Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βλέπει τις 1.080 χωρίς... ακρότητες

Άνοδος στη Σοφοκλέους μετά την αρχική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών. Διψήφια απόδοση για τη Eurobank, κέρδη για Εθνική ΜΕΤΚΑ, MIG, OTE, Μυτιληναίο, Σωληνουργεία. Πτώση για Alpha, EXAE, Tιτάν.

Πιο εξορθολογισμένη η σημερινή συνεδρίαση που δίνει τη δυνατότητα κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών. Με περισσότερη ισοκατανομή σε μετοχές και αποδόσεις, πιο φυσιολογική ροή στις τράπεζες και με επανατοποθετήσεις σε συγκεκριμένα μη τραπεζικά χαρτιά.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η μέχρι τώρα κίνηση της αγοράς, με τις τοπικές κορυφές να καταγράφονται στα πρώτα 10΄-15΄ της συνεδρίασης, τις πρώτες στηρίξεις να δοκιμάζονται και να επιβεβαιώνονται στα επόμενα 20΄ και ενώ σταδιακά μετά τις 11.05-11.10 η αγορά επιχειρείται να ισορροπήσει.

Κατ’ αρχάς, τα τοπικά υψηλά στις 1.078,96 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και στις 370,86 μονάδες για τον FTSE 25 μας έβαλαν αρχικά σε... πειρασμό, γιατί προς στιγμήν νομίσαμε πως η αγορά θα μας έφευγε ψηλότερα από τις τιμές στόχους που είχαμε θέσει από το προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Όμως, ευτυχώς τα ισχυρά χέρια φαίνεται πως λειτουργούν με γνώμονα κοινά αποδεκτούς όρους -σε αυτήν τη φάση της αγοράς-, με συνέπεια όταν ενεργοποιήθηκαν οι πρώτες εντολές πώλησης έγινε σαφής η κλίση του Γ.Δ. προς τις 1.060 μονάδες και του FTSE Large Cap έως τις 363 μονάδες.

Μέσα στα όρια που περιμέναμε να παιχτεί το... παιχνίδι σήμερα - τουλάχιστον στις πρώτες 1-2 ώρες της συνεδρίασης.

Με φυσιολογική την κατοχύρωση σημαντικού μέρους των βραχυπρόθεσμων θέσεων κυρίως στη μετοχή της Alpha Bank, καθώς η απόδοση είχε φτάσει σχεδόν το 50% σε διάστημα εβδομάδας. Ας μην είμαστε πλεονέκτες...

Λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών της, η μετοχή της Eurobank με «δίπλωμα» τιμής σε διάστημα εβδομάδας, μπορεί και συνεχίζει (τη συνεχίζουν) ψηλότερα έως το 0,45 ευρώ.

Στην Πειραιώς οι πρώτες σημαντικές ρευστοποιήσεις έγιναν προς τα επίπεδα τιμών που αντιστοιχούν στον Μάρτιο του 2012. Έως το 1,21 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, που δύσκολα -σε αυτόν τον γύρο- θα μπορέσει να επαναπροσεγγίσει το 1,40 ευρώ.

Σε μη τραπεζικά χαρτιά συνεχίζεται τόσο η επανατοποθέτηση όσο και η επιβεβαίωση της βραχυμεσοπρόθεσμης ανοδικής φοράς τους. Έως τα 5,24 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, που δεν δείχνει να βιάζεται να υπερβεί τα 5,40 ευρώ, έως τα 2,50 ευρώ η μετοχή των Σωληνουργείων Κορίνθου.

Αναμενόμενη η μερική κατοχύρωση θέσεων στη μετοχή των ΕΧΑΕ μετά το +30% των τελευταίων ημερών, όπως επίσης και στην Jymbo, στα Ελληνικά Πετρέλαια, στη MIG, στη Frigoglass.

Προσώρας οι παίκτες δείχνουν να αρκούνται σε μια πρώτη προσπάθεια απλής προσέγγισης των 1.080 μονάδων για τον Γ.Δ. και των 370-375 μονάδων για τον FTSE Large Cap, κυρίως για την κατοχύρωση υπεραξιών και ένα πρώτο... ταμείο, επιβεβαίωση των στηρίξεων και αναμονής μέχρι την επόμενη αφορμή. Μένει να δούμε στη συνέχεια της συνεδρίασης εάν μπορεί να προκύψει κάποιος... joker.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v