Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Γύρισε» σε κέρδη για το 2013 ο τραπεζικός

Ανοδος 25% για τον τραπεζικό κλάδο που "γράφει" πλέον κέρδη 10,88% για το 2013. Απόδοση άνω του 28% για Alpha, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, 13,57% για ΕΤΕ. Σε μόλις τέσσερις μετοχές το 65% του τζίρου.

Τραπεζοκεντρικής ανόδου συνέχεια, με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, μετά το πτωτικό διάλειμμα της Παρασκευής, να επιστρέφει σε θετικό πρόσημο και σημαντικά κέρδη, συμπληρώνοντας τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις στις τελευταίες πέντε και παρά το γεγονός ότι υποχώρησε κάπως από το υψηλό ημέρας των 260,95 μονάδων (+25,56%), έσβησε όλες τις απώλειες του 2013 και με σημείο αναφοράς το κλείσιμο της 31/12/2012, σημειώνει κέρδη 10,88%.

Και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε τον συγκεντρωτισμό των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, καθώς το 65% του τζίρου αφορούσε συναλλαγές μόλις τεσσάρων τίτλων και πιο συγκεκριμένα των Alpha Bank, Εθνικής, Πειραιώς και ΟΤΕ.

"Κάποια από τα μεγαλύτερα hedge funds παγκοσμίως «ρίχνουν» λεφτά στον Ελληνικό Τραπεζικό κλάδο εν μέσω προσδοκιών για υψηλές πιθανές αποδόσεις, παρά το ότι η Χώρα προσπαθεί να επιδιορθώσει την οικονομία της αντιμετωπίζοντας υψηλές περικοπές στις Κρατικές δαπάνες".

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, το οποίο επικαλείται το CNBC, οι Farallon Capital, York Capital Management, QVT Financial και Dromeus, είναι μεταξύ των hedge funds που αναμένεται να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών της Χώρας.

Από την άλλη, οι πρόσφατες ανακοινώσεις από Alpha Bank και Πειραιώς, σύμφωνα με τις οποίες μέλη του Δ.Σ. της πρώτης προχώρησαν στην πώληση έως και 15 εκατ. μετοχών προκειμένου να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου και από την άλλη στις 9/5 ο κ. Μιχάλης Σάλλας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, προέβη σε πώληση 3.000.000 μετοχών της Πειραιώς, όπως και η "Shent Enterprises Limited" νομικό πρόσωπο που έχει στενό δεσμό με τον κ. Μιχάλη Σάλλα, σε πώληση 2.228.914 μετοχών την ίδια ημερομηνία με σκοπό τη συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς, ίσως είναι δύο παράγοντες που θα πρέπει να λάβει υπ΄ όψιν της η Αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που δείχνει απόλυτα σίγουρο, είναι πως τα χαρτοφυλάκια που έχουν αποφασίσει να μην παρακολουθούν τις Τραπεζικές μετοχές, δεν πρόκειται να αλλάξουν γνώμη, ότι και αν συμβεί στο Τραπεζικό ταμπλώ.

Μένοντας στο ταμπλώ των θεωρούμενων Δεικτοβαρών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Folli Follie Group και μόνιμα με θετικό οι μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, Eurobank Properties, Motor Oil, Ελ. Πετρελαίων, ΕΧΑΕ, Μέτκα και ΟΠΑΠ. Επίσης, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι τίτλοι των Πειραιώς, Ελ. Πετρελαίων, Ελλάκτωρα, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίου και Jumbo.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στις μεγάλες Ασιατικές και Ευρωπαϊκές Αγορές, με ελεγχόμενες απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, υπό το βάρος των ανησυχιών για τις προθέσεις της Federal Reserve όσον αφορά τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομικής ανάκαμψης.

Τις ανησυχίες πυροδότησε δημοσίευμα της "WSJ" σύμφωνα με το οποίο οι αξιωματούχοι της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας έχουν ήδη καταρτίσει ένα σχέδιο για την έξοδο της τράπεζας από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Επικαλούμενο τους αξιωματούχος αυτούς η εφημερίδα αναφέρει ότι η Fed θα συρρικνώσει το πρόγραμμα αγορών με προσεκτικά βήματα έχοντας πάντα τη δυνατότητα να επιστρέψει στις προηγούμενες αποφάσεις της. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι το χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των μέτρων εξακολουθεί να είναι αντικείμενο συζήτησης.

