Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Έκαναν το 5 στα 5 οι πωλητές

Εικόνα μίνι sell off στην αγορά, με το μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων 9 συνεδριάσεων, καθώς στα προβλήματα των τραπεζών προστέθηκαν και οι αλλαγές στον FTSE All-World. Βουτιά για Κύπρου, Πειραιώς αλλά και ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Μόνος του ο Τραπεζικός κλάδος φαινόταν να δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στην βραχυμεσοπρόθεσμη τάση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, πολλώ δε μάλλον τώρα που προέκυψαν και οι "έκτακτες" πωλήσεις, λόγω εξόδου Ελληνικών μετοχών από τον δείκτη FTSE All-World.

Πιο συγκεκριμένα, τις αλλαγές στους δείκτες που θα τεθούν σε ισχύ από τις 18 Μαρτίου ανακοίνωσε ο οίκος FTSE. Συγκεκριμένα, από τον δείκτη Developed Europe Mid-Caps αφαιρούνται οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank, ενώ δεν προστίθεται καμία Eλληνική μετοχή. Οι προαναφερθείσες μετοχές εντάσσονται στον δείκτη Developed Europe Small Caps, μαζί με την μετοχή της Folli Follie Group, από τον οποίο αφαιρούνται η Τρ. Κύπρου και η CPB.

Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΤΕ, Alpha Bank και Eurobank αφαιρούνται και από τη σύνθεση των δεικτών FTSE All-World. Οι συνολικές εκροές που εκτιμούσε η Citi, σε σχετικά πρόσφατη έκθεσή της, μόνο για τις Τραπεζικές μετοχές ήταν 86,7 εκατ. δολάρια, από τα ξένα χαρτοφυλάκια που τοποθετούνται με βάση τους δείκτες, οπότε την επόμενη Παρασκευή που είναι και το triple witching Μαρτίου,αναμένεται “γκολ και θέαμα” (!)

Με αυτά τα δεδομένα, ήταν εξαιρετικά εύκολο για τους πωλητές να κάνουν το 5Χ5 για Γενικό και Τραπεζικό δείκτη, με αθροιστικές απώλειες 7,09% για τον πρώτο και 20,13% για τον δεύτερο, ενώ η εικόνα "sell off" συνδυάστηκε με τον μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων 9 συνεδριάσεων και αυτό μόνο θετική ένδειξη δεν είναι.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 47 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 31/12/2012 (907,9 μονάδες), ενώ ο Τραπεζικός δείκτης - Τιτανικός σε χαμηλό 308 μηνών με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 29/7/1987 (132,85 μονάδες).

Αποκαρδιωτική η εικόνα στο μεγαλύτερο κομμάτι του 25αρη και στο μεγαλύτερο κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλώ, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα η τελική αναλογία αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών να πλησιάασει το 1 προς 4.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, η μετοχή του ΟΠΑΠ κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Motor Oil, Εθνική, Κύπρου, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και Frigoglass.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με θετικό πρόσημο μόνο ο Nikkei από τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ενώ με μικρά κέρδη κινούνται τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και η Wall Street, στις πρώτες ώρες συνεδρίασης.

Πιο συγκεκριμένα, σε νέο υψηλό για το 2013 ανήλθε ο Ιαπωνικός Nikkei, ενισχυόμενος με κέρδη 0,3%, ενώ ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε και τις 12000 μονάδες, κάτι που είχε να συμβεί από μτον Σεπτεμβριο του 2008, στον απόηχο του νέου ιστορικού υψηλού που έκλεισε χθες το βράδυ ο δείκτης Dow Jones.

Σε "σταθερό" από "αρνητικό" αναβάθμισε η Standard & Poor’s το outlook της Πορτογαλίας, διατηρώντας αμετάβλητη την αξιολόγηση “BB”.
 
Όπως επισημαίνει ο οίκος, η αναθεώρηση του outlook αντανακλά τις επιπλέον αποδείξεις ότι οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί θα συνεχίσουν να στηρίζουν το πρόγραμμα προσαρμογής της Πορτογαλίας, δεδομένης της προσήλωσης της Κυβέρνησης της χώρας στην υλοποίηση των δομικών μεταρρυθμίσεων και των μεταρρυθμίσεων στον προϋπολογισμό.

