Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατολισθήσεις αποτιμήσεων στις τράπεζες

Μία ακόμα συνεδρίαση-δοκιμασία για τον τραπεζικό κλάδο με ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο. Απώλειες για Εurobank (14%), Eθνική (4,9%), Αlpha (6,6%). Στήριξη στο ΓΔ από ΟΤΕ (1,3%), ΔΕΗ (2,8%), Τιτάν (1,5%), Ελληνικά Πετρέλαια.

Μία ακόμα συνεδρίαση – δοκιμασία, για τον τραπεζικό κλάδο, ήταν η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, και τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για Γενικό Δείκτη και FTSE25, αν δεν υπήρχαν οι ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια και Τιτάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος του πρώτου κινήθηκε με θετικό πρόσημο, κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, παίρνοντας και νέα “καύσιμα” αισιοδοξίας από την έκθεση της UBS. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την UBS, η μετοχή του ΟΤΕ πιθανότατα θα προστεθεί στον Δείκτη Eurostoxx 600.

Η σχετική απόφαση θα ληφθεί στο αυριανό rebalancing και θα τεθεί σε ισχύ από το κλείσιμο της 15ης Μαρτίου. Σύμφωνα με την έκθεση, που έρχεται να επιβεβαιώσει την εκτίμηση της HSBC, οι εισροές για την μετοχή, αν επιβεβαιωθεί η αλλαγή, θα είναι 22,6 εκατ. δολάρια, ποσό που θα αντιστοιχεί σε 2,7 εκατ. μετοχές ή 1,92 φορές ο μέσος ημερήσιος όγκος των τελευταίων 30 ημερών.

Σημαντικότατες οι βοήθειες, προκειμένου να κρατηθούν τα προσχήματα, από ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια και Τιτάνα, καθώς και οι τρεις τίτλοι έκλεισαν και στο υψηλό ημέρας.

Η σημερινή κακή συνεδρίαση, για ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλώ, ήταν περισσότερο αποτέλεσμα ανυπαρξίας αγοραστών και πολύ λιγότερο αποτέλεσμα επιθετικών πωλήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σημερινός τζίρος ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 10 συνεδριάσεων, ενώ το 55% της μικτής αξίας συναλλαγών αφορούσε μόλις πέντε μετοχές και πιο συγκεκριμένα ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Alpha Bank, Εθνική και ΔΕΗ.

Από την άλλη, μπορεί κάποιες μετοχές του 25αρη να έδειξαν αξιοσημείωτες αμυντικές διαθέσεις, όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτό θα έχει και συνέχεια. Αν συνεχιστεί το σφυροκόπημα των Τραπεζικών μετοχών, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι τα “margin calls” θα δημιουργήσουν “παράπλευρες απώλειες” και εκτός Τραπεζικού κλάδου.


Πως κινήθηκαν οι τράπεζες

Ξεκινώντας από το τραπεζικό ταμπλώ, μόνο ο τίτλος της Γενικής έκλεισε αμετάβλητος, ενώ η μετοχή της Τρ. Αττικής υποχώρησε σε νέα χαμηλά 5μηνου.

Πλησιάζει τα χαμηλά 8μηνου ο τίτλος της Alpha Bank, που για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κλείνει στο χαμηλό ημέρας. Η μετοχή έκλεισε επάνω στην ασθενή στήριξη των 0,98 ευρώ, με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 0,80 ευρώ.

Χαμηλά 8 μηνών και για την μετοχή της Εθνικής, που όλα δείχνουν ότι θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στα 0,90 ευρώ.

Συντριπτικές απώλειες και νέα χαμηλά 8 μηνών για τον τίτλο της Eurobank, που πιέστηκε και από την έξοδο της μετοχής από τους δείκτες του X.A. (θα ισχύσει από 27/2).

Σε χαμηλά 5μηνου ο τίτλος της Πειραιώς, που έχει μία τελευταία στήριξη πριν το μαζικό “stop loss” στην ζώνη 0,2500 – 0,2450 ευρώ.

Χαμηλά 8 μηνών και για τον Τραπεζικό δείκτη, με την στήριξη των 152 μονάδων να φαντάζει σαν η τελευταία πριν ο εν λόγω δείκτης δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για καταγραφή νέων χαμηλών. Κλείσιμο υψηλότερα των 197 μονάδων, δίνει ένα πρώτο, αναιμικό, σήμα επανατοποθετήσεων.

