Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Τα μυστικά του bank party!

Μια από τις πιο ακραίες ανοδικές κινήσεις των τελευταίων ετών πραγματοποιούν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ποιους εξυπηρετεί η κίνηση, τα χρήσιμα συμπεράσματα και η επιστροφή της αγοράς στον... Αύγουστο του 2011.

Τι εβδομάδα και αυτή. Με τις τράπεζες στο προσκήνιο, τις αποδόσεις να «τρέχουν» με...τριψήφια ποσοστά, τον Ftse Large Cap να «πατά» και πάλι τις 400 μονάδες.

Bank week λόγω bank party με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται προς τις 350 μονάδες και τις μετοχές των συστημικών τραπεζών να πραγματοποιούν μια από τις πιο ακραίες ανοδικές κινήσεις των τελευταίων ετών.

Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κάποιος με όσα παίζονται με τις τραπεζικές μετοχές, την ...κερδοσκοπία των warrants, την ακρότητα της προσπάθειας προεξόφλησης επιτυχούς πορείας σε ορίζοντα 4,5- 5 ετών δημιουργήθηκε μόχλευση, πυροδοτήθηκε έστω και σε αυτή την φάση ενδιαφέρον με συνέπεια την σημαντική ενίσχυση του τζίρου στα 290 εκατ. ευρώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Τα τουλάχιστον 170 εκατ. ευρώ θέταμε ως απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι εφικτή η συνέχιση της κίνησης προς τις 1.220-1.250 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και προς τις 450 για τον Large Cap. Φάνηκε δε τις τελευταίες ημέρες, πως παρά την σαφώς μικρότερη βαρύτητα/στάθμιση των τραπεζών θεαματική διαφορά χωρίς αυτές δύσκολα γίνεται.

Για 5-8 συνεδριάσεις το παιχνίδι, το ενδιαφέρον και οι συναλλαγές μετακυλήθηκαν στον μέχρι πρότινος απαξιωμένο τραπεζικό κλάδο και τις μετοχές του, που από την Τετάρτη του Πάσχα μέχρι και την Παρασκευή αποδίδουν τριψήφιες υπεραξίες. Ράλι που διευκολύνει τους εμπλεκόμενους στο σύνολο τους, κατ΄αρχήν τους ξένους που με φθηνό πολλαπλασιαστή αποκτούν θέσεις αξίας έως 90% παραπάνω. Για τους τραπεζίτες, τους μετόχους γιατί βγάζουν τα χρειαζούμενα για τις αυξήσεις, για τις θυγατρικές ΑΕΔΑΚ και δη τα μετοχικά που σβήνουν σημαντικό μέρος των υποαξιών. Για τους επιχειρηματίες, τους παίκτες των ΑΧΕΠΕΥ με margin και πολλούς άλλους, όσους κατάλαβαν έγκαιρα πως θα παιχτεί το ποντάρισμα.

Στο σχετικό θέμα του Θανάση Σταυρόπουλου αναλύονται από στατιστικά, ιστορικά μέχρι επιχειρηματικά στοιχεία και αναφέρονται εκτιμήσεις, προβλέψεις ανθρώπων της αγοράς.

Εμείς θα σταθούμε στην «επιστροφή» του Ftse Large Cap στα επίπεδα του Αυγούστου 2011 και πιο συγκεκριμένα στο διάστημα 16-30/8 οπότε και σημειώθηκαν όλες οι «τοπικές κορυφές» στην περιοχή των 400 μονάδων (*)

Στόχος για τον δείκτη οι 449 μονάδες το ενδοσυνεδριακό υψηλό που σημειώθηκε στις 30/8 του 2011 τελευταίο...σκαλί πριν τη μεγάλη διόρθωση προς τα ιστορικά ελάχιστα των αρχών Ιουνίου 2012. Οι περισσότεροι σχηματισμοί είναι αρμονικοί, για τον Ft Mid μάλιστα παραπέμπει σε οριστική μεταστροφή (ας το έχουμε αυτό υπόψη μας). Κλειδί της τελευταίας ανοδικής κίνησης οι τράπεζες με τον κλαδικό δείκτη από τα τελευταία ελάχιστα να κερδίζει τα...χαμένα δύο ετών.

Για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα που αφορούν στις μετοχές των συστημικών τραπεζών. Κατ΄αρχήν η αποκοπή και η εν συνεχεία διαπραγμάτευση του δικαιώματος οριοθετεί την ολοκλήρωση ενός πολύ σημαντικού ανοδικού κύκλου.

