Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Περνώντας από το ταμείο...

Ένα πρώτο «ταμείο» κάνουν οι βραχυπρόθεσμοι εχθές και σήμερα. Κλειδί παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, ειδικότερα η Alpha, που από Δευτέρα ανοίγει τη διαδικασία των ΑΜΚ. Πρώτα κατοχύρωση κεκτημένων και μετά οι 1.100 μονάδες.

Σε υψηλά 21 μηνών με ΕΕΕ και τράπεζες σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος στο χθεσινό σχόλιό του. Με τον τραπεζικό κλάδο να κάνει το 3 στα 3, με απόδοση 52,7%(!) και με τις συναλλαγές στη μετοχή της Πειραιώς σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Στοιχεία ενδεικτικά του ποιος έχει τον πρώτο και κύριο λόγο στο παιχνίδι που έχει στηθεί γύρω από τη μόχλευση των τραπεζικών μετοχών εν όψει των επικείμενων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Στις 1.066,3 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, πάνω από τις 200 μονάδες ο τραπεζικός, στις 359,5 ο FTSE Large Cap και ο... προπομπός δείκτης FT Mid στις 1.256,4 μονάδες.

Στη Wall Street το σερί των ρεκόρ ανακόπηκε εχθές καθώς κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι είπαν να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους και αφορμής δοθείσης θα δοκιμαστούν και θα επιβεβαιωθούν (ή όχι) οι πρώτες στηρίξεις κυρίως για τον S&P 500.

Διάθεση για κατοχύρωση υπήρξε και στο Χ.Α. εχθές, εμφανώς εντονότερη απ’ ό,τι στην προχθεσινή συνεδρίαση, παρότι η τεχνική ανάλυση δείχνει προσέγγιση των 1.080 μονάδων σε αυτήν τη φάση της αγοράς.

Σε αναλυτικό θέμα του Γιώργου Σαββάκη σημειώνεται: «Σε νέα υψηλά 20 μηνών κινείται πλέον η εγχώρια αγορά μετοχών, με την αισιοδοξία να δίνει μάλλον τη θέση της στη βραχυπρόθεσμη υπερβολή!

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πάνω από το επίπεδο των 1.065 μονάδων, τιμή που είχε να συναντήσει από το καλοκαίρι του 2011. Σε συνέχεια της συνεδρίασης της 8ης Μαΐου και η χθεσινή (9/5) εμφάνισε χαρακτηριστικά που είναι πάντοτε καλοδεχούμενα σε ανοδικές κινήσεις, όπως υψηλός όγκος, ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, profit taking σε μερικές δεικτοβαρείς μετοχές του large cap και δραστηριοποίηση “δυνατών” χαρτοφυλακίων.

Τον τόνο δίνουν οι μετοχές των τραπεζών. Τα 47,24 εκατ. τεμάχια στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (ή σχεδόν 15 εκατ. ευρώ σε αξία), τα 17,7 εκατ. τεμάχια (ή 16,5 εκατ. ευρώ) στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και τα 14,97 εκατ. τεμάχια (ή 22 εκατ. ευρώ) στην Alpha Bank, δείχνουν ότι εν όψει των καθορισμών των τιμών της αύξησης υπάρχουν σημαντικοί παίκτες που δραστηριοποιούνται στην αγορά».

Στις τράπεζες περιμέναμε το... κλειδί της τάσης, στις τράπεζες ποντάραμε για την απαραίτητη μόχλευση, σε αυτές παραμένει εστιασμένη η προσοχή μας. Αναγκαστικά, καθώς από τη Δευτέρα ξεκινά η τελευταία φάση αυτού του κύκλου, που θα διαμορφώσει θετική καθαρή θέση για το σύνολο των συστημικών τραπεζών, με την Alpha Bank να ανοίγει τη διαδικασία.

Ειδικότερα για την Alpha Bank ο Χρ. Κίτσιος σημειώνει: «Άσσους από το μανίκι βγάζει η τράπεζα λίγο πριν από την αποκοπή του δικαιώματος και την έναρξη της αύξησης κεφαλαίου, καθώς η ουρά της συμφωνίας με την Credit Agricole για την εξαγορά της Εμπορικής κρύβει και νέες εκπλήξεις για τους μετόχους της.

Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου ως 4,57 δισ. ευρώ, στο κοινό κεφάλαιο (Core Tier I) της Αlpha Bank θα προσμετρηθεί το Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει αγοράσει η Credit Agricole στο πλαίσιο της συμφωνίας ανακεφαλαιοποίησης και εν συνεχεία πώλησης της Εμπορικής Τράπεζας. Ταυτόχρονα, η εξαγορά της Εμπορικής προσθέτει στην Alpha κεφαλαιακό όφελος 2,6 δισ. ευρώ, συνέργειες της τάξεως των 265 εκατ. ευρώ, ετησίως, μετά το 2015, καθώς και υψηλές προβλέψεις που αντιστοιχούν στο 25% του δανειακού χαρτοφυλακίου της Εμπορικής».

Κατά συνέπεια, μάλλον από σήμερα θα πρέπει να περιμένουμε... κατευνασμό της τάσης, στροφή των ειδικών (από τη Δευτέρα) στο ιδιότυπο arbitrage σε warrants και βλέπουμε...

Πρακτικά όσοι έκαναν εχθές ένα πρώτο ταμείο σε καλές τιμές και θα έχουν ρευστότητα από τις αρχές της εβδομάδας δεν θα έχουν λόγο να βιαστούν πριν δουν πώς διαμορφώνεται (από τις 13/5) η νέα κατάσταση και οι όροι του παιχνιδιού. Γι' αυτό θα λέγαμε πως η προσπάθεια άμεσης προσέγγισης των 1.100 μονάδων θα μπορούσε να περιμένει για λίγο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v