Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Coca-Cola "κέρασε" την άνοδο

Ο Γενικός Δείκτης διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων ενώ 14 φορές "ανεβοκατέβηκε" τις 1.000 μονάδες. Σε υψηλό 24 μηνών η 3Ε (+2,4% ). Άνοδος για ΟΤΕ (+1%). Πτώση για Εθνική Τράπεζα (-3,2%), ΔΕΗ (-1,6%).

Ο Γενικός Δείκτης διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων και σήμερα, μετά τις 10.38 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, 14 φορές "ανεβοκατέβηκε" τις 1000 μονάδες και τελικά έκλεισε στις 998,48 με κέρδη 0,70%, διατηρώντας επαφή με το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν “παράσταση για ένα ρόλο”, με τον τίτλο της Coca-Cola να μην αφήνει αμφιβολίες για την θέση του βασικού πρωταγωνιστή.

Η μετοχή της συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, έκλεισε στο υψηλό ημέρας και σε νέο υψηλό 24 μηνών, ενώ μαζί με τα “πακέτα” “απασχόλησε” το 22% του τζίρου (11 εκατ. στα 50,3 εκατ.)

Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Coca-Cola διαμορφώνεται στα 7,5 δισ, όταν η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., με το ζόρι φτάνει τα 40 δισ ευρώ.

Από την άλλη, δεν μπορεί να μην σημειωθεί ότι ο τίτλος συνεχίζει να κινείται πλαγιοανοδικά και να “δίνει το παρόν” όποτε χρειάζεται, ενώ βάσει της τεχνικής ανάλυσης η επόμενη τεχνική αντίσταση εντοπίζεται στα 21,14 ευρώ.

Η σημερινή θετική συνεδρίαση, δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι έπεισε έστω και λίγους από αυτούς που επιδεικτικά παραμένουν εκτός Αγοράς, αφ΄ ενός λόγω του ότι η κινητικότητα χαμηλότερα του 25αρη έχει περίπου μηδενίσει, κάτι που επιβεβαιώνεται από την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, η οποία “παιζόταν” μέχρι τέλους και αφ΄ ετέρου από τον τζίρο, καθώς από τα συνολικά 50,3 εκατ. τα 11,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (Folli Follie Group, Coca-Cola, ΟΠΑΠ, Εθνική).

Καμία διαφοροποίηση από την εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων, καθώς σήμερα “ξεκουράστηκαν” ΟΠΑΠ και ΔΕΗ και την Coca-Cola συνέδραμαν Ελλάκτωρ, Intralot, Motor Oil, Jumbo, Μέτκα, ΟΤΕ, Frigoglass και … ολίγον Τράπεζες.

Να σημειωθεί ότι εννέα μετοχές του 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Μετκα, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς, Intralot, Frigoglass, Alpha Bank, δεν “είδαν” αρνητικό πρόσημο, καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Αντίθετα μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Εθνικής, που χθες και μέσω των δημοπρασιών είχε γυρίσει σε θετικό πρόσημο, κλείνοντας μάλιστα και στο υψηλό ημέρας.

Υπενθυμίζεται, ότι από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 270.510.718 νέες μετοχές της Τράπεζας που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με εισφορά σε είδος. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Τράπεζας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 1.226.601.200 μετοχές.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτή εικόνα στα Ασιατικά Χρηματιστήρια, με τον Nikkei να υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα, προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, με έκδηλη την νευρικότητα, ενώ μικρές θετικές μεταβολές σημειώνονται στους δείκτες της Wall Street, στις πρώτες ώρες συνεδρίασης.

Η εκλογή Αναστασιάδη δεν επηρεάζει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου δήλωσε η S&P. Ο οίκος αξιολόγησης, πάντως, εκτιμά ότι η Λευκωσία θα επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση του πακέτου στήριξης.
 
Αναφέρει παράλληλα, ότι ο νέος Πρόεδρος θα αντιμετωπίσει δυσκολίες και τονίζει πως τα μέτρα του μνημονίου ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη της Χώρας, όπως και τα κίνητρα για επενδύσεις στις Τράπεζες. Προβλέπει δε μέση ετήσια συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,5% στην επόμενη τριετία και τονίζει ότι οι μελλοντικές πηγές ανάπτυξης παραμένουν αβέβαιες.

