Στα "ισχυρά χέρια" το παιχνίδι στο ΧΑ

Εβδομάδα των ρεκόρ για το ΧΑ καθώς δείχνουν να κλείνουν σταδιακά τα μέτωπα. "Ελεγχόμενο" το παιχνίδι στις τράπεζες, με βάση τους αυξημένους τζίρους και τα ιστορικά ρεκόρ συναλλαγών. Τα στατιστικά.

Εβδομάδα των ρεκόρ και των προσδοκιών αυτή, που έκλεισε με το ΧΑ στις 1.034 μονάδες.

Για να έχουμε ένα στοιχειώδες μέτρο σύγκρισης σημειώνουμε τις «κορυφές» των δύο βασικότερων δεικτών στη συνεδρίαση της Μ. Πέμπτης (2/5) και της Παρασκευής, 10 Μαΐου.
Σημειώνουμε για τον ΓΔ τις 984,70 και για τον Ftse Large Cap τις 327,54 μονάδων σε σχέση με τις αντίστοιχες των 1.070,27 και 362,49 μονάδων.

Με αιχμή και με «καύσιμο» της τελευταίας μόχλευσης τις τράπεζες, καθώς την Δευτέρα ξεκινά η τελευταία φάση της κρίσιμης περιόδου ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Η Alpha Bank «ανοίγει» την διαδικασία, ακολουθούν Πειραιώς, Εθνική ενώ παράλληλα θα υλοποιείται ανάλογη διαδικασία για τις μη συστημικές Attica Bank, Probank, FBB και Πανελλήνια.

Στο σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου- όπως άλλωστε σε όλες τις μετασυνεδριακές αναφορές του φίλου μας- αναφέρονται λεπτομερή στοιχεία, αναλυτικά στατιστικά και στοιχεία- κλειδιά για τη συνέχεια. Σε αυτή την λογική, χρηστικό και το θέμα του Γιώργου Σαββάκη, μας βοηθά να έχουμε μία ευρύτερη εικόνα για το τι παίζεται στην αγορά.

Εμείς θα ξεκινήσουμε από τα γεγονότα, που αφορούν στην τραπεζική «μόχλευση», στο ότι το παιχνίδι έγινε από «ισχυρά χέρια», στην συνδρομή της ΕΕΕ (στις 9/5) παρότι συνεχίζεται η στρέβλωση (απαράδεκτη και κατά την δική μας εκτίμηση), στην έντεχνη επιβεβαίωση των στηρίξεων κυρίως για τον Γενικό Δείκτη και τον Ftse Large Cap.

Το ότι το παιχνίδι έγινε από «ισχυρά χέρια» δεν χρειάζεται πολύ ανάλυση, αρκεί μόνο μία ματιά στους τζίρους της τελευταίας εβδομάδας και το ιστορικό ρεκόρ συναλλαγών που καταγράφηκε στη συνεδρίαση της Πέμπτης για την Πειραιώς και την Παρασκευή για την Alpha.

Εύλογο το ενδιαφέρον τραπεζιτών, ισχυρών επενδυτικών κύκλων αλλά και βεβαίως της κυβέρνησης να φτιαχτεί κλίμα, να προσελκυσθούν ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να ευοδωθούν οι αυξήσεις. Τα επίσημα στοιχεία του ΧΑ δείχνουν πως οι ενεργοί κωδικοί, παρά την εντυπωσιακή άνοδο των τελευταίων εβδομάδων δεν ξεπερνούν τις 40.000 με ότι αυτό συνεπάγεται. Παιχνίδι για λίγους το ΧΑ, για πολύ λίγους θα λέγαμε αλλά για την κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο το ευκταίο είναι η επιτυχής έκβαση των α.μ.κ κυρίως των τριών συστημικών ομίλων.

Το ευρύτερο επενδυτικό κοινό σε φυσιολογική στάση αναμονής, επιφυλακής. Ρευστό δεν πολύ-υπάρχει, τα αρνητικά προηγούμενα των «καμένων» μικροεπενδυτών της Αγροτικής και του ΤΤ (λόγω της αναίτιας αναστολής διαπραγμάτευσης και της μη αποζημίωσης τουλάχιστον 75.000 μετόχων των δύο τραπεζών) είχαν δημιουργήσει ένα χαμηλό, χαμηλότατο βαρομετρικό. Το αν θερμάνθηκε κάπως, μετά τα τελευταία σερί θα φανεί από την Δευτέρα κιόλας.

Αν και αρκετοί είναι αυτοί, που δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της κυβέρνησης πως μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης το σύστημα θα αρχίσει σταδιακά να επαναχρηματοδοτεί την πραγματική οικονομία-κοινωνία, ουδείς φαντάζεται να συμβαίνει κάποιο...ατύχημα της τελευταίας στιγμής.

Εβδομάδα των ρεκόρ αυτή, που βρήκε τον ΓΔ έως τις παρυφές των 1.070 μονάδων, το ΧΑ στα επίπεδα του Αυγούστου του 2011, τις τραπεζικές μετοχές να «διπλώνουν» και τον κλαδικό δείκτη να κερδίζει περίπου 535 στο τριήμερο 7-9/5. Αλλά, εβδομάδα, που σημειώθηκε ακόμη ένα θλιβερό ρεκόρ στον κοινωνικά ευαίσθητο χώρο της εργασίας με τον δείκτη να «σκαρφαλώνει» στο 27% και να «βλέπει» το ζοφώδες 30% που προβλέπει το ΚΕΠΕ για το τέλος του χρόνου.

