Σε νέα χαμηλά 303 μηνών ο τραπεζικός δείκτης!

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη, με τους πωλητές να επικεντρώνονται εκ νέου στις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να κλείνει στα χαμηλότερα επίπεδα από το... 1987. Κέρδη για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο.

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για Γενικό και Τραπεζικό δείκτη, με τον πρώτο να κλείνει σε νέο χαμηλό 33 συνεδριάσεων (το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 17/1/2013 και στις 353,71 μονάδες) και τον δεύτερο να κλείνει σε νέα χαμηλά 303 μηνών, καθώς για να βρει κάποιος χαμηλότερο κλείσιμο θα πρέπει να ανατρέξει σε τιμές κλεισίματος 8/12/1987 (151,06 μονάδες).

Μετά και το σημερινό κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη χαμηλότερα από την τελευταία θεωρητική στήριξη των 152 μονάδων, η τεχνική ανάλυση “σηκώνει τα χέρια ψηλά” και δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα του “τεχνικού γκρεμού”.


Οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο- οι πιέσεις της τρόικας

Σύμφωνα με το Τραπεζικό ρεπορτάζ, το δυνατόν συντομότερο θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών Τραπεζών, καθώς η τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να δώσει νέα παράταση μηνών, παρά μόνο λίγων εβδομάδων και αυτό όπου κριθεί αναγκαίο.

Μάλιστα, για το λόγο αυτό η τρόικα άσκησε πιέσεις προς την Κυβέρνηση να καταθέσει τροπολογία με την οποία θα συγκαλούνται σε χρόνο εξπρές οι γενικές συνελεύσεις για τις ΑΜΚ. Συγκεκριμένα οι γενικές συνελεύσεις (και οι επαναληπτικές) για τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου στις Τράπεζες, θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα 1 μήνα.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, σύντομα οι Τράπεζες Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς θα προβούν σε ανακοινώσεις σχετικά με τις ΑΜΚ. Έτσι, με τα περιθώρια βελτίωσης των όρων της ανακεφαλαιοποίησης να είναι εξαιρετικά περιορισμένα, οι διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών βρίσκονται κυριολεκτικά σε “αγώνα δρόμου” προκειμένου να προετοιμάσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου στον προβλεπόμενο, πια, χρονικό ορίζοντα.

Όμως έχουν προκύψει και κάποια “τεχνικά” προβλήματα, καθώς οι μετοχές των Εθνικής και Πειραιώς έχουν υποχωρήσει σημαντικά χαμηλότερα από την ονομαστική τους αξία και αυξήσεις κεφαλαίου με τιμή υπό το άρτιον δεν μπορεί να γίνουν.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με διαθέσεις σχετικής αντίδρασης, όμως μετά τις 13.24 ο Γενικός Δείκτης αναλώθηκε σε εναλλαγές προσήμου (13 τον αριθμό), για να κλείσει τελικά κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Από τις μετοχές του 25αρη, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΤΕ, Πειραιώς, Motor Oil, Βιοχάλκο, ενώ αντίθετα οι ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Jumbo και Βιοχάλκο, δεν “είδαν” αρνητικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Πράσινα” ταμπλώ σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ, με το ξεκίνημα της Wall Street να κρίνεται έως και εντυπωσιακό οδηγώντας τον Dow Jones σε νέα ιστορικά υψηλά (!)

“Η Αμερικανική οικονομία μπορεί να είναι πολύ εύθραυστη για να αποσύρει η Federal Reserve τα έκτακτα μέτρα στήριξης ή να αυξήσει τα επιτόκια της από τα ιστορικά τους χαμηλά, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να αποθαρρύνει τους επενδυτές από το να οδηγήσουν σε νέα ιστορικά υψηλά τον Dow Jones”, αναφέρουν διεθνείς αναλυτές.

Ξεκινώντας, ως συνήθως εξ Ανατολών, για την Ιαπωνία, τέσσερα είναι τα σενάρια που αξίζει να εξεταστούν υπό το πρίσμα των τολμηρών διακηρύξεων του Πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, σημειώνει η HSBC σε ανάλυση της: ένα φιάσκο, μια Βρετανικού τύπου συμπίεση στα εισοδήματα των Νοικοκυριών, μια επιτυχημένη επιτάχυνση της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και μια ακούσια - και σοβαρή - πληθωριστική υπέρβαση. Από τα τέσσερα, το φιάσκο είναι, κατά την HSBC, το πιο πιθανό (!)

Ακόμη μεγαλύτερο γίνεται το χάσμα ανάπτυξης στις Χώρες της Ευρωζώνης όπως φαίνεται από το δείκτη συνολικών δραστηριοτήτων ΡΜΙ. Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο συνολικός ΡΜΙ διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο στο 47,9. Τα τελικά στοιχεία είναι οριακά καλύτερα από την αρχική ένδειξη (στο 47,3 ), αλλά είναι χαμηλότερα από τον προηγούμενο μήνα (στο 48,6) και σε απόσταση από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων. Επιπλέον τα στοιχεία από τις επιμέρους Χώρες, δείχνουν σαφέστατη απόκλιση μεταξύ Ευρωπαϊκού Βορά και Νότου.

