Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά για τράπεζες και... Coca Cola

Οι τράπεζες έχουν το όνομα (πτώση 20% στον κλαδικό), η CC HBC όμως τη… χάρη, παρασέρνοντας το ΧΑ προς τις 1.080-1.085. Αντίσταση από Alpha. Πτώση 30% για την μετοχή της ΕΤΕ λίγο πριν το κλείσιμο.

Απώλειες έως 5,58% μετρούν οι βασικοί δείκτες την τελευταία ώρα. Στις 370-375 μονάδες (-5,53%) ο FTSE 25, κατά 4,29% χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης προς τις 1.085 μονάδες.

Με διψήφιο ποσοστό διορθώνει ο Τραπεζικός Δείκτης, με την Εθνική στο -30% και τις Πειραιώς και Eurobank να υποχωρούν πάνω από 20%.

Λίγο πριν από τις 13.00 μόνο μία μετοχή του δείκτη, η FFG, αντιδρούσε ανοδικά.

Ο έτερος βασικός δείκτης, FT Mid, σημείωνε συγκριτικά μικρότερες απώλειες κατά 1,66%, προς τις 1.240 μονάδες.

Ακραίες πτωτικές διακυμάνσεις για τις μετοχές των συστημικών τραπεζών (εξαιρουμένης της Alpha Bank), ανάλογες των ακραία ανοδικών που προηγήθηκαν.

Παρ’ όλα αυτά την έκταση της διόρθωσης στους βασικούς δείκτες δεν την κάνουν τόσο οι μετοχές των συστημικών τραπεζών, όσο το -6,24% της μετοχής της CC HBC.

Δέσμια ενός ιδιότυπου arbitrage η εισηγμένη στο Χ.Α. μετοχή της CC επηρεάζεται άμεσα, ευθέως από τη διακύμανση της μετοχής στον FTSE 100. Για το «απόλυτο» εργαλείο μιλούσαμε τελευταία στον Εκηβόλο, για εμφανή στρέβλωση έχουν μιλήσει σύνδεσμοι, φορείς και άνθρωποι της αγοράς.

Όσο και αν διαβάζεται περίεργο, η έκταση της διόρθωσης των μετοχών της Εθνικής, της Πειραιώς και της Eurobank δικαιολογείται απόλυτα σε σχέση με την εκρηκτική άνοδο που προηγήθηκε.

Ακόμη και τώρα, με τις απώλειες να φτάνουν έως το 24%, η βραχυπρόθεσμη φορά και των τριών παραμένει αναστρέψιμη. Εκτιμούμε πως ίσως αύριο χρειαστεί να ξαναδούμε πιο προσεκτικά αυτές τις τρεις μετοχές, εάν και εφόσον επιβεβαιωθούν οι χαμηλότερες στηρίξεις τους.

Σαφώς καλύτερη η διακύμανση της Alpha Bank, για αρκετούς ανθρώπους της αγοράς είναι οδηγός του πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν στη συνέχεια οι μετοχές της Εθνικής και της Πειραιώς.

Αφορμής δοθείσης υποχωρούν, με σαφώς μικρότερες απώλειες, οι μετοχές της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Με ποσοστά μικρότερα και ανάλογα της υποαπόδοσης των μετοχών έναντι των τραπεζικών.

Στα 6,92 ευρώ σημειώνεται μέχρι στιγμής το χαμηλό για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα 7,93 ευρώ για τον ΟΠΑΠ και στα 7,89 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ.

Ο κλάδος της ενέργειας είναι σύνθετο μέτωπο και για την κυβέρνηση. Ενθαρρυντική η ένδειξη της αύξησης κατά 10,85% στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αναφέρει ο Μιχάλης Καϊταντζίδης. Δυσεπίλυτο παραμένει το πρόβλημα της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, με τους Ρώσους της Gazprom να κάνουν τη διαδρομή Μόσχα-Αθήνα συχνότερα από το Παγκράτι-Κολιάτσου.

Μη τραπεζικές μετοχές, όπως για παράδειγμα του Μυτιληναίου, της Motor Oil, των Σωληνουργείων Κορίνθου, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, της Μέτκα, της Intralot, διαφοροποιούνται και σε αυτήν τη διόρθωση. Ένδειξη χρήσιμη για τη συνέχεια.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, αν εξαιρεθεί η μετοχή της Attica Bank (-14,04%), η διακύμανση αρκετών μετοχών χρήζει προσοχής. Ανοδικά η Σιδενόρ με μάζεμα της προσφοράς από το 1,79 ευρώ, ομοίως του Σαράντη από τα 4,70 ευρώ αλλά και της ΓΕΚ Τέρνα από τα 2,25 ευρώ.

Αντιθέτως, αρνητική ένδειξη προκύπτει από τη μεγαλύτερη διόρθωση των Νηρέα, ΕΒΖ, Intracom, Επίλεκτος.

Εκτίμησή μας παραμένει πως πολύ πιθανόν από τη συμπεριφορά του FT Mid και συγκεκριμένων μετοχών του δείκτη να έχουμε ένδειξη αναστροφής. Ενδεχομένως αύριο-μεθαύριο και με την προϋπόθεση πως θα επιβεβαιωθούν οι σημαντικές βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, θα έχουμε καθαρότερη εικόνα για έναν εφικτό επόμενο ανοδικό γύρο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v