Από εκεί και πέρα και ξεκινώντας από την Ασία, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών ενισχύθηκαν οι Ιαπωνικοί δείκτες, έπειτα από τη συνεδρίαση της G7 στην οποία ανασκευάστηκαν οι κριτικές για τις νομισματικές πολιτικές του Τόκιο και με το γεν να σημειώνει περαιτέρω αποδυνάμωση. Το δολάριο βρέθηκε να ενισχύεται κοντά στο επίπεδο των 102 γεν, ενώ έναντι του δολαρίου Αυστραλίας ανήλθε σε υψηλό 11 μηνών.

Παράλληλα, στην Κίνα, οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 12,8% τον Απρίλιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, επιταχύνοντας το ρυθμό ανόδου από την αύξηση 12,6% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία.

Επίσης, η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, αυξήθηκε τον Απρίλιο κατά 9,3%. Τον προηγούμενο μήνα, η βιομηχανική παραγωγή είχε αυξηθεί κατά 8,9%. Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, προσδοκούσαν σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση κατά 9,5%.

Η Ιταλία άντλησε 3,5 δισ. ευρώ για το ομόλογο λήξεως το 2016, με επιτόκιο 1,92% έναντι 2,29% στην προηγούμενη δημοπρασία και το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ για το ομόλογο λήξεως το 2026 με επιτόκιο 4,07% από 4,55%. Σημειώνεται ότι για το 3ετές ομόλογο, το επιτόκιο ήταν το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2013. Επίσης, άντλησε 3 δισ. ευρώ από τίτλο λήξεως το 2018 με επιτόκιο 2,44% από 3,03% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,1% στην Αμερικανική οικονομία τον Απρίλιο καθώς η ζήτηση για τα περισσότερα αγαθά ισοφάρισε την μεγάλη μείωση της ζήτησης για βενζίνη. Το μέγεθος ήταν καλύτερο από τις προσδοκίες, καθώς κατά μέσο όρο οι αναλυτές περίμεναν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα μειωθούν 0,4%.

Η πλειονότητα των Ευρωπαίων επενδυτών θεωρούν πως η αισιοδοξία στις Χρηματαγορές δεν αντανακλά τις υποβόσκουσες αδυναμίες στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα επενδυτών που πραγματοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Αυτοί που εκφράζουν αμφιβολίες, χωρίζονται σε δύο "στρατόπεδα": 29% εξ αυτών θεωρούν ότι αυτή είναι μια βραχύβια περίοδος ηρεμίας στις Αγορές και 30% υποστηρίζουν πως οι Αγορές είναι παράλογα αισιόδοξες, αγνοώντας τις αδύναμες οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης. Το υπόλοιπο 41% των ερωτηθέντων θεωρεί πως τα χειρότερα της κρίσης έχουν περάσει, λόγω της ισχυρής στήριξης από την ΕΚΤ και τους νομοθέτες.

Υπάρχει μια ξεκάθαρη διχοτόμηση μεταξύ της συνεχιζόμενης ύφεσης και της αυξανόμενης ανεργίας σε όλη την Ευρώπη και του ράλι των Χρηματαγορών, εκτιμά η Fitch. Αν το ράλι στις Αγορές δεν "επικυρωθεί" από μια οικονομική σταθεροποίησης και μια πρόοδο προς την δημιουργία Τραπεζικής ένωσης, υπάρχει κίνδυνος η αστάθεια στις Αγορές να επιστρέψει δριμύτερη το Καλοκαίρι, όπως έγινε το 2012 και το 2011.

