Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρεσέντο για τραπεζικές μετοχές στο ΧΑ

Το απόλυτο παιχνίδι, απρόσμενο για αρκετούς, γίνεται στις τράπεζες. Χτυπά 40άρι η Alpha Bank, υψηλές συναλλαγές και αποδόσεις και σε Εθνική, Πειραιώς. Στο +17% η Eurobank. Ενδιαφέρον για ΟΤΕ, ανεβάζει στροφές η ΕΧΑΕ.

Η απόλυτη μόχλευση, με τα «ισχυρά χέρια» να ελέγχουν απόλυτα το παιχνίδι στις τράπεζες και στο Χ.Α. Στις 1.060 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 347 μονάδες ο FTSE 25, με τον τραπεζικό… τούρμπο στην περιοχή των 250 μονάδων.

Η αξία των συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά με τα ? του τζίρου σε Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, ενώ από τις μη τραπεζικές ο ΟΤΕ έχει και σήμερα τη μερίδα του λέοντος.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η ακραία διακύμανση και των τεσσάρων μετοχών των συστημικών τραπεζών, με την Alpha Bank έως 38% υψηλότερα. Αποδόσεις, συνέπεια μιας μόχλευσης που μόνο «ισχυρά χέρια» και hedge funds μπορούν να πετύχουν.

Η εξέλιξη της συνεδρίασης μπορεί να ξάφνιασε αρκετούς, όχι όμως όσους γνώριζαν πως ξένοι, hedge funds αλλά και εγχώριοι επενδυτικοί κύκλοι θα έπαιζαν αντίθετα την αγορά.

Όσο κι αν διαβάζεται παράξενα, η αποκοπή δικαιώματος για τη μετοχή της Alpha Bank κατέστησε χαμηλότερου κόστους το «τράβηγμα» της μετοχής. Αυτό, όπως υποστηρίζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, θα διευκολύνει το arbitrage που -όπως όλα δείχνουν- θα επιχειρηθεί μέσω των warrants.

Όπως εξηγούν, το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι διευκολύνεται, καθώς θα υπάρχει δυνατότητα αποκόμισης υπεραξιών μέσω είτε της αγοράς μετοχών είτε των δικαιωμάτων μελλοντικής τοποθέτησης.

Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς ακόμη να προεξοφλήσει κάποιος ανάλογη συνέχεια, όχι μόνο για τη μετοχή της Alpha Bank, αλλά και για τις Εθνική, Πειραιώς που θα ακολουθήσουν.

Το σίγουρο είναι, όπως σημειώνουμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πως οι τράπεζες επανήλθαν και επενδυτικά στο προσκήνιο, ανεβάζοντας τζίρους, συναλλαγές και αποδόσεις.

Οι συναλλαγές που έχουν γίνει τις προηγούμενες 10 μέρες, 2 εβδομάδες, κυρίως όμως την προηγούμενη προϊδέαζαν γι’ αυτό που βλέπουμε τώρα στο ταμπλό.

Στο 1,13 ευρώ η Εθνική, στο 0,3520 ευρώ η Πειραιώς και στο 0,3120 ευρώ η Eurobank.

Από τις μη τραπεζικές, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στη μετοχή του ΟΤΕ, ενώ και σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ γίνονται αρκετές συναλλαγές. Κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών είναι λογικό να ανεβάζει στροφές και για τη μετοχή της ΕΧΑΕ.

Στα 4,86 ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 2,31 ευρώ η Ελλάκτωρ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v