Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει το... πρόσημο η Σοφοκλέους

Συνεχείς εναλλαγές προσήμων στο Χ.Α. με τον Γ.Δ. μεταξύ 1.102-1.120 μονάδων. Ταυτόχρονη κατοχύρωση θέσεων και νέες προσεκτικές αγορές. Επιμένουν ψηλότερα Πειραιώς, Eurobank, που δίνουν τάση. Άνετα το 1,20-1,25 για την ΕΤΕ.

Γύρω στα 15΄ με 20΄ κράτησε η τεχνητή διόρθωση στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη έως τις 1.102 μονάδες, τον FTSE Large Cap έως τις 379 μονάδες, με την πλειονότητα των μετοχών να γυρίζουν ανοδικά μετά τις 10.50-10.55, οπότε ανέκαμψαν και οι βασικοί δείκτες.

Μεταβλητότητα στα πρώτα 30΄-40΄, με εναλλαγές προσήμων για τους βασικούς δείκτες και διακριτικό μάζεμα σε μετοχές που διολίσθαιναν χαμηλότερα.

Ωστόσο, οι συναλλαγές που έγιναν στο διάστημα των πρώτων 15΄-20΄ διορθωτικών λεπτών της συνεδρίασης δεν ήταν και λίγες, καθώς έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ. Στοιχείο που δείχνει πως και αρκετές θέσεις κατοχυρώθηκαν εκ νέου σε καλές τιμές και κάποιοι εκτός παιχνιδιού πρόλαβαν να λάβουν μέρος.

Πάντως, από τεχνική πλευρά και μόνο, θα διακινδυνεύαμε να πούμε πως η αγορά έτσι όπως κινείται σήμερα χρωστά ακόμα μία διολίσθηση. Εάν επιβεβαιωθεί η προσέγγισή μας, θα χρειαστεί να μετρήσουμε και αυτές τις συναλλαγές, να τις συγκρίνουμε με τον μέσο όρο του τζίρου που μετράμε από τη συνεδρίαση της Τετάρτης του Πάσχα και μετά.

Αποτελεί κοινό μυστικό στην αγορά πως από τη συνεδρίαση της 8ης/5 ξεκαθάρισε η εικόνα της όσον αφορά τη στάση των ξένων -κυρίως αυτών- αλλά και της ενεργότερης συμμετοχής εγχώριων σχημάτων και «ισχυρών χεριών».

Δεν γνωρίζουμε απόλυτα τους λόγους που οδήγησαν αρκετούς εμπλεκόμενους με την τραπεζική μόχλευση να αναλάβουν ακόμη μεγαλύτερο ρίσκο, αλλά από τις 8/5 και μετά οι τράπεζες έχουν... μαγνητίσει το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος-ρευστότητας.

Μπορεί να ήταν τα warrants (καθώς δεν καταλάβαμε εξαρχής πώς θα παιζόταν το παιχνίδι), μπορεί 2-3 ενδείξεις από την πλευρά των ξένων (λ.χ. το δημοσίευμα των F.Τ. για την παρουσία hedge funds στις ΑΜΚ των συστημικών τραπεζών), πάντως από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας άρχισε η «επίθεση».

Στις 11.00 οι συναλλαγές είχαν φτάσει στα 23,8 εκατ. ευρώ, ο Γενικός Δείκτης «σκόνταφτε» στις 1.119,43 μονάδες, η Πειραιώς και η Eurobank συνέχιζαν υψηλότερα, η ΕΕΕ με μόλις 951 κομμάτια κρατούσε τον δείκτη στις 385-387 μονάδες.

Στις 11.03 είχε προστεθεί άλλο 1,8 εκατ. τζίρου, που με βάση τον μέσο όρο των τελευταίων 6-7 συνεδριάσεων σχημάτιζε ικανοποιητικότατη ροή συναλλαγών.

ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ λίγο ψηλότερα, αλλά χωρίς να βιάζονται, με αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή του ΟΤΕ και της ΔΕΗ και δευτερευόντως του ΟΠΑΠ. Λίγο χαμηλότερα έως τα 5,29 ευρώ ο σηματωρός Μυτιληναίος, όπως επίσης τα ΕΛΠΕ στα 8,97 ευρώ αλλά και η Ελλάκτωρ στα 2,46 ευρώ.

Ανάλογη εικόνα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, επίσης για μετοχές που παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες. Στάση και μικρή διόρθωση -έως 2,8%- για τις μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλή, Σιδενόρ, Νηρέα, με μέτριους τζίρους.

Στις 11.08 οι συναλλαγές στα 28,8 εκατ. ευρώ, με Πειραιώς και Eurobank να επιμένουν (δίνουν τάση τελευταία για τη συμπεριφορά συγκεκριμένων βραχυπρόθεσμων παικτών), με τον Γ.Δ. να περνά και πάλι λίγο ψηλότερα στις 1.120 μονάδες και με τον 25άρη προς τις 387 μονάδες.

Εάν μέσα στα επόμενα 10΄-15΄ αυξηθούν οι συναλλαγές σε μετοχές-σηματωρούς και συνεχίσουν ψηλότερα η Πειραιώς κι η Eurobank, θα δίναμε περισσότερες πιθανότητες στο ενδεχόμενο η αγορά να ανέβει 1-2 κλικ παραπάνω, προς τις 1.140 μονάδες.

Με ενδοσυνεδριακή όμως συσσώρευση και απόλυτα σύμφωνες ρευστοποιήσεις-αγορές σε αυτά τα επίπεδα τιμών. Πρακτικά έως 22,4% ψηλότερα για τον Γ.Δ. (σε διάστημα μηνός).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v