Μεταρρυθμίσεις "προκειμένου να ξεπεραστεί η δυσκαμψία στην Αγορά εργασίας" ζητεί από την Ελλάδα και την Ισπανία το Βερολίνο, ενώ, σύμφωνα με Κυβερνητικό έγγραφο το οποίο επικαλείται το περιοδικό "Der Spiegel", η Γερμανία απαιτεί περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από τις Κυβερνήσεις στην Ιταλία και την Γαλλία.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

---Στρατής Πολυχρονέας

Κλίμα ευφορίας τείνει να δημιουργηθεί στο εσωτερικό, καθώς οι αποκρατικοποιήσεις προχωρούν, το πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή και οι ξένοι επενδυτές με τις εκθέσεις τους (Morgan Stanley, ΔΝΤ κ.α.) επικροτούν την πορεία της Ελληνικής οικονομίας παρά τη σημαντική ύφεση που προβλέπεται για φέτος (4,2%) και το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ανεργίας (27% τον Φεβρουάριο), αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Η άνοδος της αξίας συναλλαγών, τα νέα υψηλά του ΓΔ (21 μηνών), αλλά και των τιμών των νέων Ελληνικών Κρατικών χρεογράφων (από το Μάρτιο του 2012), τη στιγμή που το spread της 10ετίας έχει υποχωρήσει σε επίπεδα του Φεβρουαρίου 2011. είναι μερικά από τα θετικά μηνύματα των Αγορών.

Με την Ελλάδα να βρίσκεται αρκετά κοντά στην εκταμίευση δόσεων συνολικού ύψους €7,8 δισ. από ΕΕ-ΔΝΤ (εικάζεται ότι το Eurogroup μπορεί να προεγκρίνει την εκταμίευση της δόσης που αναλογεί στην ΕΕ ακόμα και στις 13/5), το βασικό ζητούμενο για την περαιτέρω βελτίωση της εικόνας της Ελληνικής οικονομίας είναι η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.
 
Είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι μετά την ολοκλήρωση της φάσης αυτής, η αξιολόγηση της Χώρας μπορεί να αυξηθεί από τους ξένους οίκους κατά πλέον της μιας βαθμίδας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές των Ελληνικών Κρατικών χρεογράφων.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec. για να "απαιτήσει" ο Γενικός Δείκτης σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, θα χρειαστεί και νέα αύξηση του τζίρου, αλλά και μαζικότερη συμμετοχή τίτλων και επενδυτών.


--Απόστολος Μάνθος

Το σημείο κλειδί για την περαιτέρω ανοδική πορεία του Γενικού Δείκτη παραμένει η περιοχή των 1050 μονάδων, τονίζει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Αν και θα ήταν θεμιτή μία μίνι κατάβαση έως τις 995 μονάδες, προς ανάκτηση νέων υγιών δυνάμεων, ο αυξημένος τζίρος συναλλαγών των τελευταίων συνεδριάσεων και η συμπεριφορά στις διαγραμματικές αναλύσεις αρκετών Δεικτοβαρών μετοχών μας προϊδεάζει για την εκδήλωση μιας έντονα ανοδικής διαφυγής, όπου θα έχει ως αρχικό στόχο το τριγωνικό επίπεδο διασταύρωσης ισχυρών γραμμικών ενδείξεων, στις 1143 με 1164 μονάδες.

Ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον όμως θα παρουσιάσει η πιθανή διάσπαση της αντίστασης των 1164 μονάδων διότι εάν επιτευχθεί με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα ανοίξει το ανοδικό μεσοπρόθεσμο πεδίο για άλλες 240 μονάδες (!)

Η ανοδική διάτρηση των 360 μονάδων, που είχαν αντισταθεί σθεναρά για τουλάχιστον οκτώ φορές από τις αρχές του 2012 έως σήμερα, δημιουργεί υποψίες για πρόκληση μίας βίαιης ανοδικής εκτόνωσης, αποτελώντας έτσι την απαρχή ενός ανοδικού κύματος, που θα φέρει τον εν λόγω δείκτη πάνω από το όριο των 392 με 400 μονάδων.

Τα αναμενόμενα έσοδα (28 εκατ. ευρώ) από την πληρωμή προμήθειας για όλα τα δικαιώματα στις ΑΜΚ των Τραπεζών έχουν δώσει το κατάλληλο “push” στη μετοχή της ΕΧΑΕ για την ανοδική διαφυγή. Ο επόμενος ανοδικός στόχος εντοπίζεται διαγραμματικά στα 7,00 ευρώ.