Επιβράδυνση του ρυθμού δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με το τμήμα Ανάλυσης της Euroxx AΧΕΠΕΥ.

H ετήσια έκθεση της Τράπεζας Ελλάδος, αναφέρει ότι τα επισφαλή δάνεια ανήλθαν τον Σεπτέμβριο του 2012 στο 22,5% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων από 16% στο τέλος του 2011 και 18,7% στις 31/3/2012.
 
Στο γ' και δ' τρίμηνο του 2012 παρατηρήθηκε, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Euroxx, επιβράδυνση της δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση. Εντονότερα αυξήθηκε ο λόγος των καταναλωτικών δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των καταναλωτικών δανείων, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 36,3% το Σεπτέμβριο του 2012 από 28,8% το Δεκέμβριο του 2011.

Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε επίσης στον αντίστοιχο λόγο τόσο για τα επιχειρηματικά (Σεπτέμβριος 2012: 21,0%, Δεκέμβριος 2011: 14,2%) όσο και για τα στεγαστικά δάνεια (Σεπτέμβριος 2012: 20,2%, Δεκέμβριος 2011: 14,9%).


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Θετικό κλίμα σε Ασία, Ευρώπη και Wall Street, με την τελευταία να δείχνει πιο επιφυλακτική στάση.

Κοντά στο υψηλότερο σημείο από τον Σεπτέμβριο του 2008 έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο του Τόκιο, μετά τις πληροφορίες ότι ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Ασίας, Χαρουσίκο Κουρόντα θα γίνει ο επόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ).

Αξιοπρόσεκτα κέρδη στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, που δείχνουν να τιμολογούν θετικά τις πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία.

Ο οίκος αξιολόγησης αξιόχρεου Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας κατά μια βαθμίδα, από “ΑΑΑ” σε “Aa1”, λόγω της "αδυναμίας" στις προοπτικές της ανάπτυξής της. Σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανικός οίκος, επικαλείται κυρίως τη "συνεχιζόμενη αδυναμία στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές" της Βρετανίας και σημειώνει ότι αναμένει πως η υποτονική οικονομική δραστηριότητα της Χώρας "θα επεκταθεί και στο δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας".

Αργεί η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, επισημαίνει η Standard & Poor's. "Οι τελευταίες προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη καταδεικνύουν πως η διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής των Ευρωπαϊκών Χωρών έχει ακόμη δρόμο να διανύσει προτού η ΕΕ κατορθώσει να επιστρέψει στο μονοπάτι της ισχυρής ανάπτυξης", σχολιάζει ο οίκος, προσθέτοντας ότι "τα στοιχεία των προβλέψεων της Κομισιόν για το Ευρωπαϊκό ΑΕΠ, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν στις 22/2, είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P που είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο και τα οποία έκαναν λόγο για συνέχιση της ύφεσης στην Ευρωζώνη".
 
“Αυτό που χρήζει μεγάλης προσοχής είναι το εξής: Το πόσο γρήγορα θα υλοποιήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις οι Ευρωπαϊκές Χώρες. Ο ρυθμός εκπόνησης των μεταρρυθμίσεων είναι αυτός που θα κρίνει την ανταγωνιστικότητα των οικονομικών τους και εντέλει αν τελικά οι μεταρρυθμίσεις αυτές προσφέρουν πραγματικά οφέλη για τις Χώρες. Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πόση ζημιά μπορεί να έχει κάνει η συνεχιζόμενη ύφεση στις προσπάθειες για ανάπτυξη”.

Οι Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις κρατούν στην άκρη τριπλάσια ρευστότητα από ότι πριν από μία δεκαετία, καθώς η Ευρωζώνη οδεύει στο δεύτερο χρόνο ύφεσης.
 
Από τις 265 Επιχειρήσεις του Stoxx Europe 600, εξαιρουμένων Τραπεζών και Χρηματοοικονομικών Οργανισμών, που ανακοίνωσαν αποτελέσματα 2012, συνολικά η ρευστότητα ανέρχεται στα 475 δισ. δολ. σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Συγκριτικά αναφέρεται ότι το2002, η ρευστότητα άγγιξε τα 136 δισ. δολ. Από το 2011, η ρευστότητα των Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 14%.

