Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Κλειδί της συνεδρίασης ο ΟΤΕ

Με το βλέμμα στη Ρώμη και το ΧΑ καλείται να επιβεβαιώσει την ανθεκτικότητά του και τις στηρίξεις των 326 (και των 318) μονάδων για τον Ftse Large Cap. Το ενδιαφέρον σε τράπεζες αλλά και σε ΟΤΕ, 3Ε, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

 Ψάχνει κυβέρνηση η Ιταλία, πιέζουν οι Βρυξέλλες, προειδοποιεί η Moody's.

Τουλάχιστον εμείς στην Ελλάδα, στο Χ.Α., το έχουμε δει το έργο, και μάλιστα στην πιο «ακατάλληλη» εκδοχή του. Στο σχετικό θέμα του euro2day αναφέρονται όλες οι τελευταίες εξελίξεις από το ρωμαϊκό μέτωπο, με το Βερολίνο να μην αφήνει την αφορμή να πάει χαμένη νουθετώντας την Ιταλία πως δεν είναι Ελλάδα.

Κι αυτό για όσους είχαν την ψευδαίσθηση πως έχει αλλάξει -επί της ουσίας- η φιλοσοφία κι η στάση αντιμετώπισης της χώρας μας από τους δανειστές, που θα τη χρησιμοποιούν για πολύ ακόμη σαν φόβητρο, τιμωρητικό παράδειγμα προς αποφυγή, σαν αποτυχημένο καθεστώς.

Σε ρευστή, βραχυπρόθεσμα, φάση οι αγορές, με το ευρώ να διολισθαίνει στα χαμηλά 5ετίας έναντι του γεν, στο 1,31 $, αλλά με την ευρωπεριφέρεια και τον Νότο να μην έχεουν πολλά περιθώρια αντίδρασης. Δυστυχώς.

Οι αγορές ήθελαν και από τεχνική πλευρά μία διόρθωση, κλείνει άλλωστε και ο Φεβρουάριος, πολλοί είναι αυτοί που παίρνουν τα κέρδη τους τις τελευταίες συνεδριάσεις και οι εξελίξεις από την Ιταλία ήταν μία καλή αφορμή.

Το Χ.Α. αντέδρασε ψυχραιμότερα στη ρωμαϊκή αρένα, παρά τις εντεινόμενες ρευστοποιήσεις και πιέσεις στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, τα νέα ιστορικά ελάχιστα για τη Eurobank αλλά και τη νέα προσπάθεια διαφοροποίησης μετοχών-εισηγμένων σηματωρών.

Ο Γενικός Δείκτης, αν και χαμηλότερα, παραμένει σε απόσταση βολής από τις 1.000 μονάδες, ο Ftse Large Cap, έστω και με τεχνητές βοήθειες στις δημοπρασίες, έστω με όσα διαδραματίστηκαν στα τελευταία πέντε λεπτά της χθεσινής συνεδρίασης, κράτησε τις 326 μονάδες.

Οι 328,94 μονάδες δεν είναι το βέλτιστο κλείσιμο για τον δείκτη, που ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως τις 324, ωστόσο είναι καλό και κρατά πολλούς βραχυπρόθεσμους παίκτες στο παιχνίδι. Μετοχή-εταιρεία κλειδί βραχυπρόθεσμα ο ΟΤΕ, που αύριο ανακοινώνει αποτελέσματα και από τις 18 Μαρτίου ξεκινά στον Eurostoxx 600.

Στα σχόλια της Δευτέρας (25/2) σημειώναμε αναλυτικά τις εκτιμήσεις της UBS για εν δυνάμει εισροή ρευστότητας κι αγορών μετοχών λόγω αυτής της εξέλιξης, με πολλούς βραχυπρόθεσμους να έχουν ποντάρει ανάλογα. Ανθεκτική και αρωγός -ως συνηθίζεται στα δύσκολα- και η Coca Cola 3E, με υψηλή τιμή ημέρας στα 20 ευρώ, ενώ για τον ΟΠΑΠ στο σχετικό θέμα του Φώτη Κόλλια αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες για την Intralot, για πιέσεις στο... παρά πέντε κ.λπ., που κατατρέχουν τον πολύπαθο, όπως τον καταντούν, Οργανισμό.

Από τεχνική πλευρά, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει σε μεγάλη συσχέτιση με τις εξελίξεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στην αγορά συναλλάγματος και ζητούμενη και για σήμερα είναι η επιβεβαίωση των δύο σημαντικών ζωνών στήριξης στις 326 και στις 318 μονάδες, στη χειρότερη περίπτωση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v