Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη για τις 1.100 μονάδες στη Σοφοκλέους

Ταμείο σε Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς και Eurobank. Διψήφιες απώλειες (12%) για τον κλαδικό δείκτη. Πτώση και για Coca Cola, OTE, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ. Στη... δεύτερη στήριξή του ο Ftse Large Cap. Υψηλός ο τζίρος συναλλαγών.

Με απώλειες 17% για τη μετοχή της Εθνικής, που στα πρώτα δέκα λεπτά διευρύνθηκαν στο 26% (1,15 ευρώ), η εικόνα της αγοράς δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική στην αρχή της συνεδρίασης.

Εντολές πώλησης από την προσυνεδρίαση, με άμεση πίεση και άνοιγμα των βασικών δεικτών με καθοδικά κενά, ένταση των ρευστοποιήσεων σε ΕΤΕ, Πειραιώς και Eurobank. Ο Γενικός Δείκτης οπισθοχώρησε χαμηλότερα των 1.100 μονάδων και ο Ftse Large Cap στις 375 σε 15΄ από την αρχή της συνεδρίασης.

Ενδεικτικός και ο τζίρος 35 εκατ. ευρώ με 46,9 εκατ. τεμάχια στις 11.10, από τα οποία σχεδόν 23 εκατ. στις μετοχές της ΕΤΕ και της Πειραιώς και άλλο 1,7 εκατ. στην Alpha Bank, που και σήμερα δείχνει πολύ πιο ανθεκτική.

Αρκετοί είναι οι παίκτες που θεωρούν τη συμπεριφορά της μετοχής της Alpha Bank ενδεικτική αυτής της ΕΤΕ και της Πειραιώς, που ακολουθούν στη διαδικασία της ΑΜΚ. Η μεν Alpha Bank έχει προχωρήσει στην αποκοπή του δικαιώματος κι οι άλλες δύο έπονται. Δεδομένων της χθεσινής διόρθωσης και της σχεδιαζόμενης αποκοπής - reverse split της Εθνικής στο τέλος της εβδομάδας (σύντομα και η ΑΜΚ), οι επιθετικές ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό τίτλο θεωρούνται αναπόφευκτες.

Αλλωστε, όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, η μετοχή της ΕΤΕ είχε απόδοση σχεδόν 214% (σε διάστημα μηνός, μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο). Ιλιγγιώδεις οι υπεραξίες που έχουν αποκτηθεί τις προηγούμενες συνεδριάσεις, εύλογα επιθετικές οι πωλήσεις εχθές και σήμερα.

Άλλωστε, εξαρχής ήταν φανερό πως οι χθεσινοί πωλητές θα περνούσαν και σήμερα από το ταμείο (όπως εύγλωττα ήταν ο τίτλος του προηγούμενου σχολίου μας).

Σε καθοδική φορά ο δείκτης προπομπός Ft Mid, με απώλειες 1,45%, έως την περιοχή των 1.240-1.245 μονάδων, όπως δηλαδή αναμενόταν. Διψήφια, ακραία η διόρθωση του τραπεζικού δείκτη, παρασύρει (περισσότερο... αντανακλαστικά) το σύνολο των κλαδικών δεικτών και της μεγάλης και της μεσαίας κατηγορίας.

Ο Ftse Large Cap συνέχισε πτωτικά έως τις 370 μονάδες, βοηθούσης και της... CCHBC, που υποχωρούσε έως 4,25% (στις 10.50-10.54). 

Σημειώνεται πως η Εθνική είχε τους περισσότερους πωλητές και τις εντονότερες πιέσεις, ενώ η Alpha τις ισχνότερες.

Είναι ενδεικτικό πως μόνο η μετοχή της Eurobank Properties, αλλά με μόλις 4.660 τεμάχια, επέμενε ανοδικά, αν και θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η συγκριτικά καλύτερη πορεία μη τραπεζικών μετοχών. Ειδικότερα, ο ΟΠΑΠ φαίνεται πως στα 8,10 ευρώ βρίσκει μία στήριξη, όπως η Τέρνα Ενεργειακή στα 3,50 ή τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 9 ευρώ. Δεύτερη μετοχή, μετά την ΕΥΠΡΟ, που αντέδρασε ανοδικά (στις 11.00), ήταν της Ιντραλότ, με αγοραστές από τα αρχικά χαμηλά των 2,26 ευρώ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, εξαιρουμένης της μετοχής της Attica Bank, η διακύμανση των υπόλοιπων είναι λίγο ως πολύ φυσιολογική, συνεπεία της προηγηθείσας υποαπόδοσής τους έναντι των τραπεζικών.

Ανοδικά με ελάχιστα κομμάτια η μετοχή της MLS, απόλυτα τεχνική η μετοχή των Πλαστικών Θράκης, με μόλις 20 κομμάτια η ΕΥΑΘ, αντιδρά η Ιντρακάτ.

Από τεχνική πλευρά, η διακύμανση του 25άρη μπορεί να θεωρηθεί εντός του πλαισίου διόρθωσης, με τη μετοχή της CCHBC να διαδραμτίζει και σήμερα βαρύ ρόλο στη διαμόρφωση των βασικών δεικτών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v