Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο προσκήνιο τράπεζες και "κρατικόχαρτα"

Από την "κορυφή" των 1.000 μονάδων ξεκινά ο Μάρτιος, με προσδοκίες για κάτι ψηλότερο. Στο επίκεντρο και πάλι ο τραπεζικός κλάδος, τα σενάρια για Εθνική και η έλευση της τρόικας. Κλειδί ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ.

Καλό μας μήνα! Από τις 1.007,99 μονάδες ξεκινά χρηματιστηριακά ο Μάρτιος, με τον Ftse Large Cap στις 334,47 και τις εξελίξεις σε πολλά ανοιχτά μέτωπα να τρέχουν.

Από την Ιταλία, την ευρωπεριφέρεια μέχρι την Αθήνα και το Χ.Α., όπου ο τραπεζικός κλάδος έχει εισέλθει και πάλι στο προσκήνιο της επικαιρότητας.

Πού θα παιχτεί λοιπόν το στοίχημα του Μαρτίου επιχειρεί να προσεγγίσει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, ο οποίος εκτιμά πως ο μήνας ξεκινά από καλή αφετηρία, αφού η αγορά διέσπασε ανοδικά, αυτήν τη φορά, το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, με τους αγοραστές να είναι σε θέση βολής για να οδηγήσουν τις τιμές των μετοχών σε ανώτερα επίπεδα.

Σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο έγκυρος συνάδελφος, πως η αγορά ξεκινάει με τετραψήφιο νούμερο μετά από καιρό.

Παραδοσιακά, όμως, ο Μάρτιος είθισται να είναι μήνας με αρνητικές εκπλήξεις για το Χ.Α., αφού ο Γενικός Δείκτης από το 2000 και μετά, σε 9 από τις 13 χρονιές σημείωσε πτώση (κατά μέσο όρο 4%), ενώ το 2003 και το 2005 υποχώρησε άνω του 9%. Το 2009 και το 2010, όμως, η αγορά σημείωσε άνοδο 9,7% και 8,1% αντίστοιχα.

Με τα παραπάνω ως δεδομένα, ο Μάρτιος σίγουρα δεν προβλέπεται να είναι βαρετός!

Συμφωνούμε απόλυτα, εκτιμούμε δε πως η επαναφορά των τραπεζών στο προσκήνιο (όχι κατ' ανάγκην για... καλό ή για... κακό σκοπό) μπορεί να προσδώσει επιπλέον κινητικότητα και αφορμές μόχλευσης στην αγορά. Ειδικότερα στο παιχνίδι και στα πονταρίσματα των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Σε σχετικό θέμα του euro2day γίνεται λόγος για δραστικές αλλαγές στο πλαίσιο ειδικής εκκαθάρισης τραπεζών με αφορμή εισήγηση - μελέτη της Bain & Co για λογαριασμό της ΤτΕ. Προτείνεται είτε η δημιουργία μιας bad bank, είτε η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των εκκαθαριστών.

Από τον κλάδο ξεχωρίζουν προφανώς οι εξελίξεις σχετικά με την αποδοχή (ή όχι) του αιτήματος της ΤτΕ, του ΤΧΣ και της ΕΕΤ για εύλογη παράταση της περιόδου αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, με την Alpha Bank ωστόσο να θεωρείται πως θα ανοίξει τη σχετική διαδικασία.

Το ζητούμενο είναι ο νέος όμιλος Εθνικής-Eurobank καθώς και πιο σύνθετη μορφή έχει και περισσότερα κεφάλαια χρειάζεται. Το ενδεχόμενο εκχώρησης μικρού ή μεγαλύτερου μέρους της Finansbank παίζει και πάλι στον Τύπο, θέμα που άνοιξαν πρώτοι Τούρκοι αναλυτές, δημοσιογράφοι από τα μέσα Ιανουαρίου, με αφορμή και παλαιότερα δημοσιεύματα του τουρικού Τύπου, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Είναι προφανές πως η Εθνική βρίσκεται υπό πίεση (ή όπως αλλιώς μπορεί να εννοηθεί...) κι η Αναστασία Παπαϊωάννου αναλύει τις πτυχές ενός τόσο καθοριστικού (και) για την ΕΤΕ ζητήματος.

Ενεργό το ούτως ή άλλως μοχλευμένο μέρος του Large Cap και επιλεγμένων μετοχών-εισηγμένων του Ft Mid, με τους σηματωρούς ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ σε αποκλίνουσα πορεία.

Τα αποτελέσματα του ΟΤΕ σαφώς και ικανοποίησαν, η ένταξη στον δείκτη Eurostoxx σαφώς και ευννοεί τη μετοχή, μέσω εν δυνάμει εισροών, ωστόσο οι διορατικοί έχουν προεξοφλήσει το μεγαλύτερο μέρος των θετικών ειδήσεων.

Μία τεχνικής μορφής διόρθωση θα διευκόλυνε αρκετούς είτε να ξαναμπούν από χαμηλότερες τιμές είτε να τοποθετηθούν προσβλέποντας σε έναν επόμενο γύρο.

Ίσως με ορίζοντα το διάστημα προς τις 11-14 Μαρτίου, και εάν βέβαια το επιτρέψουν οι διεθνείς συνθήκες. Το διάγραμμα της μετοχής που ανεβάσαμε από τις 27/2 στον Εκηβόλο δειχνει διόρθωση προς την πρώτη ισχυρή στήριξη. Να δούμε εάν και πώς θα επιβεβαιωθεί η τεχνικη εικόνα της μετοχής του ΟΤΕ.

Ως τις 18/3 παρατείνεται η διαδικασία οριστικοποίησης των διεκδικητών του ΟΠΑΠ με τον Οργανισμό να υποαποδίδει έναντι των άλλων δύο. Ωστόσο υπό προϋποθέσεις μπορεί να κρύβει μία αντίδραση, παρότι είναι πολλοί (και ισχυροί) αυτοί που διευκολύνονται από την καθήλωση του ομίλου σε φθηνές αποτιμήσεις. Εύλογο, θα πείτε...

Η ΔΕΗ, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη, αλλά οι καταγγελίες για εξωθεσμικά κέντρα δεν την ευννοούν. Ο έγκυρος Μιχάλης Καϊταντζίδης φωτίζει πτυχές ενός χρόνιου προβλήματος, που μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη (και) χρηματιστηριακά για την Επιχείρηση.

Στα ενδιαφέροντα της ημέρας τα αποτελέσματα των Ελληνικών Πετρελαίων και το τουλάχιστον 0,15 ευρώ μέρισμα όπως και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής Νήσων (με 30.000 ευρώ), με την Επιχείρηση να προετοιμάζεται για την εκχώρησή της.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v