Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με "μπαλαντέρ" την αναβάθμιση

Λάδι στη φωτιά από τη Fitch μετά τα hedge funds και την ενεργό παρουσία «ισχυρών χεριών» στο Χ.Α. ή ευκαιρία για πιο νουνεχείς σκέψεις; Κλειδί οι τράπεζες. «Αέρας» από τις διεθνείς αγορές. Κάτω του 9% η απόδοση του 10ετούς.

Σε νέα υψηλά 21 μηνών το Χ.Α., μετρούσε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τους ξένους και Έλληνες συνεργάτες τους να υπερθερμαίνουν την αγορά.

Άλλωστε, όπως... αποκάλυψαν τη Δευτέρα οι Financial Times, συγκεκριμένα hedge funds προτίθεντο να έχουν ενεργή παρουσία στις αυξήσεις των τραπεζών.

Έτσι... ο μεν Τραπεζικός Δείκτης έχει πάρει φωτιά και μετοχές του κλάδου μετρούν πλέον τριψήφια απόδοση (105% έχει ενισχυθεί η μετοχή της Alpha Bank σε διάστημα μηνός). Και ο Γενικός Δείκτης πιάνει τις 1.073,47 μονάδες σε κλείσιμο (χθεσινό εύρος διακύμανσης από τις 1.056,47 έως τις 1.078,96 μονάδες), ο FTSE Large Cap τις 367,98 μονάδες (359,11-370,86), ενώ ο δείκτης-προπομπός FT Mid παραμένει σταθερά υψηλότερα των 1.150 μονάδων, με στόχο την υπέρβαση των 1.200.

Αυξημένες και πάλι οι συναλλαγές (αναφερόμαστε στον καθαρό τζίρο και όχι στο σύνολο, με πακέτα και προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις).

Υψηλότατοι τζίροι και εχθές στις μετοχές των συστημικών τραπεζών (με 22,660 εκατ. ευρώ στην Εθνική, 21,090 εκατ. στην Πειραιώς, 12,393 εκατ. στην Alpha Bank), ακραίες αποδόσεις (κατά 21,05% με 2,467 εκατ. ευρώ η Eurobank), με τους insiders να γνωρίζουν -κατά πάσα βεβαιότητα- τα του Fitch που ακολούθησε αργότερα το απόγευμα.

Στο σχετικό θέμα του euro2day.gr αναφέρονται περισσότερα γι' αυτήν την αμφίσημη -κατά την εκτίμησή μας- και γενναιόδωρη κίνηση του ξένου οίκου - σε μια συγκυρία που ξένα hedge funds στηρίζουν την αγορά, η Morgan Stanley προετοιμάζει το roadshow της Νέας Υόρκης (αρχές Ιουνίου) και όλα βαίνουν καλώς.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, το παιχνίδι είναι άνισο και με... σημαδεμένη την τράπουλα από τους ισχυρούς παίκτες. Ωστόσο, το euro2day.gr από το σχόλιο του Σαββάτου ξεκαθάριζε πως «Στα ισχυρά χέρια το παιχνίδι στο Χ.Α.», σημειώνοντας τα προφανή.

Θυμίζουμε πως στις 11/5 γινόταν λόγος για το «...εύλογο ενδιαφέρον τραπεζιτών, ισχυρών επενδυτικών κύκλων αλλά και βεβαίως της κυβέρνησης να φτιαχτεί κλίμα, να προσελκυστούν ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να ευοδωθούν οι αυξήσεις. Τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α. δείχνουν πως οι ενεργοί κωδικοί, παρά την εντυπωσιακή άνοδο των τελευταίων εβδομάδων, δεν ξεπερνούν τις 40.000, ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Παιχνίδι για λίγους το Χ.Α., για πολύ λίγους θα λέγαμε, αλλά για την κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο το ευκταίο είναι η επιτυχής έκβαση των ΑΜΚ κυρίως των τριών συστημικών ομίλων».

Αυτά τα ολίγα, για να μην παρεξηγούμεθα.

Οι τράπεζες παραμένουν -εκ των πραγμάτων- στο προσκήνιο, χωρίς ωστόσο να αλλάζουν θεαματικά οι ισορροπίες σε βάρος των μη τραπεζικών, οι οποίοι στην πλειονότητά τους συνεχίζουν τη βραχυμεσοπρόθεσμα ανοδική κίνησή τους από τις αρχές του Ιουνίου 2012.

Το ενδιαφέρον είναι πως ο κλάδος μπορεί να παραγάγει συνέργειες. Σχετικά ο Χρ. Κίτσιος αναφέρει πως βγαίνουν στο σφυρί οι non core businesses των τραπεζών (πωλήσεις ξενοδοχείων, real estate, ασφαλιστικών αλλά και θέμα με τις ζημιογόνες δραστηριότητες). Επιπλέον, αναφέρεται στην επίσκεψη στην Αθήνα του No2 της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.

Συνέργειες που εάν συνδυαστούν με εξελίξεις σε επιμέρους θέματα και τομείς ενισχύουν το κλίμα, που τόσο πολύ επιδιώκουν η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο.

Η απόφαση του Third Point είναι ενδεικτική της αλλαγής στάσης, προθέσεων και εάν κρίνουμε από τις συνεδριάσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων ο αυξημένος τζίρος αποτυπώνει ακριβώς αυτήν τη μόχλευση.

Στο 0,59 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank κατά 5,14% χαμηλότερα. Πρακτικά η τιμή εκκίνησης του δικαιώματος, με βάση το χθεσινό κλείσιμο μείον την τιμή του δικαιώματος (επί τον συντελεστή), διαμορφώνεται στα 2,416 ευρώ. Βέβαια, αναφερόμαστε σε θεωρητική -σημερινή- τιμή, που ανάλογα με τη διακύμανση της μετοχής μπορεί να ενισχυθεί ή να μειωθεί στη συνέχεια.

Για λόγους πρακτικούς θα αναφερόμαστε συχνότατα τόσο στις τρέχουσες τιμές άσκησης στην ΑΜΚ της Alpha Bank, όσο και της Πειραιώς και της Εθνικής που ακολουθούν.

Εάν πάντως υπάρχουν ή και προκύπτουν ερωτήματα που αφορούν το διαδικαστικό της συμμετοχής στις ΑΜΚ και χρειάζονται περισσότερη παρουσίαση, το euro2day.gr περιμένει τις δικές σας παρατηρήσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v