Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ρευστοποιήσεις κερδών

Με σχετική ουρά στο «ταμείο» του Χ.Α. οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο. Κατοχύρωση θέσεων σε Εθνική, Alpha, Πειραιώς, Eurobank. Aπώλειες και για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ. Ζητούμενο η επιβεβαίωση της στήριξης των 1.050 μον.

Περνούν από το... ταμείο αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες, με συνέπεια βασικοί δείκτες και μετοχές να διορθώνουν έως 1,8% χαμηλότερα.

Μετά τα πρώτα 5΄-10΄ λεπτά, οπότε και στα τοπικά υψηλά κατοχυρώθηκαν θέσεις περίπου 3,5-4 εκατ. ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλινε από τις 1.070 προς τα επίπεδα των 1.048 μονάδων, με ζητούμενο την επιβεβαίωση κατ’ αρχάς των 1.050 μονάδων.

Ακόλουθα, ο FTSE Large Cap υποχώρησε προς τις 351 μονάδες, καθώς ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ και η ΕΕΕ διόρθωσαν, με ελάχιστες συναλλαγές (η τρίτη) και περισσότερες οι δύο οργανισμοί.

Λίγο ως πολύ φυσιολογική όσο και αναμενόμενη η υποχώρηση των μετοχών των συστημικών τραπεζών, καθότι τελευταία συνεδρίαση σήμερα πριν από τη Δευτέρα, που για πολλούς παραμένει μια «άγνωστη» ημέρα - αρχή μιας πολύ σύνθετης και καθοριστικής για το σύστημα διαδικασίας.

Απώλειες έως 9% για τις μετοχές της Alpha Bank, της Εθνικής, της Πειραιώς και της Eurobank (αναφέρονται κατά σειρά απόδοσης σε διάστημα εβδομάδας και μήνα), με τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 32 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 11.30. Από αυτά, τα 7,9 εκατ. έχουν αλλάξει χέρια στην Alpha Bank και σχεδόν 5 εκατ. στην Εθνική, με τη μετοχή να γυρνάει στα χαμηλά του 0,95 έως το 1,05 ευρώ.

Καλή η μέχρι τώρα βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά της Εθνικής, καθώς «δένει» και το 0,90 ευρώ, έχοντας ως ελάχιστη τιμή το 0,364 ευρώ πριν από σχεδόν έναν μήνα, και συγκεκριμένα στις 8/4. Για να δούμε εάν η Εθνική, που έπεται των Alpha Bank και Πειραιώς, θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη μέχρι τη μέρα αποκοπής. Άλλωστε και λόγω της ημέρας η μετοχή της δικαιολογεί ανοδική συμπεριφορά.

Σε χαμηλότερα επίπεδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με διαφαινόμενη την προσέγγιση των πρώτων στηρίξεων (αυτών που δημιουργήθηκαν από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας), με υψηλούς τζίρους κυρίως στον ΟΤΕ.

Είναι ενδεικτικό πως λίγο πριν από τις 11.15 μόλις τεσσάρων μετοχών η τιμή βρισκόταν σε διαπραγμάτευση σε θετικό έδαφος. Συγκεκριμένα, εκτός από την Εθνική, ανοδικά επέμεναν Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ και Jumbo. Ειδικότερα για τη μετοχή των ΕΧΑΕ να συνεκτιμηθεί πως έγραψε και νέα τοπική κορυφή στα 6,11 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v