Καμία ουσιαστική αλλαγή δεν προέκυψε στην Αγορά ομολόγων από την σημερινή Ισπανική δημοπρασία, με το κόστος να υποχωρεί σχετικά.

Αιφνιδιαστική χαρακτηρίστηκε η κάθετη πτώση στις βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας κατά τον Ιανουάριο που συρρικνώθηκαν κατά 1,9%, σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών της Χώρας.

Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν αύξηση κατά 0,5%.Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκιά της η Τράπεζα της Αγγλίας στο 0,5% όπως ανέμεναν και οι αναλυτές. Παράλληλα, δεν προέβη σε κάποια αλλαγή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.


Τι είπε ο Μ. Ντράγκι για την ευρωπαική οικονομία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναμενόταν καθολικά, κράτησε σταθερό το επιτόκιο του ευρώ. Ωστόσο, η επίμονη υποτονικότητα στην οικονομία και ειδικά οι ανησυχίες για τις συνέπειες της Ιταλικής πολιτικής κρίσης, κάνουν ορισμένους οικονομολόγους να προβλέπουν μείωση επιτοκίων στην συνέχεια του έτους.

"Τα στοιχεία της προηγούμενης έκθεσης της ΕΚΤ επιβεβαίωσαν την σταθεροποίηση της οικονομίας της Ευρωζώνης σε χαμηλά επίπεδα", ανέφερε ο κ. Draghi. "Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει να βλέπει καθοδικά ρίσκα στις προοπτικές της Ευρωζώνης. Μια σταδιακή οικονομική ανάκαμψη θα ξεκινήσει στο δεύτερο μισό του 2013” δήλωσε.

Ο κ. Draghi ανέφερε ότι η ΕΚΤ πλέον προβλέπει ότι η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ θα κινηθεί στην κλίμακα του -0,9% με -0,1%. Τον Δεκέμβριο η πρόβλεψη ήταν για -0,9% με +0,3%, ενώ η ΕΚΤ προέβλεπε αρχικά ότι η φετινή ανάπτυξη θα είναι περίπου 1,3% φέτος. Για το 2014 η εκτίμηση για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κινείται πλέον στην κλίμακα του 0 με 2% από 0,2% με 2,2% τον Δεκέμβριο.

Το εμπορικό ισοζύγιο διευρύνθηκε 16,5% τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο διευρύνθηκε στα 44,45 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές περιμεναν ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί στα 42,6 δισ. δολάρια. Τον Δεκέμβριο είχε εμφανιστεί έλλειμμα 38,14 δισ. δολ.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, από το Υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν ελαφρώς κατά 4.000 την περασμένη εβδομάδα. Στα ταμεία ανεργίας εμφανίστηκαν 340.000 νέοι άνεργοι. Ο μηνιαίος μέσος όρος (348.750) ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 5 ετών.

Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 355.000 αιτήσεις. Μείωση παραγωγικότητας και αύξηση του κόστους εργασίας καταγράφθηκε στις ΗΠΑ κατά το τέταρτο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας την αργή ανάπτυξη της περιόδου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Απασχόλησης, η παραγωγικότητα εμφάνισε πτώση 1,9% σε ετήσια βάση στο τέταρτο τρίμηνο, αναθεωρώντας τα προηγούμενα στοιχεία από τα οποία είχε προκύψει πτώση 2%.
 
Παράλληλα, το εργατικό κόστος ενισχύθηκε κατά 4,6%, από την προηγούμενη εκτίμηση που έκανε λόγο για αύξηση 4,5%. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για μείωση της παραγωγικότητας κατά 1,6% και αύξηση του κόστους εργασίας κατά 4,4%. Για το σύνολο του 2012, η παραγωγικότητα ενισχύθηκε 0,7% υψηλότερα από την άνοδο 0,6% που είχε σημειωθεί το 2011.


Μικρή μείωση στην ανεργία τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα

Εντός των τειχών, μικρή μείωση κατέγραψε η ανεργία τον Δεκέμβιο του 2012 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας τον ?εκέµβριο του 2012 ανήλθε σε 26,4%, έναντι 21,4% τον ?εκέµβριο του 2011 και 26,6% τον Νοέµβριο του 2012.Βρισκόμαστε σήμερα (και πάλι) σε σημείο καμπής.
 
