Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Coca Cola "μάζεψε" τον Γενικό Δείκτη

Μετά τα μεγάλα κέρδη της περασμένης εβδομάδας οι ΕΤΕ, Πειραιώς και Eurobank σημειώνουν πτώση άνω του 10%. Αντιστέκεται η Alpha. Θετικό γύρισμα από την Coca Cola HBC στο κλείσιμο. Υψηλός ο τζίρος, στα 180 εκατ. ευρώ. 

Προς τις 1.110 μονάδες διόρθωνε νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, προς τις 390 ο FTSE Large Cap, με τον σηματωρό FT Mid να συνεχίζει κατά 1,97% χαμηλότερα, κάτω από τις 1.300 μονάδες. Στο τέλος της συνεδρίασης όμως, το θετικό γύρισμα της Coca Cola βοήθησε στο να μαζευτούν οι απώλειες.

Νωρίτερα η αξία των συναλλαγών ήταν περίπου στα 128 εκατ. ευρώ, με 121 εκατ. τεμάχια, λίγο μετά τις 15.10. Από αυτόν τον τζίρο, 33 εκατ. ευρώ έχουν αλλάξει χέρια στη μετοχή της Πειραιώς και 38 εκατ. στη μετοχή της Εθνικής. Απώλειες 16% και 11% αντίστοιχα.

Σε σχετικό θέμα για τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της Εθνικής σημειώνεται πως «η ΕΤΕ σκοπεύει να προχωρήσει σε reverse split σε αναλογία 1 νέα μετοχή για κάθε 10 παλαιές, με αύξηση ονομαστικής αξίας και εν συνεχεία μείωση της ονομαστικής τιμής της μετοχής στο 0,30 ευρώ».

Με συναλλαγές περίπου 22 εκατ. μετοχών, η Εθνική διορθώνει κατά 11% προς το 1,60 ευρώ. Διόρθωση συνεπεία της κατοχύρωσης υψηλότατων βραχυπρόθεσμων υπεραξιών και στη μετοχή της Πειραιώς, με πάνω από 57 εκατ. τεμάχια.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως το σήμα διόρθωσης δόθηκε με το γύρισμα της δεικτοβαρούς Coca Cola HBC. Σχεδόν πανομοιότυπη η διαγραμματική εικόνα της μετοχής και των δύο βασικών δεικτών (Γ.Δ. και 25άρη), με την τιμή από τα 22,50 ευρώ να γυρίζει προς τα 20,43, περίπου στις 11.50. Στις 15:00 κινήθηκε στα 21,14 ευρώ. 

Σημειώνουμε πως από τις 10.45, όπου η μετοχή πέρασε σε αρνητικό έδαφος, συνεχίζει σταθερά με απώλειες και με μικρές προσπάθειες αντίδρασης έως τα 21,20 ευρώ. Στη μετοχή αναφερθήκαμε νωρίτερα στον σημερινό Εκηβόλο.

Γενικότερη, όμως, είναι η διάθεση κατοχύρωσης θέσεων, με τις αναπόφευκτες πιέσεις να παρασύρουν χαμηλότερα την πλειονότητα των μετοχών τόσο της μεγάλης όσο και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Έως 4,01% χαμηλότερα η μετοχή του ΟΠΑΠ με περίπου 4,3 εκατ. ευρώ, κατά 3,38% του ΟΤΕ με 4,5 εκατ. ευρώ και κατά 2,26% για τη ΔΕΗ με 1,8 εκατ. ευρώ. Για τον Οργανισμό η IBG βλέπει πτώση 69% στα κέρδη α΄ τριμήνου, κι η χρηματιστηριακή δεν αλλάζει την τιμή-στόχο των 7,9 ευρώ και τη σύσταση αγοράς. Ο ΟΠΑΠ ανακοινώνει αποτελέσματα την Πέμπτη 23 Μαΐου.

Χαμηλότερη τιμή και για τη Μέτκα, με τη Eurobank να διατηρεί σύσταση αγοράς και τιμή-στόχο τα 13,40 ευρώ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η μετοχή του Fourlis, που αρχικά μας μπέρδεψε με τη διακύμανσή της, υποχωρούσε νωρίτερα κατά 5,44% στα 2,78 ευρώ. Υποχωρούν Σιδενόρ, Πλαστικά Θράκης, Intracom, Επίλεκτος, ενώ επιμένουν ανοδικά ΓΕΚ Τέρνα, Creta Farms.

Λίγο μετά τις 12.30 οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τα 81 εκατ. ευρώ, η αρχικά μεγαλύτερη απόδοση της Alpha Bank περιοριζόταν, ενώ ανοδικά επέμεναν μέχρι εκείνη την ώρα Eurobank, MIG, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.

Να σημειώσουμε πως στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια οι περισσότεροι δείκτες κινούνται ανοδικά, με τον DAX κατά 0,43% ψηλότερα προς τις 8.435 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v