Ως θετική εξέλιξη θεωρούμε και τη διατήρηση της τιμής της μετοχής για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πάνω από τον απλό κινητό μέσο των 200 εβδομάδων (4,98 ευρώ), γεγονός, όπου είχε να πραγματοποιηθεί από το Μάιο του 2008.

Προσωρινό "stop" στις όποιες ανοδικές διαθέσεις συνάντησε η μετοχή του Μυτιληναίου στην περιοχή των 5,30 ευρώ δοκιμάζοντας για ακόμα μια φορά τη σημαντική αντίσταση, που παρουσιάζεται στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών.

Εάν θεωρήσουμε ότι η τάση θα παραμείνει ανοδική τότε ένα καλό σημείο εισόδου θα ήταν το επίπεδο των 4,50 ευρώ για μια κίνηση προς την πρώτη γραμμή αντίστασης των 5,65 ευρώ.

Πάντως η εμπεριστατωμένη διαγραμματική ανάλυση φανερώνει μια πολύ "σκληρή" περιοχή αντίστασης μεταξύ των 5,65 με 6,50 ευρώ. Ζώνη η οποία αντιστέκεται για τέσσερα συναπτά έτη, επισημαίνει ο κ. Μάνθος.


Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα καθ΄ ημάς, "η Ελλάδα κάνει αργή πρόοδο στο πρόγραμμά της, όμως, πρέπει να κάνει ακόμα περισσότερα, όπως π.χ. να μειώσει τη φοροδιαφυγή, να βελτιώσει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και να ανοίξει τις Αγορές στον ανταγωνισμό", αναφέρει η Royal Bank of Scotland.

Όπως σημειώνει η RBS, οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις είναι περιορισμένες, όμως, οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι παραμένουν: Το Δημόσιο χρέος ίσως αποδειχθεί μη βιώσιμο και τόσο το Κράτος όσο και οι Τράπεζες θα χρειαστούν περαιτέρω στήριξη. Σύμφωνα με τον οίκο, οι Ελληνικές Τράπεζες θα υποστούν και άλλες ζημιές, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται, οι συγχωνεύσεις ενέχουν κόστος και οι συνέργειες θα αργήσουν να φανούν.

Επιπλέον, ο οίκος προειδοποιεί ότι η υψηλή μετανάστευση αλλά και η απώλεια επαγγελματικών ικανοτήτων από το 27% της ανεργίας, θέτουν σε κίνδυνο την παραγωγικότητα και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Σε αυτό το περιβάλλον, η Royal Bank of Scotland δηλώνει "long" στον ΟΤΕ και την Coca - Cola.
Η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2013 και του 2014, αλλά θα χρειαστεί επιπλέον εξοικονόμηση δαπανών για τους στόχους του 2015 και του 2016, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση προς το Ecofin, με την οποία αποφαίνεται ότι έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα και πρέπει να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Μη ικανοποιητική χαρακτηρίζει την πρόοδο της Ελλάδας στις αποκρατικοποιήσεις η τρόικα, σε προσχέδιο έκθεσής της που διέρρευσε στο Reuters. Η έκθεση της ΕΕ και του ΔΝΤ αναφέρει ότι ο στόχος για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις υποβαθμίστηκε στα 2 δισ. ευρώ για φέτος, από 2,6 δισ. ευρώ. Και προβλέπει ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για την πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στην Αγορά ομολόγων, μετά τη λήξη του προγράμματος, στα τέλη του 2014.

"Αρκετοί ξένοι θέλουν να ρίξουν μια ματιά στην Ελλάδα" ανέφερε στη "WSJ" ο Jason Bruhl, ανώτατο στέλεχος της Citi στο Λονδίνο. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με Ελληνικές Επιχειρήσεις για την έκδοση νέων ομολόγων.

Όσον αφορά τα δρώμενα στο Χ.Α. και σύμφωνα με την άποψη των επαγγελματιών του χώρου η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι "αφιερωμένη" στις μετοχές των Τραπεζών και θα έχει ως "σηματωρό" τον τίτλο της Alpha Bank, που μπορεί να δώσει κάποιες πρώτες ενδείξεις και για την μετέπειτα πορεία των άλλων συστημικών Τραπεζών. Σαν θετικό, δείχνει ότι η Αγορά διαθέτει "ρεζέρβες" που δεν ακολουθούν το "bank party" και θα πρέπει να ενεργοποιηθούν όταν χρειαστεί.