Η Κυβέρνηση προσπαθεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την εκταμίευση της δόσης των € 2,8 δισ. του Μαρτίου 2013, χωρίς, όμως, να μπορεί να ταυτοποιήσει, παρά την αναμόρφωση της διοικητικής δομής των Υπουργείων, ικανό αριθμό οργανικών θέσεων προς κατάργηση και προσωπικού προς αποχώρηση, αναφέρει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και εκτός του ότι η "άσκηση" της ανακεφαλαιοποίησης παραμένει δυσεπίλυτος γρίφος, όπως και το "φόβητρο" της άμεσης ή ετεροχρονισμένης Κρατικοποίησης των Τραπεζών, σύμφωνα με το Τραπεζικό ρεπορτάζ, αυτό που φαίνεται να προβληματίζει περισσότερο τους τραπεζίτες δεν είναι τόσο η παρουσία των εντεταλμένων επιτρόπων όσο η ταχύτητα με την οποία αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η οποία ενισχύεται και από τον δημόσιο διάλογο για το πώς και τι θα γίνει με την ρύθμιση των δανείων.

Το πλέον επικίνδυνο στοιχείο, είναι ότι “έχει αρχίσει να παρατηρείται σε αυξανόμενους ρυθμούς η στάση πληρωμών και από δανειολήπτες οι οποίοι ήταν και μπορούσαν να είναι ενήμεροι με τα δάνειά τους.Από εκεί και πέρα, ίσως αξίζει αναφοράς η συμπεριφορά τριών Τραπεζικών μετοχών.

Ξεκινώντας από τον τίτλο της Alpha Bank, που μπορεί να "προδόθηκε" από τις τελικές δημοπρασίες και να έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, όμως σε σημαντικό κομμάτι της συνεδρίασης έδειξε αξιοπρόσεκτες αμυντικές διαθέσεις, ενώ έφθασε μέχρι και τα 0,9290 ευρώ (+3,68%), εν μέσω εκτιμήσεων - πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες η διοίκηση της Alpha βρίσκεται, εδώ και καιρό, σε συζητήσεις με Έλληνες επιχειρηματίες, διενεργώντας ένα άτυπο book-building για τη μελλοντική μετοχική της βάση, με τις μέχρι τώρα επαφές να δείχνουν ότι υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον.Επόμενος τίτλος άξιος αναφοράς είναι αυτός της Εθνικής.
 
Η στήλη σε προηγούμενα σχόλια είχε αναφέρει ότι κλείσιμο χαμηλότερα των 0,9000 ευρώ θα ενδυναμώσει την πτωτική τάση και ο τίτλος θα κινηθεί και χαμηλότερα των 0,8000 ευρώ.

Σήμερα η μετοχή έκλεισε στα 0,7850 ευρώ, παραπέμποντας σε τιμές Ιουλίου 1989 με το αμέσως χαμηλότερο, προσαρμοσμένο, κλείσιμο να έχει σημειωθεί (σύμφωννα με στοιχεία της Solidus Sec.) στις 27/7/1989 (0,7548 ευρώ ).Ασταμάτητη η πτώση και για τον τίτλο της Τρ. Αττικής, που σήμερα έκλεισε σε νέο χαμηλό εννέα μηνών και τίτποτα δεν δείχνει ότι η πτωτική τάση χάνει την δυναμική της.

Μόλις τέσσερις τίτλοι του 25αρη διασώθηκαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Eurobank Properties (+1,71% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), Jumbo (+1,42%), Τιτάν (+0,56%) και Folli Follie Group (+0,15%, πιθανότατα από επιλεκτικές τοποθετήσεις στον δείκτη Developed Europe Small Caps).

Στην "κόκκινη" πλευρά, οι μεγαλύτερες απώλειες για Κύπρου (-10,89%) και Πειραιώς (-9,91%). Με απώλειες μεγαλύτερες του 7% ακολούθησαν οι ΔΕΗ και Alpha Bank, του 6% ο Ελλάκτωρας και του 5% ο τίτλος της Εθνικής, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 967,67 μονάδες (10.40), όμως μετά τις 10.46 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 934,79 (16.34) και έκλεισε στις 936,57 μονάδες με απώλειες 2,79%, ενώ ο τζίρος ενισχύθηκε στα 67,9 εκατ.

