Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί το Χρηματιστήριο δείχνει... χαρακτήρα

Επιχείρηση διαφοροποίησης του Χ.Α. έναντι των ευρωαγορών. «Μαζεύονται» οι απώλειες για το Γ.Δ. στα επίπεδα των 990 μονάδων και στις 328 μον. για τον 25άρη. Κρατούν 3E, ΟΠΑΠ, αντιστάσεις από ΜΥΤΙΛ. Πτώση για ΕΤΕ, Eurobank.

Εξακολουθεί να διαφοροποιείται το ΧΑ έναντι των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων περνώντας μάλιστα σε θετικό έδαφος από τις 14:50 και για περίπου 20 λεπτά. Η τάση διαμορφώθηκε κυρίως από την υπεραπόδοση της η μετοχή της οποίας έφτασε έως τα 20 ευρώ και του ΟΠΑΠ που κινήθηκε προς τα 6,7 ευρώ με κέρδη 3,08%. Παράλληλα ενισχύθηκε η απόδοση για MIG, Μυτιληναίο, Βιοχάλκο και ΟΛΠEurobank Properties.

Θυμίζουμε τις χαμηλές τιμές ημέρας στις 970,32 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και στις 320,28 μονάδες για τον Large Cap.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν τη διαφοροποίηση του Χ.Α. κυρίως σε τρεις λόγους: Κατ’ αρχάς, στον περιφερειακό χαρακτήρα του ελληνικού χρηματιστηρίου, άρα στη μικρότερη έκθεση ξένων χαρτοφυλακίων σε αυτήν τη φάση των αγορών. Στη ρηχότητα του Χ.Α. και στην ενεργή παρουσία των λεγόμενων ισχυρών χεριών.

Αλλά και τρίτον στη χθεσινή υποαπόδοση έναντι των ξένων αγορών.

Πρακτικά, το Χ.Α. διόρθωνε εχθές έως 2,5%, τη στιγμή που τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με γνώμονα την προεξόφληση μιας άνετης επικράτησης της κεντροαριστεράς στην Ιταλία, ενισχύονταν αισθητά υψηλότερα.

Οι εξελίξεις έφεραν τούμπα τις αγορές, το Χ.Α. όμως είχε προλάβει να διορθώσει, να αφομοιώσει και να δοκιμάσει τουλάχιστον εχθές τις σημαντικές στηρίξεις κυρίως του Large Cap αλλά και του Γενικού Δείκτη.

Παράλληλα, στις ευρωαγορές προεξοφλούν κάποια είτε άμεση είτε έμμεση παρέμβαση της ΕΚΤ (εστιάζοντας στην αγορά των ιταλικών ομολόγων), είτε εξελίξεις από την Ιταλία, που θα... αρέσουν στις αγορές.

Εάν ανατρέξουμε στην περσινή διπλή εκλογική αναμέτρηση στη χώρα μας, θα θυμηθούμε πως παίχτηκαν διάφορα πονταρίσματα και προεξοφλήσεις πολιτικών εξελίξεων.

Πιθανότατα αυτή η φάση των αγορών θα χαρακτηριστεί από αυξημένη μεταβλητότητα και από ενίσχυση του intraday.

Στο προηγούμενο σχόλιό μας αναφερόμασταν στο γύρισμα της 3E, που λόγω στάθμισης μπόρεσε να ισορροπήσει κάπως τη διακύμανση των βασικών δεικτών. Θυμίζουμε πως η αποτίμηση του ομίλου φτάνει τα 7,29 δισ. ευρώ.

Στα 2,11 δισ. ευρώ αποτιμάται ο ΟΠΑΠ, με το γύρισμα της μετοχής του, σταδιακά από τις 11.45 και μετά, να συμβάλει στην ανάσχεση της διόρθωσης. Σημειώνουμε πως το εύρος διακύμανσης για τη μετοχή του ΟΠΑΠ κυμαίνεται σήμερα από τα 6,26 ευρώ έως τα 6,71 ευρώ.

Ενδιαφέρουσα και από τεχνική πλευρά η προσπάθεια αντίδρασης των Μυτιληναίου, Jumbo, Motor Oil.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση μόνο το Πλαίσιο κινείται ανοδικά, ωστόσο έχουν μαζευτεί οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες των ΓΕΚ Τέρνα, Σωληνουργεία Κορίνθου, Σιδενόρ, ΕΒΖ, MLS, ΕΥΑΘ.

Ανάλογη προσπάθεια διαχείρισης της κατάστασης είναι εμφανής στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά και στην κυριότερη ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Αναφέρουμε ενδεικτικά πως ο DAX, μετά την αρχική, κάθετη βουτιά και την καταγραφή ελάχιστων στις 7.606,20 μονάδες (στις 10.05), συσσωρεύει χαμηλά μεν, αλλά κρατά σημαντικές βραχυμεσοπρόθεσμες στηρίξεις.

Για τον DAX, το χαμηλό όριο στήριξης για σήμερα έχει διαμορφωθεί στο εύρος των 7.610-7.650 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v