Ξεκινώντας από την μετοχή της Alpha Bank, που και σήμερα έκανε ένα ακόμα νέο ιστορικό ρεκόρ, όσον αφορά τον όγκο συναλλαγών, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της Τράπεζας ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, με έκδοση 10.388.636.364 νέων μετοχών, σε τιμή διάθεσης μετοχής € 0,44.

Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 17/5/2013 έως και 31/5/2013 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χ.Α. ορίζεται από 17/5/2013 έως και 27/5/2013. Η τιμή εκκίνησης της μετοχής κατά την σημερινή συνεδρίαση ήταν τα € 0,485, ενώ κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ο τίτλος αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,6960 ευρώ (+43,51%) (!)

Και επειδή πολύς λόγος γίνεται για την πιθανή τιμή του δικαιώματος, υπενθυμίζεται ότι αυτή θα προσδιοριστεί, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ ως εξής:

Τιμή = (Αναπροσαρμ. Τιμή - Τιμή Διάθ.) Χ (1 + Αρ. Νέων Μετ. ΤΧΣ / Αρ. Νέων Μετ. από παλαιούς, νέους) Χ (Αρ. Νέων Μετ. από παλαιούς / Αρ. Υφιστ. Μετ. )

Τιμή = (0,6220 - 0,4400) Χ [1+ (9.138.636.364 / 1.250.000.000)] Χ (1.038.863.636 / 534.269.648 ), όπου 0,6220 το σημερινό κλείσιμο της μετοχής, αν αύριο έμπαιναν προς διαπραγμάτευση τα δικαιώματα, όπου 0,44 η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, όπου 9.138.636.364 οι μετοχές που θα καλυφθούν από το ΤΧΣ, όπου 1.250.000.000 οι μετοχές που θα καλυφθούν από ιδιωτική τοποθέτηση και με παραίτηση των παλαιών μετόχων, όπου 1.038.863.636 οι μετοχές που θα καλυφθούν από τους παλαιούς μετόχους και όπου 534.269.648 ο αριθμός των υφιστάμενων μετοχών πριν την ΑΜΚ. Στην πράξη και αν αύριο έμπαινε προς διαπραγμάτευση το δικαίωμα, η τιμή εκκίνησης θα ήταν 2,94 ευρώ, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της ΑΧΕΠΕΥ.

Η ανάκαμψη των εσόδων αποτελεί το κλειδί για την μακροπρόθεσμη κερδοφορία της Alpha Bank, αναφέρει σε έκθεσή της η Bank of America Merrill Lynch, με αφορμή την σημερινή αποκοπή δικαιώματος για την μετοχή της τράπεζας, λόγω της ΑΜΚ, αλλά και των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, τα οποία τα θεωρεί αναμενόμενα λόγω των αδύναμων τάσεων σε ότι αφορά τα έσοδα, την συνεχιζόμενη επικέντρωση της διοίκησης στην περικοπή κόστους, καθώς και τις υψηλές προβλέψεις. Ο οίκος εκτιμά πως παρόμοιες αδύναμες τάσεις θα επικρατήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013, με την Τράπεζα να επιστρέφει στην κερδοφορία το 2015.

Όπως προαναφέρθηκε, δύο τίτλοι του 25αρη που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτοί της ΕΧΑΕ και της Μέτκα.

Ο τίτλος της πρώτης έκλεισε στο υψηλό ημέρας και σε υψηλά 27 μηνών, επιβεβαιώνοντας την στήλη που τον εντόπισε από το σχόλιο της Παρασκευής.

Στην περίπτωση της Μέτκα, σε διαπραγματεύσεις με την Κινεζική Κρατική κατασκευαστική "SEPCO" για το ενδεχόμενο από κοινού ανάληψης του έργου - "μαμούθ" των 1,05 δισ. δολαρίων στο Ιράκ (Σταθμού Ηλεκτροπαραγωγής Συνδυασμένου Κύκλου στην περιοχή Al-Anbar) βρίσκεται η εισηγμένη.