“Πολλές Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις ακολουθούν συντηρητική στάση ως προς την κεφαλαιακή τους δομή και κρατούν μεγάλες θέσεις ρευστότητας” εξηγεί ο Francois-Xavier de Mallmann της Goldman Sachs και συμπληρώνει: “Θεωρούν ότι είναι πρόκληση να προβλέψουν το συνδυαστικό αντίκτυπο της υψηλής ανεργίας, των υψηλών φόρων και των χαμηλότερων δημοσίων δαπανών στις καταναλωτικές δαπάνες”.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η ευκολία απώλειας του ψυχολογικού ορίου των 1.000 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη την εβδομάδα που πέρασε, ανεξαρτήτως αν αυτό επανακατακτήθηκε στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση, κατέδειξε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την κόπωση της Αγοράς στα τρέχοντα επίπεδα, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Κόπωση, η οποία οφείλεται όχι μόνο στη σημαντική άνοδο Δείκτη και μετοχών το τελευταίο 8μηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου η Αγορά αντέδρασε υπό τη μορφή πεπιεσμένου ελατηρίου από επίπεδα πραγματικής χρεοκοπίας, αλλά και στην απουσία νέας ρευστότητας, ιδίως από το εξωτερικό, τη στιγμή που το πραγματικό εισόδημα του Έλληνα καταναλωτή συνεχώς συμπιέζεται, ποσό μάλλον οι όποιες επενδύσεις του.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη της οικονομίας οφείλεται σε ποσοστό πάνω από 70% από την Ιδιωτική κατανάλωση.

Η Κυβέρνηση, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει επιδοθεί σε μια μεγάλη προσπάθεια προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα, με τις αποκρατικοποιήσεις να αποτελούν στην τρέχουσα φάση τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εισέλθουν επενδύσεις στην Χώρα (όπως και με τον αναπτυξιακό νόμο), να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να συγκεντρωθούν σημαντικά κεφάλαια προκειμένου να γίνει πιο ήπια η δημοσιονομική προσαρμογή ή προκειμένου να χαλαρώσει ο βρόγχος του Έλληνα φορολογούμενου.

Πραγματικό τεστ, λοιπόν, θα αποτελέσει η τιμή διάθεσης των Κρατικών μετοχών ή το συνολικό τίμημα που θα εισπράξει η Κυβέρνηση για τη διάθεση αυτών και βεβαίως το διάστημα μέσα στο οποίο έχει δεσμευτεί ότι θα το κάνει.

Εκτός όμως από τις αποκρατικοποιήσεις ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει και οι ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών, όπου θα δοκιμασθεί όχι μόνο ο Ιδιωτικός χαρακτήρας των Τραπεζών, αλλά και η ρευστότητα των επενδυτών.

Κατά συνέπεια το διάστημα των επόμενων τριών με έξι μηνών είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελληνική οικονομία, γιατί μέσα σε αυτό θα διαπιστωθεί, όχι τόσο η απόκλιση από τους στόχους που έχουν τεθεί, όσο το κατά πόσο έχει επανεκκινηθεί η ελληνική οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την εκτίμηση του αναλυτή της Solidus Sec. δεν μπορεί να αποκλειστεί η υποχώρηση του Δείκτη μέχρι τις 900 – 850 μονάδες και εκεί η Αγορά να επαναξιολογήσει τα δεδομένα που θα διαμορφώνονται. 

Ιδιαίτερα επιφυλακτικός, δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ) που αναφέρει:

“Η εμφανής κόπωση αρκετών Δεικτοβαρών χαρτιών κοντά στη περιοχή των 1040 μονάδων για το Γενικό Δείκτη λειτούργησε ως καθοδική θρυαλλίδα φέρνοντας στη συνέχεια το Δείκτη σε άμεση διαγραμματική επαφή με τη στήριξη των 975 μονάδων. Περιοχή, όπου παρουσιάστηκε ως βραχυχρόνιο ανοδικό ελατήριο επαναφέροντάς τον (βραχυχρόνια) πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων.

Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι όχι μόνο η επανείσοδος του Δείκτη μέσα στο ανοδικό κανάλι (1009 μονάδες) αλλά και η ανοδική διατήρησή του πάνω από τον απλό κινητό μέσο των 21 ημερών (1012 μονάδες). Στην αντίθετη περίπτωση ο Γενικός Δείκτης θα δοκιμάσει εκ νέου τη ζώνη στήριξης των 975 με 950 μονάδων με πιθανά αρνητικά αποτελέσματα.

