Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Περνούν από το... ταμείο και σήμερα

Αναμενόμενο, φυσιολογικό όσο και επιβεβλημένο το χθεσινό «γύρισμα» στο Χ.Α. Κρίσιμες οι 1.100-1.105 μονάδες για το Γενικό Δείκτη και οι 380-385 για τον FTSE 25. Μετοχή-κλειδί η ΕΤΕ, με σημεία αναφοράς το εύρος €1,50-1,45.

Μπορεί οι δημοπρασίες να αποδείχτηκαν από μηχανής θεός στη χθεσινή συνεδρίαση, όπως εύγλωττα σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ωστόσο το ταμπλό έδωσε ενδοσυνεδριακά το στίγμα του.

Χαμηλό ημέρας για τον Γενικό Δείκτη στις 1.109,96 μονάδες, στις 385,75 για τον FTSE Large Cap και στις 1.256,23 μονάδες για τον FT Mid. Με τις συναλλαγές στα 181,4 εκατ. ευρώ με 168,3 εκατ. τεμάχια, από τα οποία 46,1 με 81,5 εκατ. τεμάχια αντίστοιχα στην Πειραιώς.

Υψηλοί, αλλά όχι τόσο όσο στην Πειραιώς, οι τζίροι σε Εθνική και Alpha Bank και δευτερευόντως στη Eurobank, ενδεικτικοί της ολοκλήρωσης ενός βραχυπρόθεσμου, εκρηκτικού ανοδικού γύρου κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Με γνώμονα τις χαμηλές τιμές της χθεσινής συνεδρίασης συνεχίζουμε και σήμερα, με τα μάτια μας και πάλι... δεκατέσσερα και τουλάχιστον μέχρις ότου έχουμε πιο ξεκάθαρο σήμα για κλείσιμο του διορθωτικού γύρου.

Στις 390 μονάδες είχε διαμορφωθεί μια πρώτη σημαντική στήριξη για τον FTSE Large Cap, ωστόσο η προηγηθείσα εκρηκτική άνοδος δημιούργησε αρκετά κενά προς χαμηλότερα επίπεδα, με πιο άμεσο αυτό πέριξ των 380 μονάδων. Ένα αμέσως χαμηλότερο... χασματάκι δημιουργήθηκε στις 365 προς 360 μονάδες στη συνεδρίαση της 14ης Μαΐου. Θα διορθώσουμε μέχρι εκεί; Για να δούμε...

Τα νέα δεδομένα που θα πρέπει να προσμετρήσει κυρίως ο βραχυπρόθεσμος παίκτης είναι η επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, με τον Χρ. Κίτσιο να αναφέρεται σε πακέτο reverse split και αποκοπή.

Κατά 14,21% διόρθωσε η μετοχή της ΕΤΕ στο 1,57 ευρώ, με χαμηλό ημέρας στο 1,53 ευρώ. Με 29,8 εκατ. τεμάχια και με τη μετοχή να κρατά κέρδη 35,5% σε διάστημα εβδομάδας και 213,4% σε μηνιαίο επίπεδο. Προς το 1,45 ευρώ η μετοχή, έχει διαδοχικές τιμές που θα πρέπει να προσεχθούν.

Ωστόσο, για ακόμη μία συνεδρίαση η επιστράτευση της μετοχής της CC HBC μπορεί να έσωσε τα προσχήματα (και να έδωσε αέρα στους παίκτες του ΧΠΑ), αλλά οι ενστάσεις αρκετών ανθρώπων της αγοράς επιμένουν.

Στον χθεσινό Εκηβόλο αναρτήσαμε ένα μικρό σχόλιο-σαφή εκτίμηση και θέση μας για τη... στρεβλότητα μιας ρηχής αγοράς όπως η δική μας.

Από τους βασικούς δείκτες ο FT Mid, μετά το χθεσινό άδειασμα στο ταμπλό, επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά τον χαρακτηρισμό δείκτη προπομπού-ιχνευτή που του αποδίδεται από αρκετούς. Και με βάση τη βραχυμεσοπρόθεσμη διακύμανση του δείκτη από τα ελάχιστα στις αρχές του περσινού Ιουνίου (453,28 μονάδες).

Στα χθεσινά χαμηλά του, μόλις 2-3 μετοχές της κατηγορίας έδειξαν αντανακλαστικά αναστροφής, που κατά την εκτίμησή μας παραπέμπουν σε περαιτέρω διόρθωση του δείκτη, με πρώτη ορατή ζώνη τιμών στις 1.230-1.220 μονάδες.

Αφέθηκε όμως μια αμυδρή... υποψία πως μετά τη χθεσινή διόρθωσή του έως τις 1.256 μονάδες θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να δώσει αντίδραση από τις  1.250 μονάδες (περίπου). Ενδεχόμενο με λίγες πιθανότητες, αλλά ας το έχουμε υπόψη μας.

Στη Wall πρωταγωνιστές ήταν οι πωλητές, πολλά τα μηνύματα στην Ευρώπη από τη Σλοβενία, το Μαυροβούνιο, μέχρι τη Γαλλία και την Αγγλία. Με το ευρώ να ανακάμπτει μεν λίγο, παραμένοντας όμως χαμηλότερα του ορίου του 1,30 δολαρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v