Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πιέσεις λόγω Coca Cola και τραπεζών

Και κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων διψήφιων υπεραξιών και τοποθετήσεις αυξημένου ρίσκου σε μετοχές των FTSE Large Cap, Ft Mid. Πτώση για Πειραιώς, ΕΤΕ, ανοδική κίνηση για Alpha, Eurobank, Μυτιληναίο.  

Σχετική μεταβλητότητα για βασικούς δείκτες και μετοχές, διόρθωση και χαμηλότερες τιμές για όσους συνεχίζουν το... ποντάρισμα και τζίρος που διευκολύνει τις πωλήσεις/έξοδο - αγορές/είσοδο των βραχυπρόθεσμων.

Η Alpha Bank έκανε τη θετική, ανοδική έκπληξη χωρίς να δίνει ευκαιρίες εισόδου σε τιμές χαμηλότερα του 0,56 ευρώ. Αντιθέτως, η απαρχή κατοχύρωσης θέσεων σε Εθνική και Πειραιώς πίεσε λίγο χαμηλότερα τον κλαδικό δείκτη. Μικτές τάσεις για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ- ΔΕΗ στα 22,20 ευρώ.

Έτσι, μετά την αρχική παλινδρόμηση, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 2,2% στις 1.127 μονάδες με τον FTSE Large Cap να υποχωρεί κάτω από τις 400 μονάδες. Με καλές συναλλαγές, που ξεπέρασαν τα 75 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 12.30.

Εναλλαγή θέσεων και μετακύλιση ρευστότητας στην αρχή της συνεδρίασης σε μετοχές τόσο της μεγάλης όσο και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Λίγο χαμηλότερα ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, και ο ΟΠΑΠ, με εναρμονισμένη διακύμανσή τους, όπου όμως συνολικά έχουν διακινηθεί ακόμη πιο λίγα τεμάχια απ' ό,τι στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Δείγμα της μεταστροφής -έστω και βραχυπρόθεσμα- του παιχνιδιού προς τις μετοχές των συστημικών τραπεζών αλλά και της Attica Bank. Από τις συστημικές φυσιολογική η επιλεκτική κατοχύρωση σε Εθνική και Πειραιώς καθώς ακόμη μετρούν απόδοση 61,9% και 63,2% αντίστοιχα σε διάστημα εβδομάδας.

Ειδικότερα για την Εθνική, μία πρώτη προσπάθεια απορρόφησης στα χαμηλά έγινε από το 1,75 για να γυρίσει προς το 1,86. Σημειώναμε νωρίτερα πως στο σημερινό Δ.Σ. της Εθνικής θα οριστικοποιηθούν όροι και προϋποθέσεις της αύξησης, με τη διοίκηση του ομίλου να καταβάλλει προσπάθειες να ξεκινήσει την ΑΜΚ της την επόμενη Δευτέρα, 27 Μαΐου.

Για την Alpha Bank, πιο σαφείς δεν θα μπορούσαμε να είμαστε καθώς στο προσυνεδριακό σημειώναμε πως εντολές αγοράς είχαν δοθεί προς το 0,54 ευρώ. Χαμηλά που δεν μας έκανε τη... χάρη να διορθώσει η μετοχή, με την προσφορά να μαζεύεται από το 0,561, με την τιμή να ενισχύεται στη συνέχεια έως 4,53% προς το 0,604 ευρώ. Θέλουμε να πιστεύουμε πως ευκαιρίες θα μας δοθούν μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις.

Διόρθωση έως τα 6,70 ευρώ για τη μετοχή των ΕΧΑΕ, ενός χαρτιού-πουλέν από τα ελάχιστα του 1,842 ευρώ πέρυσι τον Ιούνιο. Τόσο καλά... Επιθετικά υψηλότερα έως 7,8% η μετοχή της MIG, με σχεδόν αδιάλειπτη αντίδραση από τα τελευταία χαμηλά του 0,175 στις /8/4/2013.

Ειρωνεία αφού η μετοχή που μας μπέρδεψε λίγο από τον Ft Mid, του Φουρλή, παραμένει έως τα 2,93 ευρώ, με τις άλλες, σηματωρούς, να διορθώνουν ανοδικά. Έως 6,8% η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, έως 3,28% της Ιντρακόμ, ενώ με συγκριτικά περισσότερες συναλλαγές ενισχύεται η Creta Farms προς το 0,768 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v