Στο 1,20 ευρώ βλέπει την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου του 2013 η Deutsche Bank, η οποία, αντιθέτως, τηρεί αισιόδοξη στάση για το δολάριο. Ακόμα και αν συνεχιστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed καθ' όλη τη διάρκεια του 2013, οι αποδόσεις των 2ετών Αμερικανικών ομολόγων θα αυξηθούν φέτος το Καλοκαίρι. Η Αγορά έχει πλέον προεξοφλήσει όλες τις "καλές" ειδήσεις για το Ευρωπαϊκό νόμισμα και τα περιθώρια για νέες είναι ελάχιστα, σχολιάζει. Έτσι, η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου θα υστερεί σε σχέση με τις κινήσεις του δολαρίου.

Η πρόοδος που σημειώθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας για τη διάσωση της Κύπρου περιορίστηκε στη συμφωνία της νέας Κυπριακής Κυβέρνησης για τον έλεγχο της εφαρμογής των κανονισμών για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από ανεξάρτητο εκτιμητή, αναφέρει η Citi.

O διεθνής οίκος εκτιμά ότι η συμφωνία για έναν ανεξάρτητο εκτιμητή θα βοηθήσει πιθανότατα να περιοριστούν οι ανησυχίες των Χωρών του Πυρήνα της Ευρωζώνης γύρω από τους ισχυρισμούς ότι οι Κυπριακές Τράπεζες αποτελούν κέντρα για ξέπλυμα χρήματος.

Ωστόσο, η Citi σημειώνει ότι δεν επιτεύχθηκε καμία πρόοδος στο Eurogroup όσον αφορά τα άλλα δύο εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας για τη διάσωση της Κύπρου, την έκταση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και την αναδιάρθρωση του Τραπεζικού τομέα με πιθανές απώλειες για τους ανασφάλιστους πιστωτές. Η έλλειψη προόδου στα δύο αυτά ζητήματα, καθιστά σύμφωνα με τη Citi εξαιρετικά δύσκολο το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία βραχυπρόθεσμα.

Ο δείκτης ISM Υπηρεσιών ενισχύθηκε τον Φεβρουάριο και ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2012. Ο δείκτης που απαρτίζει το Institute for Supply Management και αποτυπώνει τα επίπεδα του κλάδου Υπηρεσιών στην Αμερικανική οικονομία ανήλθε στο 56 από 55,2 τον Ιανουάριο. Πρόκειται για τον 39ο συνεχόμενο μήνα που ο δείκτης παραμένει σε επίπεδα ανάπτυξης (πάνω από τις 50 μονάδες). Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 55.


Επιστρέφοντας στο ΧΑ

Πίσω στα δικά μας, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 875 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,25%,από 4,27% την προηγούμενη φορά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Σαφώς λιγότερες οι “πράσινες” μετοχές στο ταμπλώ του 25αρη, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Βιοχάλκο.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για ΟΠΑΠ (+4,55% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και Μέτκα (+3,51%).

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Intralot, Jumbo, Frigoglass, Folli Follie Group.

Από την άλλη, οι μεγαλύτερες απώλειες για Πειραιώς (-5,96%) και Eurobank (-4,65%). Απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Ελλάκτωρα, Κύπρου, Alpha Bank, MIG, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Όπως προαναφέρθηκε ο τίτλος του ΟΠΑΠ έκλεισε στο υψηλό ημέρας. Ένα αδύναμο δ’ τρίμηνο -εξαιτίας της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα και της διήμερης απεργίας των πρακτόρων το Νοέμβριο του 2012- αναμένει για τον ΟΠΑΠ η IBG Securities.

Η χρηματιστηριακή τοποθετεί τα καθαρά κέρδη δ’ τριμήνου του Οργανισμού στα 122,3 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 4,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Παράλληλα, προβλέπει πτώση 11,8% των πωλήσεων στα 1,026 δισ. ευρώ και 11,5% στα EBITDA στα 163,8 εκατ. ευρώ. Για το σύνολο της χρήσης 2012, η IBG αναμένει πτώση 10% στα EBITDA του ΟΠΑΠ, τα οποία τοποθετεί στα 663 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αναμένει κέρδη ύψους 494 εκατ. ευρώ, μειωμένα σε ποσοστό 8,1% σε σχέση με το 2011 και πωλήσεις ύψους 4,358 δισ. ευρώ (-8,9%). Η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση “buy” και τιμή-στόχο τα 7,90 ευρώ για τη μετοχή.

Κοντά στο υψηλό ημέρας έκλεισε και ο τίτλος του Μυτιληναίου, που επέστρεψε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ. Στα 7,00 ευρώ θέτει η Alpha Finance την τιμή-στόχο για την μετοχή της Μυτιληναίος, ενώ δίνει σύσταση “outperform”.

Η ΑΧΕ σημειώνει ότι ο όμιλος διαθέτει πλέον ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο και αναμένει τα επόμενα χρόνια ισομερή συνεισφορά κερδών από τους τρεις βασικούς τομείς δραστηριότητας.

