεπενδυτών, με το σύστημα να θυμάται εκ των υστέρων τον πολύπαθο μικροεπενδυτή και μικρομέτοχο. Αλλά είπαμε αυτήν τη συζήτηση θα την κάνουμε στην ώρα της.

Το ενθαρρυντικό είναι πως μια τόσο καθοριστική για τις τράπεζες διαδικασία -που θα αντλήσει υπερπολύτιμη ρευστότητα από το σύστημα και τους μικρομεσαίους παίκτες- διενεργείται σε μία συγκυρία όπου η αποτίμηση των ομίλων δεν... μετρά τόσο στη διαμόρφωση των χρηματιστηριακών δεικτών.

Για το θέμα μια πρώτη κουβέντα έγινε από φίλους και αναγνώστες του Εuro2day.gr, με ομολογουμένως ενδιαφέροντα -και θέλω να πιστεύω- χρήσιμα συμπεράσματα και εκτιμήσεις.

Η τελική φάση της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών γίνεται με τις τιμές στα... τάρταρα, με τους ίδιους τους ομίλους σε δυσχερή θέση, την αποτίμηση και βαρύτητα στάθμισης σε χαμηλότατα επίπεδα. Και αυτό μπορεί να αποδειχτεί -σε επίπεδο παιχνιδιού- σωτήριο για την ευρύτερη αγορά.

Δεν είναι τυχαίο πως στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας -τη Μ. Πέμπτη- δόθηκε βάρος στις μετοχές του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ. Για πολλοστή φορά με αυξημένες συναλλαγές και με άριστα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Θυμίζουμε, κλείσιμο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 7,49 ευρώ, δηλαδή στο υψηλό ημέρας με 1,221 εκατ. τεμάχια. Κλείσιμο για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 6,65 ευρώ, δηλαδή στο υψηλό ημέρας με 4,297 εκατ. τεμάχια. Και με εύρος διακύμανσης που διευκολύνουν το ημερήσιο παιχνίδι. Μεταξύ των 7,01 και των 7,49 ευρώ για τον ΟΠΑΠ, στα 6,40 - 6,65 ευρώ για τον ΟΤΕ, ενώ και για τη ΔΕΗ το εύρος των 7,14-7,38 (έκλεισε στα 7,35 ευρώ) ήταν ανάλογο.

Σε μετοχές αυτής της κατηγορίας ποντάρουμε πολλά ώστε η επικείμενη διαδικασία για τις τράπεζες να υλοποιηθεί με το μικρότερο δυνατό κόστος και βάρος για το σύνολο της αγοράς.

Σε αυτήν την περίπτωση, εάν το Χ.Α. βγει χωρίς σημαντικές πιέσεις, τότε το παιχνίδι αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v