Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο προσκήνιο οι τράπεζες

Παραμένουν στο επίκεντρο οι τραπεζικές μετοχές. Χρηματιστηριακή απόκλιση 4,88 δισ. μεταξύ Alpha και ΕΤΕ. Τι παίζει για τον FTSE 25 που πλησιάζει τα επίπεδα Αυγούστου 2011. Το στοίχημα του τζίρου.

Ιλιγγιώδη κέρδη στις τράπεζες, με τον Θανάση Σταυρόπουλο να τα μετρά έως 294%, με τον κλαδικό δείκτη σε εκρηκτική αντίδραση (*) και το Χ.Α. στην περιοχή των 1.135 μονάδων.

Σε υψηλά σχεδόν δύο χρόνων, πλέον, το Χ.Α., με τον FTSE Large Cap (στον οποίο εξακολουθούμε να εστιάζουμε περισσότερο) να επαναπροσεγγίζει τις 400 μονάδες. Στα επίπεδα του Αυγούστου 2011 ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ό,τι αυτό μπορεί να αποτυπώνει για όσα διαδραματίστηκαν αυτήν την περίοδο στις διεθνείς αγορές, κυρίως όμως στην Ελλάδα, στην οικονομία και στην κοινωνία της.

Προεξοφλητικός μηχανισμός τα χρηματιστήρια, ρηχό και υπό ευρεία έννοια χειραγωγούμενο το ελληνικό, με όσα αναμένονται για τη συνέχεια.

Το κρεσέντο στις τράπεζες το περίμεναν πολλοί, αρκετοί το συσχέτιζαν με την... κερδοσκοπία μέσω warrants, το euro2day.gr, με τη δική σας πολύτιμη συνδρομή, νομίζουμε πως έπιασε σχεδόν από την αρχή την τάση και το παιχνίδι.

Ωστόσο, στην έκτασή του δεν περιμέναμε αυτά που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στο ταμπλό, θα επιμείνουμε ειδικότερα από την Τετάρτη του Πάσχα και μετά.

Σε σχετικό θέμα αναλύονται ακριβώς όλα όσα θα πρέπει να ξέρει ο ενδιαφερόμενος να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank. ΠΡΟΣΟΧΗ, η θεωρητική τιμή του δικαιώματος πριν από την πρώτη πράξη ήταν 2,83 ευρώ. ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί η τιμή ανοίγματος είναι εντελώς διαφορετική. Για την καλύτερη παρακολούθηση το σύμβολο βρίσκεται με τον κωδικό AΛΦΑΔ.

Στο 0,615 η τιμή της μετοχής (μην ξεχνάμε την αποκοπή της προηγούμενης Δευτέρας), στα 6,72 δισ. ευρώ η αποτίμηση του ομίλου, συνυπολογίζοντας όλη την προβολή αξίας (που διαμορφώνεται μέσω δικαιωμάτων, ΑΜΚ κ.λπ.).

Προσέξτε όμως, μόλις στο... 1,84 δισ. ευρώ η συνολική αποτίμηση της Εθνικής και μόλις στα 657 εκατ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς. Με την Εθνική και την Πειραιώς να ακολουθούν την Alpha Bank στη σχετική διαδικασία.

Ενδιαφέρον, επιπλέον, ένα στοίχημα που αφορά την ψαλίδα συνολικών αποτιμήσεων, το χάσμα 4,88 δισ. ευρώ μεταξύ της Alpha Bank και της Εθνικής. Για τη Eurobank το στοίχημα παίζεται σε άλλο μέτωπο και βοηθούσης της περιορισμένης διασποράς σημειώνονται εξίσου... μεγαλεία.

Η μεταφορά ρευστότητας, βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος από το μη τραπεζικό κομμάτι προς τις συστημικές, αλλά μην ξεχνάμε και την Attica Bank που παίζει το δικό της στοίχημα της κάλυψης των 200+200= 400 εκατ. ευρώ, έχει προσδώσει την τροπή και την αίσθηση... τζόγου στο Χ.Α., ωστόσο δεν υστερούν μετοχές εταιριών από άλλους κλάδους.

Έστω με ηπιότερο ρυθμό, πιο ορθολογική κίνηση και απόλυτα εναρμονισμένη τεχνική διακύμανση, που σημαίνει πως ο επενδυτής ή και ο παίκτης έχει επιλογές από τις πιο ακραίες και ενδεχομένως πιο ριψοκίνδυνες μέχρι τις πιο συντηρητικές.

Η χθεσινή ενδοσυνεδριακή διόρθωση μπορεί να μας ικανοποίησε απόλυτα από τεχνική πλευρά, καθώς ο FTSE Large Cap διολίσθησε οριακά χαμηλότερα των 380 μονάδων και ο Γ.Δ. έως τις 1.102, αλλά οι συναλλαγές των 148 εκατ. ευρώ με 146 εκατ. τεμάχια δεν ήταν ακριβώς όσες θέλαμε για τη συνέχεια.

Το ενθαρρυντικό είναι πως στα μείον της αγοράς εχθές πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 65-70 εκατ. ευρώ, που δεν είναι λίγες, αλλά επαναλαμβάνουμε τη χθεσινή εκτίμησή μας πως για πειστική επαναφορά πάνω από τις 400 μονάδες (και προς τις 450) η μαρκέτα χρειάζεται τουλάχιστον 170 εκατ. ευρώ.

(*) Στη συνέχεια θα ανεβάσουμε στον Εκηβόλο -με την πολύτιμη συνδρομή βεβαίως της Άννας Φαλτάιτς- χρήσιμα τεχνικά στοιχεία, διαγράμματα κ.ά. για τον τραπεζικό δείκτη (των φίλων calculator- analysis και Ιωάννη Δεληγιάννη).

Τους οποίους θερμοευχαριστούμε, όπως και όλους όσοι βάζουν πλάτη από τα ελάχιστα των αρχών του Ιουνίου του 2012. Γιατί εν τέλει για όλους εμάς τους μικροεπενδυτές, τους μικροπαίκτες, αυτές οι συνεργασίες είναι η δύναμή μας, ο πολλαπλασιαστής μας και σε αυτήν τη φάση της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v