Αυτό φάνηκε στην περίπτωση της μετοχής της Alpha Bank που υποαπέδωσε έναντι των άλλων τριών (από τη συνεδρίαση της 13 μέχρι την 17/5). Επίσης «ελευθερώθηκε» ρευστότητα & «αέρας» που έδωσε πρωτοφανή δυναμική σε Εθνική, Πειραιώς (που δεν έχουν αποκοπεί ακόμη) και στην Eurobank όπου παίζεται ένα τελείως διαφορετικό στοίχημα. Αλλά και κερδήθηκε πολύτιμος χρόνος για τη συνέχεια σε μία συγκυρία που κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο ...παίζουν τα ρέστα τους για να καλλιεργήσουν προσδοκίες πως κάτι αρχίζει να βελτιώνεται.

Το υπόλοιπο της αγοράς μπορεί να μην συνέχισε στο κανάλι της βραχυ-μεσοπρόθεσμης αντίδρασης (που έχει ξεκινήσει από τα ελάχιστα της 5/6/2012) ωστόσο συντηρήθηκε στα τρέχοντα επίπεδα, κατοχυρώθηκαν θέσεις και έγιναν «διανομές χαρτιών» σε 4-6 περιπτώσεις.

Αυτό που φοβόμασταν την προηγούμενη εβδομάδα, πως δηλαδή η ανάγκη πολλών επιχειρηματιών για ρευστότητα θα προκαλούσε μεγαλύτερε ρευστοποιήσεις θέσεων κατά συνέπεια ισχυρότερη πίεση σε μετοχές του Ftse Large Cap και Ft Mid δεν συνέβη. Η μη τραπεζική 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ κράτησε τις δυνάμεις της, επιχειρηματίες & μεγαλομέτοχοι των Μυτιληναίου, Μέτκα, Ελληνικών Πετρελαίων, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Τιτάν, MIG, Motor Oil παρέμειναν συντηρητικοί και οι μετοχές κοντά στα τελευταία υψηλά.

Το αν θα συνεχίσουν μετά τις τράπεζες εξαρτάται από πολλές παραμέτρους που θα αναφερθούν στην ώρα τους. Μάλιστα για τη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων καταγράφηκε νέα ενδοσυνεδριακά υψηλή τιμή στα 6,80 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές.

Αλλά και στη μεσαία και χαμηλότερη αποτίμηση μετοχές- σηματωροί κινήθηκαν όπως λίγο ως πολύ αναμένονταν. Εξαιρούμενης της μετοχής της Attica Bank (απόδοση 155% σε διάστημα εβδομάδας) τίτλοι των ΓΕΚ/Τέρνα, Ιντακόμ, Φουρλή, Σιδενόρ, Νηρέα,Πλαστικών Θράκης, Ελληνκών Καλωδίων σε γενικές γραμμές κράτησαν τα κεκτημένα τους.

(*) στον Εκηβόλο της 17 και της 15/5 έχουν αναρτηθεί κατατοπιστικά- πιστεύουμε- διαγράμματα, χρήσιμα για τον σχηματισμό καθαρότερης εικόνας για τον δείκτη Ftse Large Cap και τις τράπεζες. Σε αυτό οφείλουμε ένα θερμό ευχαριστώ σε όσους μας συνδράμουν, σε όσους στηρίζουν την προσπάθεια που καταβάλλεται.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 983,64 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 11,43%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 16,56% ενώ ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 3,72%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Τράπεζες (68,55%), Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (26,28%) και Ταξίδια Αναψυχή (11,13%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση σημείωσε μόλις ένας κλάδος και συγκεκριμένα της Ακίνητης Περιουσίας (-0,21%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Eurobank (147,17%), Attica Bank (128,35%), Τράπεζα Πειραιώς (121,69%), Εθνική Τράπεζα (83,92%), Δούρος (70,83%), Βιοτέρ (69,23%), Q&R (66,33%), Pasal (48,57%), MIG (41,43%) και Αλκο (38,46%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Τεχνικές Εκδόσεις (-33,33%), Γιουρομπρόκερς (-31,25%), PC Systems (-27,50%), Alsinco (-27,27%), Ντρουκφάρμπεν (-21,08%), Nutriart (-20,99%), Μπουτάρης (-19,64%), Medicon (-18,20%), Compucon (-17,65%) και Ιντεάλ (-17,27%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v