Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζουν ανοδικά οι τραπεζικοί τίτλοι

"Τραβάνε" υψηλότερα και τον ΓΔ οι αγορές σε τράπεζες και Coca Cola. Αλλαγές χαρτιών από τα «ισχυρά χέρια» στην περιοχή των 1.110 μονάδων. Διψήφια άνοδος για Πειραιώς, Eurobank, ΕΤΕ, πτώση για Alpha.

Σταθεροποιητική κίνηση στο Χ.Α. μετά τη διόρθωση στις 11.20-11.25, με μικρές ενδοσυνεδριακές εκλάμψεις προς τις χαμηλότερες αντιστάσεις.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται μεταξύ της χαμηλής των 1.102,80 και της υψηλής τιμής των 1.125 μονάδων και ο FTSE Large Cap στο εύρος των 379,44 - 388,43 μονάδων.

Με συναλλαγές αξίας 104 εκατ. ευρώ και 105 εκατ. μετοχών (λίγο μετά τις 16.00), που αντιστοιχούν σε χαμηλότερα -κατά 20%- επίπεδα απ’ ό,τι στη χθεσινή συνεδρίαση. Από το σύνολο του τζίρου, τα 28,5 εκατ. ευρώ έχουν αλλάξει χέρια στη μετοχή της Πειραιώς (με 54 εκατ. τεμάχια!), στη μετοχή της Εθνικής, ενώ εντυπωσιακός είναι ο απόλυτος αριθμός κομματιών στη μετοχή της Eurobank.

Ημετοχή αυτή και της Πειραιώς είναι οι δύο από τις συστημικές που κρατούν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους από την αρχή της συνεδρίασης, ενώ νωρίτερα προστέθηκε η Εθνική με αντίδραση στο 1,4 ευρώ. Σημειωτέον πως σε διάστημα εβδομάδας η μεν μετοχή της Πειραιώς έχει ενισχυθεί κατά 77,8%, ενώ της Eurobank κατά 111,7%.

Ακραίες καταστάσεις, ακόμη πιο ακραίες αποδόσεις για όσους αντιλήφθηκαν έγκαιρα τι ακριβώς παίζεται με τα warrants, με το πρόγραμμα της Eurobank, με το πώς παίζουν κυρίως οι ξένοι την προεξόφληση υπεραξιών.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούσαν απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη τη σημερινή εικόνα της αγοράς, μετά την τελευταία ανοδική αντίδραση (ουσιαστικά ξεκίνησε από την Τετάρτη του Πάσχα), που κορυφώθηκε - όπως φαίνεται- στα τοπικά υψηλά της χθεσινής και της σημερινής συνεδρίασης.

Αυξημένοι τζίροι -όπως σταθερά συμβαίνει εδώ και μήνες- στις μετοχές της μη τραπεζικής τριάδας ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με εύλογη την προσπάθεια κατοχύρωσης κυρίως βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.

Νωρίτερα ανεβάσαμε στον Εκηβόλο δύο διαγράμματα (του Ιωάννη Δεληγιάννη), όπου φαίνονται ξεκάθαρα τα σημαντικά στοιχεία, τα σενάρια για τη συνέχεια. Η ευρύτερη περιοχή των 350 μονάδων δείχνει ιδανική για μια συσσώρευση, διαδικασία απαραίτητη ώστε να ποντάρουν εκ νέου ανοδικά στο Χ.Α.

Όπως σημειώναμε στα προηγούμενα σχόλιά μας, απαιτείται αύξηση των συναλλαγών πέραν των 170 εκατ. ευρώ προκειμένου να υπάρξει πειστική αντίδραση πάνω από τις 400 μονάδες (ο λόγος πάντα για τον 25άρη).

Ας δούμε, κατά συνέπεια, τη σημερινή στάση ως μια πρώτη αναδιανομή χαρτιών μεταξύ «ισχυρών χεριών», με ενδεικτικότερη την περίπτωση της Πειραιώς ή των άλλων 2-3 συστημικών τραπεζών. Ενδεχόμενη διολίσθηση της αγοράς έως και 8% χαμηλότερα -προς την περιοχή των 350 μονάδων- θα πρέπει να λογίζεται ως τμήμα της ανοδικής κίνησης που εξελίσσεται και όχι ως διορθωτική-ανησυχητική κίνηση.

Η σπουδή των «ισχυρών χεριών» φάνηκε για ακόμη μία φορά όταν λίγο μετά τις 13.35-13.40 η μετοχή της ΕΕΕ, με την ειδική βαρύτητά της, ενισχύθηκε προς τα 21,47 ευρώ (έως 2,4%), ωθώντας και πάλι σε θετικό έδαφος τον Γ.Δ. και τον FTSE. Με την αξία των συναλλαγών -στις 13.40- στα 67,1 εκατ. ευρώ με 79,2 εκατ. τεμάχια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v