Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Προσγείωση" στις 980 για το ΓΔ

Ηπιότερη η πτώση της Σοφοκλέους συγκριτικά με τις ευρωαγορές. Αυξημένη μεταβλητότητα, υψηλή κινητικότητα και μεγάλες διακυμάνσεις, που μπορεί να "κρύβουν" ακόμη και ευκαιρίες. Πτώση άνω του 4,5% για ΕΤΕ, Eurobank, Alpha.

Ρωμαϊκή αρένα έγιναν οι αγορές (εξαιρετικός ο τίτλος του... πρώτου θέματος του euro2day), αν και συνήθως σε ανάλογες ιστορικά περιπτώσεις εμφανίζονται και οι απαραίτητοι Μονομάχοι.

Gladiator προσώρας δεν υπάρχει λόγος να εμφανιστεί. Το χρηματιστήριο του Μιλάνου σε ελεύθερη πτώση και το ευρώ σε χαμηλό 4ετίας έναντι του γεν.

Ανάλογο άνοιγμα για το Χ.Α., όπου βασικοί δείκτες και μετοχές ξεκινούν με καθοδικό χάσμα και συνεχίζουν χαμηλότερα. Συνέπεια του ευρωκλίματος αλλά και της κεκτημένης από εχθές κατηφόρας στις τράπεζες.

Προς τις 980 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, προς τις 322 ο Ftse Large Cap και (σχεδόν) το σύνολο των μετοχών της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης βουτά έως και 11,8% χαμηλότερα (στην περίπτωση της Eurobank).

Η υποχώρηση του Γ.Δ. στα επίπεδα των 980 και του... 25άρη κάτω από τις 326 μονάδες οδήγησε σχεδόν αμέσως, αντανακλαστικά θα έλεγε κάποιος, αρκετούς βραχυπρόθεσμους σε κινήσεις αντασφάλισης μέσω θέσεων πώλησης στο ΧΠΑ.

Αναπόφευκτη κίνηση, σημείωνε έμπειρος χρηματιστηριακός παράγοντας, ο οποίος εκτιμούσε πως η λύση της συσσώρευσης έστω και καθοδικά ενδέχεται να λειτουργήσει υπέρ της αγοράς σε δεύτερο χρόνο. Ίσως εάν σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ευρώ - sell off οδηγήσει σύντομα στη διαμόρφωση σημαντικά χαμηλότερων αποτιμήσεων και με την προϋπόθεση πως οι εξελίξεις από την Ιταλία θα είναι αυτές που... αρέσουν στις αγορές και στο Βερολίνο.

Αναμφίβολα, το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι γίνεται ακόμη πιο ριψοκίνδυνο και μόνο με τη λήψη αντίστοιχων θέσεων αντιστάθιμσης μπορεί να γίνει διαχειρίσιμο.

Με κεκτημένη από εχθές ταχύτητα, προς χαμηλότερες τιμές, συνεχίζουν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με πιθανότατη την καταγραφή νέων ελάχιστων. Ενδεικτική η περίπτωση της Eurobank, που νωρίτερα διόρθωσε έως το 0,36 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα του 0,38 ευρώ της ελάχιστης που είχε σημειωθεί πέρυσι (στις 5/6/2012).

Η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε έως το 0,91 ευρώ λίγο πιο πάνω από το 0,898 που είναι η ελάχιστη τιμή της από την ίδια περυσινή συνεδρίαση (της 5ης/6). Μαζί με τη μετοχή της Alpha κατέγραψαν σήμερα χαμηλό δωδεκαμήνου.

Μία πρώτη προσπάθεια αντίδρασης-συμμαζέματος επιχειρήθηκε λίγο μετά τις 10.50, ωστόσο η προσφορά είναι αυξημένη κυρίως στις τραπεζικές και στις μετοχές που είχαν υπεραποδώσει τελευταία.

Είναι ενδεικτικό πως στα πρώτα 30-35΄της συνεδρίασης έγιναν συναλλαγές 11,5-11,8 εκατ. ευρώ (άλλαξαν χέρια περί τα 7,8 εκατ. τεμάχια), με υψηλούς τζίρους και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Σημαντικές οι ρευστοποιήσεις κι οι πιέσεις σε αυτές τις τρεις μετοχές καθώς βραχυπρόθεσμοι (κυρίως) παίκτες επιλέγουν να κατοχυρώσουν θέσεις. Θυμίζουμε πως η μετοχή της ΔΕΗ -για παράδειγμα-, παρά τη σημερινή διόρθωσή της, αποφέρει περίπου 50% σε διάστημα ενός μήνα.

Επιπρόσθετα, λόγω της αρχικής... βιαιότητας της υποχώρησης, διαμορφώθηκαν από νωρίς χαμηλότατες τιμές (έως 11,8%), που ενίοτε δημιουργούν ευκαιρίες για ενδοσυνεδριακό παιχνίδι.

Αυξημένη μεταβλητότητα, υψηλή κινητικότητα από τα χαμηλά της ημέρας, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποφέρει καρπούς, άσχετα με το τελικό κλείσιμο της συνεδρίασης.

Ενδεικτικό το εύρος διακύμανσης για τις μετοχές των Μυτιληναίου, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ κ.ά. όπως και το γύρισμα της μετοχής της .

Της πρώτης που μετά τις 11.00 αντέδρασε ανοδικά προς τα 19,73 ευρώ, συμβάλλοντας στο μικρό συμμάζεμα του Large Cap προς τις 323 μονάδες και του Γ.Δ. προς τις 978. Και ακριβώς αυτό κρατάμε για τη συνέχεια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v