Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρεσέντο τραπεζικού δείκτη με άνοδο 20%

Στα υψηλά Φεβρουαρίου (υψηλά έτους) επανέρχεται με το σημερινό «τίναγμα» το Χ.Α., που υπερβαίνει εμφατικά τις 1.000 μονάδες. Διψήφια ποσοστά για τις συστημικές τράπεζες. Κέρδη για ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Στα 117 εκατ. ο τζίρος.

Ολοένα και ανεβάζουν στροφές οι τράπεζες. Περισσότερο από 21% ενισχυόταν πριν από λίγο η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και με συναλλαγές 8 και πλέον εκατ. τεμαχίων έφτανε στο 0,816 ευρώ.

Η μόχλευση στις τράπεζες καλά κρατεί και η αφορμή δεν πηγαίνει χαμένη από το υπόλοιπο της αγοράς.

Στην περιοχή των 1.050 μονάδων ο Γενικός Δείκτης (6,5%), κατά 5,45% ενισχύεται ο FTSE Large Cap στις 345 μονάδες και κατά 5,41% ο FT Mid, που πιάνει και πάλι τις 1.200 μονάδες.

Λίγο πριν από τις 14.00 η αξία των συναλλαγών είχε ξεπεράσει τα 91 εκατ. ευρώ, με περισσότερα από 55 εκατ. τεμάχια, από τα οποία τα τα περισσότερα είχαν αλλάξει χέρια σε μόλις τρεις τίτλους, και συγκεκριμένα σε Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς.

Με τέτοια μόχλευση, με ενεργοποίηση του τραπεζικού κλάδου, η υπόθεση άνοδος παίρνει ενδιαφέρουσα τροπή. Κι αυτό γιατί μετοχές μη τραπεζικών εισηγμένων, με ούτως ή άλλως ενεργή ανοδική φορά, ισχυροποιούνται όλο και περισσότερο.

Στην περιοχή των 7,2 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, στα 7,90 ευρώ του ΟΠΑΠ, στα 7,92 της ΔΕΗ, και ακολουθούν Μυτιληναίος με 8,23%, Σωληνουργεία Κορίνθου με 7,37%, Frigoglass με 5,38%, MIG με 6,7% αλλά και ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Motor Oil.

Είναι ενδεικτικό πως λίγο πριν από τις 14.00 μόλις μία μετοχή του FT-20, της FFG, υποχωρούσε οριακά.

Ανάλογη εικόνα και στα μεσαία: η μετοχή της Αττικής έως 13% υψηλότερα, η Intracom κατά 10%, η Σιδενόρ κατά 9,94%, ο Fourlis κατά 8,06%, η ΓΕΚ Τέρνα κατά 6,13%.

Και σε αυτήν την κατηγορία μετοχών μόλις μία υποχωρεί οριακά. Με μόλις 240 κομμάτια το Πλαίσιο, υποχωρεί στα 5,10 ευρώ.

Από τεχνική πλευρά, ο Γενικός Δείκτης, μετά το σημερινό τίναγμά του, επαναπροσεγγίζει τα επίπεδα της 20ής/2. Θυμίζουμε πως τον Φεβρουάριο σημειώθηκαν στις 8/2 και στις 15-18/2 τρεις τοπικές κορυφές.

Η σημερινή συνεδρίαση δημιουργεί «κερί» για τον Γ.Δ., με κρισιμότερο στοίχημα την υπέρβαση ή όχι των 1.050 μονάδων.

Να δούμε όμως και τον FTSE 25, που με τη σημερινή κίνησή του επανέρχεται στα επίπεδα της 21ης/2. Τοπικές κορυφές για τον δείκτη σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου προς τις 355 μονάδες ενδοσυνεδριακά και πέριξ των 350 μονάδων σε κλεισίματα (3 συνεδριάσεων, εάν δεν κάνουμε λάθος στη μέτρησή μας).

Το ενδιαφέρον είναι πως τόσο μη τραπεζικές όσο και τραπεζικές μετοχές επανέρχονται σε υψηλά τριών και πλέον μηνών. Ενδεικτική η περίπτωση του ΟΠΑΠ, που διασπά ανοδικά τις τοπικές κορυφές που είχαν σημειωθεί κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, ενώ σε ανάλογη διαδικασία βρίσκεται από τις συστημικές τράπεζες η Alpha Bank.

Στην περίπτωση της Alpha Bank οι τοπικές κορυφές έχουν σημειωθεί στο εύρος του 1,35-1,46 ευρώ.

Ανοδικά κινούνταν πριν από λίγο τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με χαμηλότερα ωστόσο ποσοστά. Περίπου την ίδια ώρα, το ευρώ έναντι του δολαρίου κέρδιζε περί τα 12 σεντς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v