Σημειώνεται επίσης, η ύπαρξη θετικών συνεργιών ανάμεσα στις κύριες δραστηριότητες της Ενέργειας, του EPC και της Μεταλλουργίας. Για τη Μέτκα, μετά από μια περίοδο υψηλού ρυθμού ανάπτυξης, προβλέπει σταθεροποίηση των πωλήσεων σε χαμηλότερα επίπεδα την περίοδο 2011 – 16, διατηρώντας όμως υψηλά περιθώρια κερδοφορίας.
 
Ο τομέας της ενέργειας αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα μεγέθη του ομίλου τα επόμενα χρόνια, εκμεταλλευόμενος και το σημαντικό πλεονέκτημα που προσδίδει η δυνατότητα προμήθειας ΥΦΑ (LNG). O τομέας της μεταλλουργίας αναμένεται να επωφεληθεί από το πρόγραμμα περιορισμού κόστους κατά 400$/τν στην παραγωγή Αλουμινίου την περίοδο 2011 - 14. Με δεδομένα επίσης τα ιστορικά υψηλά για τις τιμές των premiums, που επικρατούν στη διεθνή Αγορά, η συγκεκριμένη δραστηριότητα αναμένεται να παρουσιάσει σημαντικά βελτιωμένη επίδοση, ήδη από το 2013.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 18 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 982,54 (12.29) και χαμηλό τις 964,38 (13.31) για να κλείσει στις 967,15 μονάδες με απώλειες 0,29%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 46,9 εκατ. από τα οποία τα 2,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (Μέτκα, Folli Follie Group).

Μάλλον κακή η τελική εικόνα με 64 ανοδικές μετοχές έναντι 75 πτωτικών και για 22 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 4%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η μη επιβεβαίωση των προσδοκιών για βελτίωση των όρων ανακεφαλαιοποίησης και αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα, δείχνει να πυροδοτεί νέο κύμα πωλήσεων στον Τραπεζικό κλάδο, επισημαίνει ο Σέργιος Μελαχροινός.

Η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη γίνεται με σχετικά χαμηλό όγκο συναλλαγών, γεγονός που προδίδει την απροθυμία αρκετών επενδυτών να ρευστοποιήσουν μη Τραπεζικούς τίτλους στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Από την άλλη και ενώ φαίνεται να έχει μειωθεί η κινητικότητα σε τίτλους μεσαίας κεφαλαιοποίησης, συνεχίζονται οι επιλεκτικές τοποθετήσεις από ξένα funds.

Σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., σημαντικός παράγοντας για την τάση της Αγοράς παραμένουν οι αποκρατικοποιήσεις, καθώς μία ακόμα μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων θα επαναφέρει την απογοήτευση στο ταμπλώ του Χ.Α.


-----ΧΠΑ

Περίπου σταθεροποιητική συνεδρίαση, με τις συναλλαγές να αυξάνονται στα συμβόλαια του δείκτη και να μειώνονται στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (41.418 συμβόλαια).

Αξίζει ιδιαίτερης προσοχής το σημαντικό discount με το οποίο διαμορφώνονται οι πρώτες θέσεις στα συμβόλαια επί των Τραπεζικών μετοχών για τον δεύτερο μήνα (Ιούνιος).

Έτσι και ενώ για τον Μάρτιο η τιμή εκκαθάρισης για το συμβόλαιο της Εθνικής είναι στα 0,8730 ευρώ, για τον Ιούνιο υποχωρεί στα 0,7820 ευρώ. Για την Alpha Bank η τιμή εκκαθάρισης του συμβολαίου Μαρτίου είναι στα 0,8710 ευρώ και για τον Ιούνιο στα 0,7670 ευρώ. Και τέλος για την Πειραιώς, η τιμή εκκαθάρισης στο συμβόλαιο του πρώτου μήνα είναι στα 0,2280 ευρώ και του δεύτερου στα 0,2010 ευρώ.

Το συμβόλαιο ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, διατηρώντας το premium στο 0,55%.

Καμία ουσιαστική συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.591, τιμή εκκαθάρισης 321) κινήθηκαν μεταξύ 318,25 και 325,75 μονάδων.

Παρέμεινε αξιοσημείωτος ο δανεισμός τίτλων (739.900 Alpha Bank, 760.000 Εθνική, 700.000 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (10.356), Alpha Bank (5.104), Πειραιώς (5.624), ΟΠΑΠ (6.391), ΟΤΕ (3.183), MIG (1.280), Μυτιληναίο (498), ΔΕΗ (1.875), Intralot (744), ΓΕΚ (1.102), Κύπρου (1.177), Σιδενόρ (272), Βιοχάλκο (121), Ελλάκτωρα (979), ΕΧΑΕ (220), Folli Follie Group (1.630), Τιτάνα (180), Coca-Cola (163), Frigoglass (139).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, πιο διστακτικά τοποθετήθηκαν οι traders στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE large cap όπου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 748 options (462 calls και 286 puts) με την τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα να σκαρφαλώνει στο 45%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (9.514.106 τεμ.), Alpha Bank (5.110.710 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v