Μένοντας στο ταμπλώ του FTSE25, ίσως αξίζει να σημειωθεί η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της Jumbo.

Μεταξύ 13,91 και 14,62 ευρώ, "ταλαιπωρείται" κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις ο τίτλος του Τιτάνα. Ζημιές ύψους 25 εκατ. ευρώ έναντι 19 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο αναμένεται να ανακοινώσει αύριο για το α΄ τρίμηνο η εισηγμένη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Alpha Finance. Η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι ο τζίρος του ομίλου στο α' τρίμηνο θα ενισχυθεί κατά 6% σε ετήσια βάση, στα 238 εκατ. ευρώ. Περιθώριο αισιοδοξίας βλέπει για την Αγορά των ΗΠΑ, όπου οι τιμές ενδέχεται να ανακάμψουν μετά από 5 χρόνια κρίσης στην Αγορά κατοικίας.

Πτώση 8,3% στα έσοδα και EBITDA περί τα 20 εκατ. ευρώ θα ανακοινώσει η Τιτάν, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurobank Equities σε έκθεσή της όπου διατηρεί σύσταση "sell" και τιμή-στόχο στα 11,4 ευρώ για τον τίτλο.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά αύξηση τζίρου 10% στην Ελλάδα για την εταιρεία, ενώ σημειώνει ότι στις ΗΠΑ, παρά τη βελτίωση, υπάρχει ακόμη απόσταση προτού αποτυπωθεί στην κερδοφορία του ομίλου. Όπως αναφέρει, η μετοχή διαπραγματεύεται με premium 40% έναντι ανταγωνιστών, με αντίστοιχη ή ακόμη μεγαλύτερη διασπορά εργασιών.

Δύο οι "κόκκινοι" τίτλοι στο ταμπλώ του 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΕΕΕ (-1,16%) και Folli Follie Group (-0,63%). Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+28,25%), Eurobank (+29,06%), Jumbo (+4,97%), Εθνική (+13,57%), Πειραιώς (+28,47%), ΕΧΑΕ (+8,81%), Ελλάκτωρα (+6,25%) και Μυτιληναίο (+5,97%), ενώ με μικρότερα κέρδη ακολούθησαν οι υπόλοιπες μετοχές του 25αρη.

Ο Γενικός Δείκτης, μετά τις 10.32 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1067,78 μονάδες (16.20) και έκλεισε στις 1065,22 με κέρδη 2,98%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 105 εκατ. από τα οποία τα 1,9 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΕΕΕΚ, ΟΤΕ, Alpha Bank).

Ικανοποιητική, προς το τέλος, η τελική εικόνα με 105 ανοδικές μετοχές έναντι 57 πτωτικών και 10 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Αεροπορία Αιγαίου, Νηρέας, Χαλκόρ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Παρνασσός, Creta Farm και Σιδενόρ ήταν μεταξύ των διακριθέντων, ενώ με λίγες συναλλαγές και απόλυτα "σφιχτή" προσφορά η Flexopack αναρριχάται σε υψηλά 24 μηνών.


----ΧΠΑ

Συνεδρίαση νέας ανόδου, με το συμβόλαιο του Ιουνίου να ακολουθεί κατά πόδας τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, διατηρώντας το premium στο 1,72%.

Μικρή η υποχώρηση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και σαφώς μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, (μόλις 13.433 συμβόλαια), καθώς έχουν παύσει να διαπραγματεύονται τα Σ.Μ.Ε. σε Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.032, τιμή εκκαθάρισης 368,5) κινήθηκαν μεταξύ 351,25 και 373 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (15.000 ΕΕΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (684), ΟΤΕ (2.246), MIG (1.463), Μυτιληναίο (2.203), ΔΕΗ (970), ΓΕΚ (972), Eurobank (3.235), Ελλάκτωρα (202), Intralot (284), Βιοχάλκο (276), ΕΧΑΕ (237), Σιδενόρ (111), Jumbo (105).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η συναλλακτική δραστηριότητα στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE-25 παρέμεινε περιορισμένη με μόλις 333 δικαιώματα να καταγράφονται (199 calls και 134 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα στάθηκε στο 45%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (9.938.616 τεμ.), Alpha Bank (4.035.820).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v