Έχουμε όμως τα προηγούμενα της Αργεντινής, της ανόδου του Bovespa σε ιστορικά υψηλά στις «πλάτες» των στρατιών αργεντινών ανέργων, έχουμε πολλά ανάλογα παραδείγματα. Και έχουμε εδώ και πολύ καιρό πριν αναφερθεί στον χαρακτήρα του επόμενου ανοδικού κύκλου του ΧΑ- προς τα νέα ιστορικά υψηλά του μέχρι το 2018/19- εν μέσω επώδυνων καταστάσεων στην κοινωνία μας.

Ωστόσο είναι προφανές πως βρισκόμαστε σε προχωρημένο στάδιο της εκ βάθρων αναδιάταξης πλούτου, αξιών, ισχύος (και ) στην ελληνική αγορά.


Κλείνουν τα μέτωπα

Ο τραπεζικός κλάδος ανακεφαλαιοποείται, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο οι τέσσερις μεγάλοι παίκτες θα προχωρήσουν, ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα αρθούν οι εκκρεμότητες με το ΤΤ και την Proton Bank.

Στον ΟΠΑΠ το Δημόσιο μηδενίζει τη συμμετοχή του, η Emma Delta και οι συν αυτή αναλαμβάνουν, στον ΟΤΕ η Deutsche Telekom έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένη, ο αρμόδιος γερμανός επίτροπος φροντίζει ώστε πόροι του ΕΣΠΑ να διοχετεύονται απ΄ευθείας στην περιφέρεια.

Ακόμη και οι αναγκαστικές αλλαγές στη μετοχική σύνθεση του Ελευθέριος Βενιζέλος θα μπορούσαν να κρύβουν θετικές εκπλήξεις εάν το αεροδρόμιο αναδεικνυόταν όντως σε πύλη προσέλκυσης αυξανόμενου τουριστικού ρεύματος. Έστω και μετά των αναπόφευκτων- για τα ελληνικά δεδομένα- εμπλοκών, καθυστερήσεων προχωρούν οι εξελίξεις στον κλάδο της ενέργειας.

Ο διαγωνισμός της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ όσες παρατάσεις και αν λάβουν κάποια στιγμή θα πρέπει και εκεί το Δημόσιο να μειώσει αισθητά τη συμμετοχή του. Οι προειδοποιήσεις του Ευ. Μυτιληναίoυ είναι ενδεικτικές της ρευστότητας που κυριαρχεί και σε αυτόν τον κλάδο.

Μετοχές των τομέων διύλισης, κατασκευών, ενέργειας δρέπουν ήδη -χρηματιστηριακά- καρπούς και διψήφιες αποδόσεις. Ανοδική φορά και μάλιστα βραχυμεσοπρόθεσμη για τίτλους των Ελληνικών Πετρελαίων, ΜΟΗ, Μυτιληναίου, Μέτκα αλλά και Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ/Τέρνα, Σωληνουργείων Κορίνθου κ.α. σε διαδικασία επαναπροσέγγισης υψηλών 3 και 4ετίας.

Συνεκτιμώντας την αλλαγή στις σταθμίσεις/βαρύτητα των τραπεζικών μετοχών επ’ ωφελεία των μη τραπεζικών θα λέγαμε πως η επαναφορά στα υψηλά του Ιουνίου του 2011 (δλδ προς τις 1.250-1.280 μονάδες) είναι θέμα χρόνου και συγκυρίας.

Κατά την εκτίμηση αρκετών προτιμότερη είναι μία τεχνικά φυσιολογική ανοδική κίνηση με τις απαραίτητες επιβεβαιώσεις και κατοχύρωση υπεραξιών σε τακτά χρονικά διαστήματα παρά το οποιοδήποτε «τράβηγμα» των δεικτών. Πολύ δε περισσότερο με «επεμβάσεις»... αλά ΕΕΕ που ελάχιστα συμβάλλουν στην αντιπροσωπευτικότερη απεικόνιση των πραγματικών συνθηκών της αγοράς.


Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 983,64 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 5,16%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 6,56% ενώ ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,09%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Τράπεζες (33,75%), Υγεία (13,38%) και Τεχνολογία (11,22%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν μόλις τέσσερις κλάδοι μεταξύ αυτών: Ταξίδια Αναψυχή (-1,46%) και Εμπορίου (- 0,96%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Sato (60,66%), Εθνική Τράπεζα (47,85%), Attica Bank (47,67%), Πήγασος Εκδοτική (44,55%), ΝΕΛ (42,86%), Χαιδεμένος (32,72%), Σελόντα (30,27%), Τράπεζα Πειραιώς (26,07%), Eurobank (25,59%) και Spider (25%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Κλ. Ναυπάκτου (-25,32%), Yalco (-19,05%), Alsinco (-18,52%), Κεπένου Μύλοι (-16,03%), PC Systems (-14,89%), Τεχνικές Εκδόσεις (-11,76%), ΣΙΔΜΑ (-11,35%), Αττι-κατ (-11,11%), Pasal (-10,26%) και Βιοτέρ (-9,90%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v