Στο «παρά πέντε» αποσόβησε ο FTSE25 τη καθοδική διάσπαση της ισχυρής μεσοπρόθεσμης στήριξης, που προσφέρει η κάτω πλευρά του ανοδικού καναλιού του Αυγούστου, στις 330 μονάδες, διατηρώντας έτσι τις διαγραμματικές ελπίδες μιας ανοδικής επανεκτίμησης των 344 με 350 μονάδων.
 
Τα πράγματα πάντως σε αρκετούς τεχνικούς δείκτες δεν δείχνουν και τόσο «συνεργάσιμα» με το σενάριο μιας πιθανής ανοδικής διάσπασης της γραμμής αντίστασης στις 354 μονάδες, καθώς μέρα με τη μέρα επιζητούν μια βίαιη καθοδική διαφυγή προς τις 308 μονάδες.

Για άλλη μια φορά η μετοχή του ΟΠΑΠ λειτούργησε ως καθοδικό «γιο – γιο». Διαγραμματικά η στήριξη, που προσέφερε σε επίπεδο κλεισίματος η βραχυχρόνια γραμμή στήριξης, στα 6.75 ευρώ διερράγη καθοδικά, φέρνοντας τη τιμή της μετοχής σε άμεση αναμέτρηση με την επόμενη στήριξη, που παρέχει η πιο μεσοπρόθεσμη γραμμή στήριξης στα 6,30 € στο λογαριθμικό chart.

Η δραματική πάντως πτώση των κερδών -σύμφωνα με την παρουσίαση της διοίκησης του Οργανισμού- για την επόμενη διετία δεν αφήνει και πολλά ανοδικά περιθώρια στη μετοχή για να καταγράψει τιμές πάνω από το υψηλό των 7,75 ευρώ.

Σε επικίνδυνα πτωτικά μονοπάτια έχει εισέλθει η μετοχή της Alpha Bank μετά και τη καθοδική διάσπαση της περιοχής των 1,18 ευρώ, γεγονός που είναι πολύ πιθανό να ανοίξει το δρόμο για τη κατάβαση προς τη ζώνη στήριξης των 1,02 με 0,95 ευρώ. Διαγραμματικά πάντως η μετοχή φαίνεται να έχει μεγάλο περιθώριο πτώσης υποδεικνύοντας έτσι λεκτικά ότι «η τελευταία πράξη του δράματος» δεν έχει ακόμα καθοριστεί” (!)


Τα ξένα κεφάλαια επιστρέφουν στην Ελλάδα λέει η WSJ

Πίσω στα δικά μας, "Τα ξένα κεφάλαια επιστρέφουν στην Ελλάδα", είναι ο τίτλος άρθρου της Wall Street Journal, η οποία διαπιστώνει σημείο καμπής στις σχέσεις της Χώρας με τους ξένους επενδυτές. "Εν μέσω γενικότερης αύξησης της προθυμίας των επενδυτών να αγοράσουν ευρύτερα πιο ριψοκίνδυνους τίτλους ανά τον Κόσμο, τα πάντα από την Ελλάδα, από το real estate μέχρι τις τοποθετήσεις στην ενέργεια, βρίσκουν αγοραστές, γεγονός που υπόσχεται επενδύσεις στη Χώρα", αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι επενδυτές πιστεύουν τώρα "με έναν τρόπο που δεν υπήρχε στο παρελθόν" στην ικανότητα της Ελλάδας να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, που είναι η προϋπόθεση που θέτουν οι διεθνείς πιστωτές για να κρατήσουν ανοιχτές τις γραμμές χρηματοδότησης, αναφέρει ο Richard Deitz, πρόεδρος του hedge fund VR Capital Group.

Παρά ταύτα οι περισσότεροι από τους εγχώριους παράγοντες της Αγοράς συνεχίζουν να δηλών επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι οι τελευταίες καθυστερημένες εκτιμήσεις της διοίκησης του ΟΠΑΠ είχαν σαν αποτέλεσμα η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά να χάσει έναν “ισχυρό επενδυτικό πυλώνα”, όταν ο χρόνος κυλάει, πολλά κρίσιμα ζητήματα στην Ελληνική οικονομία δεν έχουν διευθετηθεί και από την άλλη τα νούμερα επιδεινώνονται με γεωμετρική πρόοδο. Επίσης η μείωση των εσόδων του προϋπολογισμού, τους πρώτους δύο μήνες τους έτους, μόνο αβεβαιότητα μπορεί να φέρει στην Αγορά.

