Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με το βλέμμα στη Ρώμη

Εν μέσω ρευστότητας, λόγω ιταλικών εκλογών, στις ευρωαγορές το ΧΑ καλείται να συγχρονιστεί ανάλογα. Ενδιαφέρον για τις ανακοινώσεις του διοικητή της ΤτΕ, με τις εξελίξεις να τρέχουν στις τράπεζες.

Εξωγενείς παράμετροι και εξελίξεις αναδεικνύονται σε ρυθμιστές της τάσης στις αγορές και στο Χ.Α.

Από τη λίγο ως πολύ αναμενόμενη υποβάθμιση της Αγγλίας από τη Moody's, τις προσεκτικές νουθεσίες του Βερολίνου προς το Παρίσι μέχρι το χθεσινοβραδινό εκλογικό αποτέλεσμα στην Κύπρο, κυρίως όμως τις ιταλικές εκλογές σήμερα αργά το απόγευμα, το παιχνίδι είναι προφανές πως έχει μεταφερθεί σε... ξένο γήπεδο.

Το Χ.Α. παραμένει κατά γενική εκτίμηση υπό τον έλεγχο των λεγόμενων ισχυρών χεριών, όμως η στάση τους θα εξαρτηθεί από την πορεία των ευρωαγορών (χρηματιστηρίων, ομολόγων, συναλλαγματικών ισοτιμιών κ.ά.).

Η προηγούμενη εβδομάδα έστειλε τα μηνύματά της ειδικότερα με όσα διαδραματίστηκαν στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής. Ο Γενικός Δείκτης, να θυμίσουμε, έκλεισε στις 1.003,32 μονάδες και ο FTSE Large Cap στις 335,05, με την Εθνική να κρατά τα στοιχειώδη.

Και μια κι ο λόγος για την Εθνική, η χθεσινή συνέντευξη του ισχυρού άνδρα του ομίλου Αλέξανδρου Τουρκολιά (στην Καθημερινή) είχε αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία και εκτιμήσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος εκτιμάται πως θα κινηθεί και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην ομιλία του στη γενική συνέλευση μετόχων της ΤτΕ σήμερα το μεσημέρι.

Ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης κι αναδιάρθρωση του συστήματος (μέσω τριών πυλώνων) προκειμένου να καταστεί εφικτή η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και κοινωνίας. Ο κ. Προβόπουλος θα αναφερθεί στην ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στην ανάγκη περαιτέρω τόνωσης της ρευστότητας μετά τον καλό Δεκέμβριο.

Προέχει όμως η αναστροφή του κλίματος που διατρέχει την κοινωνία και αυτό δεν μπορεί να συμβεί με βάση τα δραματικά μεγέθη και τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για ακόμη μεγαλύτερη ύφεση (4,4%) και ακόμη χειρότερη/υψηλότερη ανεργία στο 27%, έναντι πρόβλεψης για 24% στην έκθεση του Σεπτεμβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται το Χ.Α. και διαμορφώνεται η βραχυπρόθεσμη τάση.

Οι εκτιμήσεις για το πώς θα μπορούσε να αντιδράσει η αγγλική αγορά και το ευρώ (σε σχέση με το δολάριο, τη στερλίνα) διίστανται. Σε προηγούμενες ανάλογες περιπτώσεις η πίεση ερχόταν σε δεύτερο χρόνο και όχι αμέσως με την ανακοίνωση της υποβάθμισης.

Ωστόσο, κατά την εκτίμηση διορατικών παρατηρητών, το ζητούμενο είναι η Ιταλία, κυρίως δε ο συσχετισμός δυνάμεων στο κοινοβούλιο και στη γερουσία. Το ότι το Βερολίνο απεύχεται ενδυνάμωση του Μπερλουσκόνι και βλέπει πολιτική ρευστότητα και αβεβαιότητα σε περίοδο γερμανικής προεκλογικής διαδικασίας δείχνει τη σημασία των εξελίξεων στη γειτονική χώρα.

Από τεχνική πλευρά, οι 326 μονάδες και χαμηλότερα οι 318 παραμένουν για τον FTSE Large Cap σημεία αναφοράς και στήριξης. Αντίστοιχα, οι 350 μονάδες παραμένουν η πρώτη αντίσταση για τον δείκτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v