Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κέρδη άνω του 15% στον τραπεζικό κλάδο

Με το +37% της Alpha Bank, αλλά και ισχυρά κέρδη για Εθνική,  Eurobank, Πειραιώς, συνεχίζεται το τραπεζικό "πάρτι". Πιο συγκρατημένες κινήσεις αλλά και άνοδος για ΟΤΕ, MIG, ΜΕΤΚΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ.

Η αρχή είναι(;) το ήμισυ… Εάν όντως έτσι είναι, το ξεκίνημα της όλης διαδικασίας για την τελική φάση ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών θα μας προσφέρει πολλές συγκινήσεις.

Έως 37% έφτασε νωρίτερα η αντίδραση για τη μετοχή της Alpha Bank, που αν και με «κομμένη» την τιμή… τείνει να πιάσει τα επίπεδα της Παρασκευής. Από το 0,56 ευρώ ξεκίνησε, έως το 0,644 € αντιδρά. Με 8,4 εκατ. τεμάχια και αξία που ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ δίνει πρόγευση του τι θα πρέπει να περιμένουμε.

Η συνεδρίαση μπορεί να ξεκίνησε με επιφυλακτικότητα και με μικρή οπισθοχώρηση του Γενικού Δείκτη προς τις 1.032 μονάδες και του FTSE 25 προς τις 347 μονάδες. Αυτό ήταν όλο κι όλο.

Τα «ισχυρά χέρια» ανέλαβαν από τα πρώτα κιόλας λεπτά το παιχνίδι στην Alpha Bank, με τις λοιπές συστημικές να ακολουθούν στα επόμενα 5 λεπτά. Προς το 1,10 ευρώ η μετοχή της Εθνικής με συναλλαγές που ξεπερνούν τα 4 εκατ. ευρώ, προς το 0,315 ευρώ η Πειραιώς με 2,2 εκατ. ευρώ, προς το 0,285 ευρώ η Eurobank με σαφώς λιγότερες συναλλαγές. Έως 17% τα κέρδη για τον τραπεζικό δείκτη.

Σε σύνολο συναλλαγών 16 εκατ. ευρώ, στις 11.05, περίπου τα 10,5 εκατ. ευρώ είχαν αλλάξει χέρια σε μόλις τρεις μετοχές, των Alpha Bank, Εθνικής και Πειραιώς. Άλλα 3,5 εκατ. είχαν διακινηθεί στη μη τραπεζική τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τον ΟΤΕ να έχει κάνει τα 2,6 εκατ. ευρώ.

Σε σχετικό θέμα των Financial Times, που αναφέρεται στο euro2day.gr, έχουμε μια λογική εξήγηση όσων συμβαίνουν κυρίως στις τράπεζες.

Επιθετικά χαρτοφυλάκια, hedge funds και βραχυπρόθεσμοι παίκτες ποντάρουν σε ένα ιδιότυπο στοίχημα που προφανώς επηρεάζει και θα επηρεάζει τις επόμενες εβδομάδες όχι μόνο τις τράπεζες αλλά και τη μεγάλη και τη μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση.

Υψηλότερες τιμές για ΕΧΑΕ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Ελλάκτωρ αλλά και Ελληνικά Πετρέλαια, Μέτκα, MIG.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η μεγαλύτερη απόδοση σημειώνεται για τη μετοχή της Attica Bank, ενώ συγκριτικά περιορισμένο ενδιαφέρον καταγράφεται για τους τίτλους των Intracom, Creta Farms, Σιδενόρ.

Σημειωτέον πως, ενώ το Χ.Α. ζει και κινείται στο δικό του ρυθμό, το ρυθμό κυρίως των εξελίξεων στις τράπεζες, τα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια «βλέπουν» λίγο χαμηλότερα.

Ο DAX κατά 0,45% χαμηλότερα στις 8.240 μονάδες, ο CAC 40 κατά 0,17% στις 3.945 μονάδες, κατά 0,10% υποχωρεί ο Euronext 100 στις 745 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v