Η Ιταλία "ταράζει" και τη Σοφοκλέους

Εν μέσω ευρωπαϊκών ανησυχιών και εσωτερικών τραπεζικών πιέσεων, το Χ.Α. καταγράφει απώλειες της τάξεως του 2,2%. Ισχυρές ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο. Απώλειες σε ΟΤΕ, ΔΕΗ. Κέρδη για 3Ε.

Στην "ιταλική αναστάτωση στις αγορές" αναφέρεται το euro2day.gr, που σε έτερο σχετικό θέμα του κάνει λόγο για τον κίνδυνο ακυβερνησίας που έβγαλε η κάλπη της γειτονικής χώρας.

"Perche no?", που θα έλεγε και ο αξέχαστος τροβαδούρος Lucio Battisti, με το Βερολίνο υποχρεωμένο πλέον να προχωρήσει σε εκ των υστέρων ανασχεδιασμό του προγράμματός του.

Οι αγορές έδειξαν να αιφνιδιάζονται και αυτό, κατά την ταπεινή εκτίμησή μας, δεν είναι κατ’ ανάγκην ολότελα αρνητικό, καθώς μπορεί να οδηγεί σε επιμέρους βελτιώσεις. Σε αυτές που... υπονοεί και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας με τα μελανότερα χρώματα τα δραματικά στοιχεία φτωχοποίησης της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας.

Εν τέλει δεν γίνεται μετά από πέντε συνεχόμενα έτη «προσαρμογής» και πρωτοφανούς ύφεσης, με τις προβλέψεις και για το 2013 χειρότερες απ’ ό,τι είχαν εκτιμηθεί (στην έκθεση του Σεπτεμβρίου), να μετρούν μόνο οι αριθμοί. Να έχουν σημασία μόνο τα μεγέθη..., με τον ανθρώπινο παράγοντα παντελώς απόντα.

Οι αγορές τρόμαξαν, θα αναπροσαρμόσουν αμέσως τη στόχευσή τους και το... παιχνίδι θα αποκτήσει άλλο ενδιαφέρον. Άλλωστε, η σχετική πίεση στο ευρώ μπορεί να μην αρέσει στους Γερμανούς, ελαφρύνει όμως αρκετούς άλλους.

Βέβαια, το Χ.Α. είχε τα δικά του εγγενή προβλήματα και εκκρεμότητες να αντιμετωπίσει. Με τις τράπεζες... μετέωρες, νέο γύρο ρευστοποιήσεων και πιέσεων και ατελείωτης διόρθωσης.

Με επικίνδυνη κλίση του Τραπεζικού Δείκτη, αλλά με τον FTSE Large Cap στις 330 μονάδες. Το ότι κράτησαν εχθές οι 326 μονάδες (χαμηλότερα μένει η στήριξη στις 318) είναι απλώς ενθαρρυντική ένδειξη. Ο δείκτης μπορεί να δοκιμαστεί μέχρι τις 318 μονάδες, χωρίς να μεταβάλλεται η βραχυπρόθεσμη φορά του, που παραμένει ενεργή προς τις 350 μονάδες.

Εύλογο, ωστόσο, το ερώτημα κατά πόσον το Χ.Α. μπορεί να παραμείνει ανεπηρέαστο, με τις τράπεζες να ασφυκτιούν από τις πιεστικές ρευστοποιήσεις (για εγκατάλειψη θέσεων πρόκειται...). Εάν το Χ.Α. έχει αντοχές (και λόγους) να κινηθεί κόντρα σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον που θα εκμεταλλευτεί τις αφορμές για διόρθωση.

Η διακύμανση μετοχών-σηματωρών, όπως θεωρείται ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ ή ο ΟΠΑΠ και η , δείχνει πως στην αγορά έχουν διαμορφωθεί δυνάμεις που μπορούν να αμβλύνουν τις πιέσεις (σε σημαντικό βαθμό) και να συμβάλουν στην ηπιότερη «προσγείωση» του Large Cap.

Άλλωστε, ειδικά οι Έλληνες παίκτες είμαστε μαθημένοι από ανάλογες καταστάσεις. Η μετεκλογική σκηνή της Ιταλίας παραπέμπει σε deja vu της ανάλογης ελληνικής περυσινής εμπειρίας, και μάλιστα διπλής.

Κατά συνέπεια, μένουμε στην προσέγγισηή μας του τελευταίου ενός-ενάμιση μήνα, που θέτει ως τεχνικά σημεία αναφοράς τις 326 και τις 318 μονάδες (ως χαμηλά όρια στήριξης/συναγερμού) και τις 350-360 (362) μονάδες ως υψηλά όρια αντίστασης.

Το διάγραμμα του FTSE Large Cap (της eZMarket) που ανεβάσαμε εχθές στον Εκηβόλο εξακολουθεί να έχει τη σημασία και την επικαιρότητά του.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v