Κακή η τελική εικόνα με 35 ανοδικές μετοχές έναντι 123 πτωτικών, ενώ για 26 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 6%. Στα επιμέρους, επέστρεψαν οι αγοραστές στην Αεροπορία Αιγαίου, που είχε υποχωρήσει από τα πρόσφατα υψηλά, αυξάνει συναλλαγές και ενδιαφέρον ο Βαράγκης, ενώ η είδηση για αύξηση της συνδρομητικής βάσης στην Forthnet, έτυχε χαλαρά θετικής υποδοχής από την Αγορά, λόγω και των ιδιαίτερα υψηλών δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά, μετά την διάσπαση των 338 μονάδων για τον FTSE25, μπήκε και παραμένει σε πτωτικό κανάλι, αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Για να υπάρξει αλλαγή αυτής της τάσης θα πρέπει ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 340 μονάδων.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 300 και 280 μονάδες.Το σύνολο των τίτλων του 25αρη, πλην των Coca-Cola, ΟΠΑΠ και Intralot έχουν γυρίσει σε πτωτικό momentum.

Οι αλλαγές στους δείκτες FTSE, το επιβαρυμένο κλίμα στον Τραπεζικό κλάδο και τα πολλαπλασιαζόμενα "margin calls" θα διατηρλήσουν την βραχυπρόθεσμη τάση σε αρνητικό βηματισμό, σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ.


-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση νεότερης υποχώρησης, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν και νέα αύξηση, καθώς ξεκίνησαν οι μετακυλίσεις θέσεων, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με τα τελευταία να φθάνουν τα 63.215 συμβόλαια.

Αξίζει ιδιαίτερης προσοχής το σημαντικό discount με το οποίο διαμορφώνονται οι πρώτες θέσεις στα συμβόλαια επί των Τραπεζικών μετοχών για τον δεύτερο μήνα (Ιούνιος).Έτσι και ενώ για τον Μάρτιο η τιμή εκκαθάρισης για το συμβόλαιο της Εθνικής είναι στα 0,7840 ευρώ, για τον Ιούνιο υποχωρεί στα 0,6910 ευρώ.

Για την Alpha Bank η τιμή εκκαθάρισης του συμβολαίου Μαρτίου είναι στα 0,8700 ευρώ και για τον Ιούνιο στα 0,7930 ευρώ.

Και τέλος για την Πειραιώς, η τιμή εκκαθάρισης στο συμβόλαιο του πρώτου μήνα είναι στα 0,1960 ευρώ και του δεύτερου στα 0,1750 ευρώ.

Το συμβόλαιο ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με ελαφρώς καλύτερη απόδοση, δημιουργώντας μικρό premium 0,20%. Καμία ουσιαστική συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια. Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 12.725, τιμή εκκαθάρισης 308) κινήθηκαν μεταξύ 305,75 και 319 μονάδων.

Παρέμεινε αξιοσημείωτος ο δανεισμός τίτλων (240.900 Alpha Bank, 10.000 ΟΤΕ, 9.600 ΔΕΗ, 20.000 Coca-Cola, 9.000 Ελ. Πετρέλαια), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (14.611), Alpha Bank (13.220), Πειραις (7.450), ΟΠΑΠ (2.189), ΟΤΕ (6.785), MIG (801), Μυτιληναίο (805), ΔΕΗ (2.991), Intralot (732), ΓΕΚ (204), Κύπρου (10.646), Σιδενόρ (272), Βιοχάλκο (216), Ελλάκτωρα (255), ΕΧΑΕ (1.309), Ελ. Πετρέλαια(146), Eurobank (472), Folli Follie Group (589), Motor Oil (185).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTΑSE παρέμεινε στα επίπεδα του 41%, ενώ ο όγκος συναλλαγών κινήθηκε στα 1.409 δικαιώματα, (425 δικαιώματα αγοράς και 984 δικαιώματα πώλησης).Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών”πωλήσεων.Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική(9.627.206 τεμ.), Alpha Bank (6.118.110 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v