Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ανοδος με μέτριες συναλλαγές

Αναμονή και... νουθεσίες προς τη Ρώμη διατηρούν τα ευρωχρηματιστήρια σε οριακά θετικό έδαφος. Στις 1.000 μονάδες το Χ.Α., πάνω από τις 330 μονάδες ο Large Cap. Στο επίκεντρο ο ΟΤΕ, πιέσεις σε ΕΤΕ, αντίδραση 13% για Eurobank.

Σταθεροποιητικά ξεκίνησε η συνεδρίαση στα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με εμφανή τη διάθεση αναμονής. Κύρια χαρακτηριστικά, μέχρι τις 11.00-11.15, οι μέτριες συναλλαγές και οι ήπιες διακυμάνσεις για βασικούς δείκτες και μετοχές.

Από τη Φρανκφούρτη, όπου ο DAX ενισχυόταν κατά 0,29% στις 7.618 μονάδες, και το Μιλάνο, με τον ΜΙΒ να υποχωρεί κατά 0,25% στις 15.524 μονάδες, μέχρι την Αθήνα, όπου το Χ.Α. πλησίαζε νωρίτερα οριακά τις 1.000 μονάδες. Σχετικά σταθεροποιητικά και το ευρώ σε τιμές πάνω από το 1,31 δολάριο.

Ο τζίρος μέτριος, όπως και στις περισσότερες αγορές, δεν ξεπερνούσε τα 6,5 εκατ. ευρώ (στις 11.10), από τα οποία 1,5 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής και άλλο 1,7 εκατ. στον ΟΤΕ.

Και αν η αυξημένη κινητικότητα για τη μετοχή του Οργανισμού θεωρείται λίγο ως πολύ αναμενόμενη, για την Εθνική οι εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς διίστανται. Με υπερβάλλουσα προσφορά, εν δυνάμει αγοραστές από χαμηλότερες τιμές, η τιμή πιέστηκε έως και 4,5% χαμηλότερα στο 0,925 ευρώ.

Ορισμένοι συσχέτισαν την πίεση στη μετοχή της ΕΤΕ με την έως και 9,20% αντίδραση της μετοχής της Eurobank, βλέποντας είτε ιδιότυπη μετακύλιση θέσεων-arbitrage, είτε τεχνητή κίνηση για διαμόρφωση τιμής-σχέσης των δύο τίτλων.

Όμως, άλλοι απέδιδαν την προσφορά σε νέο γύρο φημών και εικοτολογιών που θέλουν η Εθνική είτε να πιέζεται για να αξιοποιήσει τη συμμετοχή στη Finansbank, είτε να κινδυνεύει με... κρατικοποίηση στην περίπτωση όπου δεν καλυφθούν τα ελάχιστα απαιτούμενα για την ανακεφαλαιοποίηση.

Μέχρι τις 11.15 δεν είχε καταστεί δυνατόν να επιβεβαιώσουμε καμία από τις ανωτέρω «υποθέσεις» ή «πληροφορίες», ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να αναφερθούμε σε όσα συζητιούνται σε χρηματιστηριακά, και όχι μόνο, γραφεία. Ευελπιστούμε πως στη συνέχεια της συνεδρίασης θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού οφείλονται οι ρευστοποιήσεις και η... εικοτολογία για την Εθνική.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται έως 3,8% εν μέσω επιβεβαιούμενων πληροφοριών πως ο όμιλος θα είναι ο πρώτος που θα ξεκινήσει τη διαδικασία αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, με τη διοίκηση να έχει εξασφαλίσει κατ’ αρχάς το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό του 10%, ανεβάζοντας τον πήχη ακόμη και στο 15%, υπό προϋποθέσεις.

Έως τα 6,22 ευρώ αντέδρασε νωρίτερα η μετοχή του ΟΤΕ, με ικανοποιητικό ενδιαφέρον, αλλά με πολλούς παίκτες να έχουν προεξοφλήσει και να έχουν ενσωματώσει την επικείμενη ένταξη στον δείκτη Eurostoxx 600.

Λογικές οι πιέσεις στη μετοχή του ΟΠΑΠ αλλά και οι προσεκτικοί αγοραστές στη ΔΕΗ. Στα 19,95 ευρώ διορθώνει κατά 0,3% η μετοχή της Coca Cola μετά την πρόσφατη υπεραπόδοσή της. Μέτριος ο τζίρος σε Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, MIG, Μέτκα, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil.

Ανάλογη εικόνα και για τις μετοχές του FT Mid, απ’ όπου ξεχωρίζουν συγκριτικά η Σιδενόρ και οι θυγατρικές του ομίλου (Σωληνουργεία Κορίνθου και Ελληνικά Καλώδια), Intracom, Fourlis και ΓΕΚ Τέρνα.

Ο δείκτης, υπεραποδίδοντας έναντι του Γ.Δ. και του Large Cap, πλησιάζει και πάλι τις 1.200 μονάδες, με υψηλό, μέχρι τώρα, στις 1.182 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v