Οι εκτιμήσεις ότι το χρέος της Κύπρου θα περιοριστεί κοντά στα επίπεδα του 120% μέχρι το 2021 στηρίζονται σε αισιόδοξες παραδοχές για το ρυθμό ανάπτυξης, υποστηρίζει σε έκθεσή της η Βρετανική Exotix. H έκθεση, υποστηρίζει ότι με λιγότερο αισιόδοξες παραδοχές για την ανάπτυξη, το χρέος ενδέχεται να ξεπεράσει το 150%, ενώ το ερώτημα - κλειδί για τους κατόχους ομολόγων, είναι εάν οι προβλέψεις της τρόικας για το Δημόσιο χρέος θα είναι μεγαλύτερες ή μικρότερες από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για χρέος 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
 
Δεν θα πρέπει να επιβληθεί "κούρεμα" σε όλους τους καταθέτες των Κυπριακών Τραπεζών στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης της Κύπρου, τόνισε το μέλος της ΕΚΤ Benoit Coeure, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο ζημιών για τους μεγαλύτερους καταθέτες. Μιλώντας σε συνέδριο του Reuters για το μέλλον της Ευρωζώνης, ο κ. Coeure τόνισε ότι είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η μείωση του Κυπριακού χρέους σε διατηρήσιμα επίπεδα και η δίκαιη μοιρασιά του κόστους της διάσωσης.

Μέχρι το Μάιο είναι καλυμμένες οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Κράτους, δήλωσε ο απερχόμενος Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή μετά τη συνάντηση που είχε με το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το νέο Υπουργό Μιχάλη Σαρρή.

Είπε επίσης, ότι την ερχόμενη Δευτέρα στην ατζέντα του Eurogroup θα τεθεί το θέμα της Κύπρου και ενδεχομένως να τεθεί προς συζήτηση το ξέπλυμα χρήματος, η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και η δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου από την τρόικα, δηλαδή η βιωσιμότητα του χρέους. Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο στο Eurogroup να συζητηθεί το αποτέλεσμα των διαγνωστικών ελέγχων της Pimco.

Η Βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα και με την αρχική εκτίμηση, αλλά σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία, το ΑΕΠ της Βρετανίας συνολικά το 2012 αναπτύχθηκε κατά 0,3%, έναντι αρχικής εκτίμησης για μηδενική ανάπτυξη σε ετήσια βάση.

Βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη αποτυπώνει η Κομισιόν, καθώς ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε το Φεβρουάριο στο 91 από 89,5 τον Ιανουάριο. Ως προς το βιομηχανικό κλάδο, ο δείκτης κλίματος διαμορφώθηκε στο -11,2 από -13,8 τον προηγούμενο μήνα, ενώ στο κλάδο υπηρεσιών άγγιξε το -5,4 από -7,7 τον Ιανουάριο. Σε ότι αφορά τον δείκτη κλίματος στους καταναλωτές, καταγράφηκε ήπια βελτίωση στο -23,6 από -23,9.

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός Mariano Rajoy ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση θα εμφανίσει έλλειμμα στον προϋπολογισμό ύψους 6,7% του ΑΕΠ το 2012. Η Ισπανία έχει στόχο το 6,3% για το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2012, όμως μια μικρή απόκλιση η Κομισιόν θα την αποδεχθεί, σύμφωνα με τα πρόσφατα σχόλια αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με το υψηλότερο επιτόκιο από τον Οκτώβριο του 2012 διενεργήθηκε η δημοπρασία 10ετούς ομολόγου στην Ιταλία. Το επιτόκιο αυξήθηκε στο 4,83% από 4,17% στην προηγούμενη δημοπρασία. Αντλήθηκε ποσό 4 δισ. ευρώ. Επίσης, διενεργήθηκε δημοπρασία ομολόγων λήξεως το 2017, από την οποία αντλήθηκε το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,59% από 2,94% προηγουμένως.


Τι λένε οι οίκοι αξιολόγησης για την Ιταλία

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας δε επηρεάζεται άμεσα από το εκλογικό αποτέλεσμα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης της S&P. Ωστόσο οι πολιτικές επιλογές της επόμενης Ιταλικής Κυβέρνησης θα αποτελέσουν κλειδί στην αξιολόγηση της εγχώριας οικονομίας, επισημαίνει ο οίκος. Σημειώνεται ότι η S&P έχει αρνητικό outlook στο Κρατικό χρέος της Ιταλίας και αξιολογεί τη Χώρα με "ΒΒΒ+".

