Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο επίκεντρο τράπεζες και ΟΤΕ

Mε το βλέμμα στραμμένο στον ΟΤΕ και στις εξελίξεις στην Ιταλία το ΧΑ θα παλέψει για τις 1.000 μονάδες. Κλειδί οι πιέσεις στη μετοχή της Εθνικής κι η προσπάθεια αντίδρασης της Alpha αλλά και επιλεγμένων μετοχών-σηματωρών.

Συγκριτικά δεν τα πήγε κι άσχημα ούτε εχθές το Χ.Α. Δεδομένης της συγκυρίας, το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στις 998,48 μονάδες και του Ftse Large Cap στις 331,48 θεωρήθηκε ικανοποιητικό.

Άλλωστε η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από μέτριες συναλλαγές και εμπορευσιμότητα, με τον τζίρο να κυμαίνεται στα 50,1 εκατ. ευρώ με 33,1 εκατ. τεμάχια. Πρακτικά, άλλη μία συνεδρίαση με ελεγχόμενη τη ροή πωλήσεων και πιέσεων σε επιμέρους μετοχές, με τα ισχυρά χέρια να διατηρούν την αγορά σε ανεκτά όρια.

Η εικόνα των τραπεζών λίγο ως πολύ αναμενόμενη, με την Εθνική αρνητική έκπληξη και τις άλλες τρεις συστημικές να αντιδρούν καθαρά τεχνικά. Ημέρες ΟΤΕ η χθεσινή και η σημερινή λόγω της επιβεβαίωσης της ένταξης της μετοχής στον δείκτη Eurostoxx 600 και της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου το πρωί.

Στις πέντε εστίες της ευρωκρίσης αναφέρεται η Αγγελική Παπαμιλτιάδου με όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα σε Ρώμη, Βρυξέλλες και Βερολίνο. Το ότι οι αγορές προσαρμόστηκαν στις εξελίξεις αποτυπώνεται και στην επαναφορά του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης σε υψηλά 5 ετών αλλά και στη σταθερότητα στο Βερολίνο και στο Παρίσι.

Κρίνοντας με γνώμονα την έκθεση-ανάλυση της Nomura, οι εξελίξεις στην Ιταλία θα τραβήξουν μέχρι τα μέσα Μαρτίου, οπότε και θα έχει προκύψει το όποιο σαφέστερο αποτέλεσμα.

Πιθανότατα μέχρι εκείνη την περίοδο οι αγορές θα χρειαστούν καταλύτες για να διατηρηθούν κοντά στα τρέχοντα επίπεδα. Με την αυξημένη μεταβλητότητα και τις εντονότερες διακυμάνσεις να χαρακτηρίζουν τις συνεδριάσεις ανάλογα με τα νεότερα από την Ιταλία.

Στην Αθήνα, το Χ.Α. έχει και τους εγγενείς λόγους για να διαφοροποιηθεί είτε αρνητικά είτε θετικά. Τη στιγμή που στις τράπεζες τρέχουν εξελίξεις, έρχεται η τρόικα κι η ΕΕΤ θεωρεί πολύ λογική μία εύλογη παράταση της περιόδου αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα.

Από τεχνική πλευρά, δεν θεωρούμε πως έχει αλλάξει κάτι θεαματικά ως προς τα όρια -χαμηλό/υψηλό- που τίθενται συνεχώς τις τελευταίες ημέρες. Με τους βασικούς δείκτες ακόμη σε συσσώρευση, τον... 25άρη μεταξύ των 326 και των 318 μονάδων ως χαμηλών σημείων-στηρίξεων και των 350-360 ως υψηλών αντιστάσεων.

Για τον ΟΤΕ, που εύλογα είναι στο επίκεντρο, και σήμερα, έχουμε ανεβάσει από εχθές διάγραμμα και 2-3 ενδιαφέροντα χρήσιμα στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v