Πτώση στην Αθήνα, ράλι στην Ευρώπη

Ισχυρές ρευστοποιήσεις στις τράπεζες οδηγούν τον Γενικό Δείκτη προς τις 990 μονάδες. Κάτω του ενός ευρώ η ΕΤΕ, πτώση 11% στη Eurobank. Ράλι στην Ευρώπη μετά τα exit polls των ιταλικών εκλογών.

Πιέσεις στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη στις 995 μονάδες και τον FTSE Large Cap στις 331. Παραμένουν οι ρευστοποιήσεις και οι πιέσεις στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, επιμένουν ανοδικά ΟΤΕΔΕΗ και Coca Cola 3E.

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος κινείται η Ευρώπη, καθώς έκλεισαν οι κάλπες στην Ιταλία και τα πρώτα exit polls που ανακοινώθηκαν φέρνουν το κόμμα του Μπερσάνι να κερδίζει άνετα την πρώτη θέση και τον Μπερλουσκόνι να ακολουθεί. Ο Πέπε Γκρίλο έρχεται τρίτος, ενώ περίπου στο 9% αναμένεται να κινηθεί το ποσοστό που συγκεντρώνει ο Μάριο Μόντι.

Έτσι στη Γερμανία καταγράφεται άνοδος 2,3% στον DAX, ενώ ο MIB ανεβαίνει 2,7%. Ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, αντίθετα σε χαμηλό 2 ετών βρίσκεται η στερλίνα μετά την υποβάθμιση από τη Moody’s.

Σε χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώνονται τα spreads των ιταλικών ομολόγων, στις 265 μονάδες, έναντι του αντίστοιχου γερμανικού.

Στο Χ.Α. ο τζίρος είναι μέτριος και δεν ξεπερνά τα 27 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 15:00, με αυξημένη εμπορευσιμότητα-πωλήσεις σε Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, αλλά και σε Τράπεζα Κύπρου, Ελλάκτωρ.

Η αγορά συνεχίζει καθώς από την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία δεν προέκυψαν περισσότερες δυσάρεστες εκπλήξεις από αυτές που ήδη γνωρίζαμε κι η προσοχή των βραχυπρόθεσμων παικτών επικεντρώνεται στις συναντήσεις των Ελλήνων τραπεζιτών με την τρόικα στις αρχές Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, για το 2013 προβλέπεται ύφεση της τάξης του 4,5% (και ανάκαμψη από το 2014), ενώ αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καταγράφεται αύξηση στο 22,5% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2012 έναντι 16% στα τέλη Δεκεμβρίου 2011.

Ενδιαφέρουσα η υπερκάλυψη ενός βασικού στόχου του μνημονίου, που σχετίζεται με τη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Σύμφωνα με την ΤτΕ, στην τριετία 2012-2014 θα φτάσει το 17,6%, έναντι του στόχου 15% που προβλέπεται στο μνημόνιο.

Χωρίς εκπλήξεις η έκθεση της ΤτΕ, εύλογη η στάση των βραχυπρόθεσμων παικτών. Επιμένουν οι αγοραστές σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ενισχύονται οι συναλλαγές σε Intralot, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο, Μέτκα.

Μερίδα παικτών εστιάζει στον ΟΤΕ και αυτό γιατί σύμφωνα με τη UBS στην επικείμενη αναθεώρηση των δεικτών Eurostoxx 600 η μετοχή του Οργανισμού φέρεται να εντάσσεται, ό,τι αυτό προοιωνίζεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Σχετικά αναφέρεται πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν εισροές περίπου 17 εκατ. ευρώ από επενδυτικά χαρτοφυλάκια που θα ενίσχυαν τις θέσεις τους στον ΟΤΕ. Με βάση αυτήν την εκτίμηση, θα μπορούσαν να εκδηλωθούν ζήτηση-τοποθετήσεις της τάξης των 2,7 εκατ. μετοχών.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η μετοχή του ΟΤΕ ενισχυόταν στα 6,23 ευρώ, με συναλλαγές περίπου μισό εκατ. τεμάχια.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με μέτριο τζίρο ενισχύονται Σωληνουργεία Κορίνθου, ΕΒΖ, Πλαστικά Θράκης, Intracom, Νηρεύς, ΕΥΑΘ

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v