Το ατελέσφορο αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία είναι πιστωτικά αρνητικό διότι εγείρει την πιθανότητα νέων εκλογών, παρατείνοντας έτσι την πολιτική αβεβαιότητα στη Χώρα, σχολιάζει η Moody's. Εκτιμά ταυτόχρονα ότι η μεγάλη άνοδος των Ευρωσκεπτικιστών μειώνει την πιθανότητα η κατάσταση να επιλυθεί αποτελεσματικά σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση.

Η Moody΄s υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι συνολικά για την Ευρωζώνη.
"Θα εξετάζαμε το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Ιταλίας στην περίπτωση επιπλέον ουσιαστικής επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών της Χώρας ή δυσκολιών στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων", αναφέρει ο οίκος. "Μια επιδείνωση στους όρους χρηματοδότησης ως αποτέλεσμα νέων, ουσιαστικών εγχώριων οικονομικών και χρηματοοικονομικών σοκ από την κρίση της Ευρωζώνης, επίσης θα ασκούσαν πτωτικές πιέσεις στην αξιολόγηση της Ιταλίας".

Σημειώνεται ότι η Moody's αξιολογεί την Ιταλία με “Baa2” και αρνητικό outlook. Εκτιμά ταυτόχρονα ότι εάν ακολουθήσει απώλεια της επενδυτικής εμπιστοσύνης και ενίσχυση των αποδόσεων στα Ιταλικά ομόλογα, θα επηρεαστεί σημαντικά το κόστος δανεισμού και των άλλων αδύναμων Κρατών της Ευρωζώνης όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, με αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της κρίσης χρέους.

Μειώθηκαν οι καταθέσεις των Καταναλωτών και των Επιχειρήσεων στις Τράπεζες της Κύπρου και της Ιταλίας τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα στοιχεία της οποίας δείχνουν ότι αυξάνονται οι ανησυχίες για την ευρωστία των Τραπεζικών Συστημάτων των δυο αυτών Χωρών.

Οι καταθέσεις του Ιδιωτικού τομέα στις Κυπριακές Τράπεζες μειώθηκαν κατά λίγο παραπάνω από 2% τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκαν στα 47,4 δισ. ευρώ στο τέλος του μήνα. Λόγω, όμως, των εξελίξεων σε ότι αφορά τη διάσωση της Χώρας, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη φυγή καταθέσεων τον επόμενο μήνα. Στην Ιταλία, οι καταθέσεις μειώθηκαν επίσης κατά 2% στα 1,466 τρισ. ευρώ τον Ιανουάριο, μετά από μια ισχυρή άνοδο που εμφάνισαν τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Η οικονομική κρίση στην Ιταλία και την Ισπανία πλήττει σε μεγάλο βαθμό τη Γαλλία, η οποία θεωρείται το κατ` εξοχήν “προβληματικό παιδί” της Ευρωζώνης, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της “Deutsche Welle”.

Η Westpac Bank τονίζει πως τώρα είμαστε σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν της Ελλάδας το περασμένο έτος, με το ασαφές αποτέλεσμα των Ιταλικών εκλογών, την αποτυχία να σχηματιστεί άμεσα ένας μεγάλος συνασπισμός και στη συνέχεια, να ακολουθεί ένας δεύτερος γύρος εκλογών. Έτσι, καθώς η Ιταλία αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για ένταση της κρίσης της Ευρωζώνης, η Αγορά θα είναι νευρική για αρκετό διάστημα και για αυτόν ακριβώς τον λόγο η Westpac συστήνει πώληση του ευρώ με στόχο το 1,29/1,28.

Η Nomura επισημαίνει ότι ξεκινά μια περίοδος μεγάλης αβεβαιότητας, αφού είναι πιθανό να μην υπάρξει νέα Κυβέρνηση στην Ιταλία, μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Όπως τονίζει, η κορυφή της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου ήταν το 1,37 που άγγιξε στις αρχές Φεβρουαρίου και οποιαδήποτε πλέον κίνηση προς το 1,33 και το 1,34 αποτελεί σήμα πώλησης.

Η HSBC επισημαίνει πως το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία υπενθυμίζει μεν σε όλους ότι ο πολιτικός κίνδυνος στην Ευρωζώνη δεν έχει εξαφανιστεί, αλλά δεν αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού αναφορικά με το ευρώ.

