Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προς δοκιμασία οι 318 μον. για FTSE LC

Δεν αρκούν τα «νέα» υψηλά στα €21,12 της 3Ε για να απορροφήσουν τις πιέσεις σε τράπεζες και την επιλεκτική ρευστοποίηση σε μη τραπεζικούς τίτλους. Ορατός ο κίνδυνος της δοκιμασίας και των 318 μονάδων για τον FTSE Large Cap.

Χαμηλότερα ξεκίνησε η συνεδρίαση, με καθοδικό χάσμα, με τους βασικούς δείκτες να διατηρούνται στην περιοχή των 975-980 μονάδων ο Γενικός και πέριξ των 322 ο FTSE Large Cap.

Το ανησυχητικό είναι πως η ουρά ρευστοποιήσεων από τη συνεδρίαση της Παρασκευής πιέζει τις τραπεζικές μετοχές χαμηλότερα και με τον κλαδικό δείκτη επικίνδυνα προς τις 160 μονάδες. Για τον κλαδικό δείκτη και τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το euro2day έχει αναφερθεί και στον Εκηβόλο και στο εξειδικευμένο θέμα του Θανάση Σταυρόπουλου για «τα...μηνύματα του ΧΠΑ και τους τίτλους του κλάδου».

Έως το 0,943 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της Alpha Bank, έως το 0,901 της Εθνικής, δηλαδή και πάλι πολύ κοντά στην ελάχιστη τιμή του 0,89 ευρώ που σημειώθηκε στις 26/2/2013. Σχετικό με τις τράπεζες και το θέμα του Χρ. Κίτσιου με τα νεότερα από τις επαφές Γ. Στουρνάρα - τρόικας να μην είναι ξεκάθαρα, ακόμη και τώρα στο... παρά ένα.

Διερευνητική μεν η χθεσινή συνάντηση του επιτελείου του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών, αλλά απόφαση δεν ελήφθη. Θα πρέπει να περιμένουμε την επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών μεθαύριο την Τετάρτη, ενώ το κλιμάκιο των ξένων έχει προγραμματίσει την αναχώρησή του το μεσημέρι της Κυριακής. Να συνεκτιμηθεί πως μέχρι τώρα ούτε ένα αίτημα των Ελλήνων τραπεζιτών δεν έχει ικανοποιηθεί (κάλυψη της αρνητικής θέσης από το ΤΧΣ, αλλαγή όρων συμμετοχής υφιστάμενων μετόχων στις ΑΜΚ), ενώ το μόνο που επί της ουσίας ήταν εξαρχής διαπραγματεύσιμο αφορούσε το ενδεχόμενο παράτασης της περιόδου υλοποίησης των αυξήσεων.

Εξαρχής η στήλη θεωρούσε πιθανότατη τη μερική ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος (που είχε τη στήριξη της ΤτΕ και του ΤΧΣ) και μόνο και επουδενί μέχρι τον... Σεπτέμβριο, όπως άφηνε να εννοηθεί η πλευρά της Εθνικής.

Εν πάση περιπτώσει,η... κλίση του Τραπεζικού Δείκτη προς τις 155 μονάδες μας υποχρεώνει να είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση για τη συνέχεια.

Μέτριος ο τζίρος, ενδεικτικά στις 10.45, από τα 3,4 εκατ. ευρώ οι 890 χιλιάδες ευρώ είχαν αλλάξει χέρια στη μετοχή του ΟΤΕ, ενώ λίγο πριν από τις 11.00 είχε φτάσει στα 4,9 εκατ. ευρώ. Από αυτά, συγκριτικά μέτριες οι συναλλαγές στις μετοχές της Εθνικής και της Alpha Bank, περισσότερες σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο αλλά και στην Intralot, που ανεβάζει στροφές.

Όπως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις, η πίεση στις τραπεζικές μετοχές επιχειρείται να μετριαστεί με την υπεραπόδοση λ.χ. της Coca Cola 3E, της οποίας η τιμή επανέρχεται προς τα 21,12 ευρώ, που είναι νέα υψηλά 52 εβδομάδων και επίπεδα Ιουνίου του 2011. Ομολογουμένως το διάγραμμα της μετοχής βγάζει μάτι...

Επιλεκτικές ρευστοποιήσεις και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον δείκτη στις 1.119 μονάδες και τις πωλήσεις να συνεχίζονται σε μετοχές-σηματωρούς. Ενδεικτική η περίπτωση της ΓΕΚ Τέρνα, που νωρίτερα έκανε πράξεις και στο 1,99 ευρώ, επιστρέφοντας δηλαδή σε χαμηλότερα επίπεδα (Δεκεμβρίου 2012), που οδηγούν (πιθανότατα) σε δοκιμασία σημαντικών στηρίξεων μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις. Ανάλογη η εικόνα και για Φουρλή, Σιδενόρ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Ελληνικά Καλώδια.

Λίγο μετά τις 11.05 ο μεν Γ.Δ. υποχωρούσε στις 983 μονάδες (-0,75%), ο δε... 25άρης κατά 0,90% στις 323 μονάδες. Με την αξία των συναλλαγών στα 6 εκατ. ευρώ και σε θετικό έδαφος μόνο , ΟΤΕ και Intralot.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v