XA: Τα μάτια μας… δεκατέσσερα

Τράπεζες, αποκρατικοποιήσεις και ιλιγγιώδεις αποδόσεις επιβάλλουν αυξημένη προσοχή στα βραχυπρόθεμα πονταρίσματα. Ερώτημα η ψαλίδα αποτίμησης Alpha Bank - Εθνικής αλλά και τα σήματα διόρθωσης σηματωρών του Ft Mid.

Στο bull market για...εκλεκτούς αναφέρονται οι Στ. Κοτζαμάνης - Γ. Σαββάκης, με το Χ.Α. να έχει εκτιναχθεί έως τις 1.160 μονάδες, με περιορισμένη συμμετοχή της πλειονότητας παικτών κι επενδυτών.

Ο Γενικός Δείκτης στις 1.152,60 μονάδες, ο FTSE Large Cap στις 406,30, οι τράπεζες... πύραυλος, αλλά ο Ft Mid και μετοχές-σηματωροί της μεσαίας κεφαλαιοποίησης μας υποχρεώνουν να είμαστε πλέον πολύ-πολύ προσεκτικοί.

Διαβάζοντας τις εφημερίδες του Σαββατοκύριακου και με τον αισιόδοξο τόνο που επιχειρείται να δοθεί από μερίδα των ΜΜΕ (όχι μόνο του θεωρούμενου συμπολιτευόμενου) και μετρώντας τις τριψήφιες αποδόσεις τραπεζικών μετοχών, η πρώτη μου σκέψη σήμερα το πρωί είναι να περάσω από το ταμείο για το 1/4 της θέσης μου, αφήνοντας υπόλοιπο για μόνο 1/4, μην τυχόν και με κοροϊδέψει η αγορά. Έχοντας κατοχυρώσει σε καλές τιμές το μισό του βραχυπρόθεσμου χαρτοφυλακίου μου, σκέφτομαι πως η πολλή...αισιοδοξία των κυβερνητικών έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Από τεχνική πλευρά, οι περισσότεροι δείκτες και εργαλεία παρακολούθησης συνιστούν κατοχύρωση θέσης - μερική έξοδο από το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι.

Όμως, οι τράπεζες παραμένουν το κλειδί της τάσης - το Δ.Σ. της Εθνικής αποφασίζει σήμερα για τα της αύξησης (όρους, προϋποθέσεις κ.λπ.) κι αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο όμιλος κατά πάσα βεβαιότητα σχεδιάζει να βγει σε ΑΜΚ από την επόμενη Δευτέρα και για δύο εβδομάδες, δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 7 Ιουνίου.

Μένει και η ΑΜΚ της Πειραιώς, ενώ η Alpha Bank, που προχώρησε σε αποκοπή την προηγούμενη Δευτέρα (13/5), διορθώνει 7,5% σε διάστημα εβδομάδας. Η ψαλίδα της αποτίμησης μεταξύ Alpha Bank και Εθνικής είναι ένα δέλεαρ για όσους θέλουν να αυξήσουν το ρίσκο στο ποντάρισμά τους, θεωρώντας πως είτε η Alpha Bank θα συνεχίσει να διορθώνει είτε η Εθνική να ενισχύεται. Ή κάτι συνδυαστικό.

Παράλληλα, τα ΜΜΕ προβάλλουν τις πιέσεις των δανειστών για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, προφανώς για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για φέτος. Η ΔΕΠΑ και ο ΔΕΣΦΑ αποτελούν το πολύ καυτό μέτωπο που θα πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση, και μάλιστα με ευρύτερα κριτήρια και όχι μόνο με οικονομικοεπιχειρηματικά.

Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει ο Φώτης Κόλλιας, οι Βρυξέλλες συνεχίζουν τις...τρικλοποδιές στις αποκρατικοποιήσεις (σε λίγο οι δανειστές θα ζητούν να τους... πληρώνουμε και από πάνω), γεγονός που θα πρέπει να συνεκτιμάται στη συνέχεια.

Για τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE Large Cap, συνέχισαν μέχρι τις δεύτερες βραχυαντιστάσεις τους, αλλά με τις σηματωρούς της μεσαίας κεφαλαιοποίησης να μας δίνουν σήμα επιβράδυνσης. Κατοχύρωση θέσεων από ΓΕΚ Τέρνα, ΕΒΖ και Ιντρακόμ μέχρι Σιδενόρ, Σαράντη και Πλαστικά Θράκης.

Κράτησε ωστόσο η μετοχή του Φουρλή, που ενισχύθηκε στα 2,94 ευρώ. Θα λέγαμε πως εάν στη συνεδρίαση της Παρασκευής είχε διορθώσει και η μετοχή του Φουρλή ακολουθώντας τις υπόλοιπες θα ήμασταν ακόμη πιο σίγουροι για τη στάση μας σήμερα κι αύριο. Όμως, η διόρθωση των υπόλοιπων μας υποχρεώνει να είμαστε προσεκτικοί, πολύ προσεκτικοί, να εστιάσουμε από νωρίς στον Φουρλή αλλά και σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (Μυτιληναίο, ΜΟΗ, MIG, Ελλάκτωρ) και στην Alpha Bank, από τις συστημικές τράπεζες. Ειδικότερα για την Alpha Bank, θέλουμε να δούμε εάν θα βγουν στην αρχή της συνεδρίασης κομμάτια στο 0,54 ευρώ μέχρι το 0,52, που έχουμε στήσει λίγες εντολές αγοράς.

Παρακολουθούμε από την αρχή τη συνεδρίαση, ει δυνατόν την εικόνα της από τις 10:25, κι εστιάζουμε σε συγκεκριμένες μετοχές της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, θεωρώντας τα χαμηλά της Παρασκευής σημεία αναφοράς που θα πρέπει να επιβεβαιωθούν ή όχι. Συγκεκριμένα, τις 1.114 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και τις 393 για τον Large Cap. Τώρα εάν τα «ισχυρά χέρια» θέλουν να συνεχίσουν το τράβηγμα στις τράπεζες δεν σημαίνει πως ο βασικός δείκτης θα επηρεαστεί ανάλογα από τον τραπεζικό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v