Στο ταμπλώ του FTSE25, όπου αμετάβλητες έκλεισαν οι μετοχές των Coca-Cola, Folli Follie Group, μόλις έξι τίτλοι διασώθηκαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (+2,88%), Ελ. Πετρέλαια (+0,91%), Μέτκα (+0,08%), ΟΛΠ (+1,68%), ΟΤΕ (+1,31%) και Τιτάν (+1,59%).

Αντίθετα οι περισσότερες απώλειες για Eurobank (-14,01%), Κύπρου (-8,39%), Πειραιώς (-7,35%). Απώλειες μεγαλύτερες του 6% για Alpha Bank, MIG, του 4% για την Εθνική, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 25αρη.

Ο Γενικός Δείκτης, μετά τις 14.00, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έδωσε διπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 990 μονάδων και τελικά έκλεισε στις 995,37 με απώλειες 0,79%, ενώ ο τζίρος προσγειώθηκε στα 46,9 εκατ.

Κακή η τελική εικόνα με 43 ανοδικές μετοχές έναντι 104 πτωτικών, ενώ για 22 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 5%.

Λίγα πράγματα, χαμηλότερα του 25αρη, όπου ξεχώρισαν Centric και ΟΛΘ.

Η μετοχή της πρώτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, καθώς παίρνει την θέση της Eurobank σε δείκτες του Χ.Α., ενώ για την περίπτωση του ΟΛΘ, ίσως αξίζει αναφοράς, ότι στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη, λόγω ΕΥΑΘ, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του ΟΛΘ υπογραμμίζοντας πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα θα αποφασιστεί οριστικά η στρατηγική αποκρατικοποίησης του ΟΛΘ, δηλαδή εάν θα παραχωρηθούν συγκεκριμένες Λιμενικές χρήσεις ή εάν θα ιδιωτικοποιηθεί συνολικά το Λιμάνι.

Στη συνέχεια, ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε πως ο διαγωνισμός για τον ΟΛΘ θα προκηρυχθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, ενώ ήδη μεγάλοι διεθνείς forwarders έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους προς το ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΛΘ.

Στο πλαίσιο αυτό, τουλάχιστον πέντε παγκοσμίου βεληνεκούς ανάλογοι οίκοι, ανάμεσα στους οποίους και η Κινεζική Hutchison (που είχε εισέλθει και στον προηγούμενο διαγωνισμό για τον ΟΛΘ) τρέφουν επενδυτικές βλέψεις για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ ο κ. Αθανασόπουλος ξεκαθάρισε ότι μέχρι στιγμής η Cosco δεν ενδιαφέρεται για τον ΟΛΘ.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε ότι ο μελλοντικός επενδυτής για το Λιμάνι θα επιλεγεί πρώτα με βάση τον στόχο της ανάπτυξης και το προσφερόμενο τίμημα θα είναι το δεύτερο σε βαρύτητα κριτήριο. “Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει πολύ μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές, μπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά με το Λιμάνι του Πειραιά και να αποτελέσει, σε συνεργασία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μεταφορικό κέντρο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.


------ΧΠΑ

Πτωτικά ξεκίνησε η εβδομάδα, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σημαντικά στα συμβόλαια του FTSE25 και να μένουν σταθερές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (43.483 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με αποτέλεσμα το premium να παραμείνει στο 0,30%.

Καμία ουσιαστική συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.701, τιμή εκκαθάρισης 331,25) κινήθηκαν μεταξύ 330,25 και 340 μονάδων.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (20.000 Coca-Cola, 9.500 Εθνική, 8.800 ΔΕΗ, 10.000 ΟΠΑΠ, 600.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (10.400), Alpha Bank (15.446), Πειραιώς (2.541), ΟΠΑΠ (1.542), ΟΤΕ (2.578), MIG (2.627), Μυτιληναίο (397), ΔΕΗ (2.341), Intralot (418), ΓΕΚ (177), Κύπρου (3.534), Ελλάκτωρα (106), Motor Oil (107), ΕΧΑΕ (127), Eurobank (514).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 41% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 800 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (249 δικαιώματα αγοράς και 551 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (8.922.006 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v