Κατά την πτώση, η Morgan Stanley τοποθετήθηκε με αγορές στα 1,3090 με το “stop loss” στο 1,2900 και το στόχο στο 1,3800. Η MS θα χρησιμοποιήσει τυχόν αναταραχές που θα προέλθουν από την Ιταλία και την Κύπρο για να αγοράσει στα χαμηλά, ενώ εκτιμά ότι οι ροές κεφαλαίων προς την Περιφερειακή Αγορά ομολόγων θα είναι αυτές που θα κρίνουν την κίνηση της ισοτιμίας.

Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών μειώθηκαν αναπάντεχα τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ. Οι παραγγελίες εξοπλισμού, που αποτυπώνουν τις επενδυτικές διαθέσεις των Αμερικανών επιχειρηματιών, μειώθηκαν 5,2%. Οι αναλυτές περίμεναν πτώση 4,7%. Τον Δεκέμβριο οι παραγγελίες είχαν αυξηθεί 3,7%.

Τα προσύμφωνα πώλησης κατοικιών αυξήθηκαν 4,5% τον Ιανουάριο και ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ένωση Κτηματομεσιτών των ΗΠΑ. Ο δείκτης των συμβολαίων ανήλθε στο 105,9 τον Ιανουάριο από 101,3 τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν ανάκαμψη 1,8% στα προσύμφωνα, μετά την βουτιά 4,3% του Δεκεμβρίου.


Επιστρέφοντας στο ΧΑ

Πίσω στα δικά μας, γυμνό στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι το Υπουργείο Οικονομικών όπως αποκαλύπτεται από την έκθεση που συνέταξαν ΔΝΤ και Κομισιόν μετά την τέταρτη αξιολόγηση των επιδόσεων της φορολογικής διοίκησης.

Αβάσιμη χαρακτηρίζει την αισιοδοξία της Ελληνικής Κυβέρνησης, ενόψει των ελέγχων της Τρόικας, το Γερμανικό περιοδικό “Spiegel”, διακρίνοντας μια " ασυνήθιστη χαλαρότητα”.
Μάλιστα, το περιοδικό προκλητικά προειδοποιεί για “σύνδρομο Βουλγαρίας” στην Ελλάδα, όπου έπεσε η Κυβέρνηση μετά τις βίαιες διαδηλώσεις κατά της λιτότητας.

Επισημαίνεται ότι την ώρα που το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία αυξάνει την ανησυχία για νέα όξυνση της Ευρωκρίσης, η Ελληνική Κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη, επιθυμώντας μάλιστα να αποσπάσει κάποιες υποχωρήσεις από την πλευρά των πιστωτών, με την ελπίδα να ανακουφιστεί η Χώρα από τις επιπτώσεις της κρίσης.

Επιχειρώντας να ερμηνεύσει τη στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης το Γερμανικό περιοδικό σημειώνει: “μία καλή Καλοκαιρινή σαιζόν θα μπορούσε να δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομία. Τα προγνωστικά κάνουν λόγο για ρεκόρ τουριστών φέτος. Την ίδια ώρα, η Ελληνική Κυβέρνηση μετρά ανυπόμονα τις μέρες μέχρι τις Γερμανικές εκλογές. Υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες ότι μία νέα Γερμανική Κυβέρνηση θα μπορούσε να συμφωνήσει σε ένα «κούρεμα» χρέους των επίσημων πιστωτών, ώστε να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους”.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά το ταμπλώ του 25αρη, που αποσπά όλο και μεγαλύτερο κομμάτι ενδιαφέροντος, όπως προαναφέρθηκε, ο ΟΤΕ σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Ο τίτλος θα προστεθεί στον δείκτη Eurostoxx 600, από το άνοιγμα των Ευρωπαϊκών Αγορών την 18 Μαρτίου, όπως αναφέρει και η Euroxx Sec.

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με χαμηλές συναλλαγές, για τον τίτλο του Τιτάνα. Ζημιές 14 εκατ. ευρώ θα εμφανίσει η εισηγμένη στο δ' τρίμηνο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος, σε έκθεση όπου διατηρεί σύσταση "sell" και τιμή-στόχο στα 12,6 ευρώ.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι αναμένεται ένα ακόμη μέτριο τρίμηνο για την εταιρία, που θα επηρεαστεί από τις οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, την επιδείνωση στη ΝΑ Ευρώπη και τις ενεργειακές και ισοτιμιακές πιέσεις στην Αίγυπτο. Υπενθυμίζεται ότι ο Τιτάν ανακοινώνει αποτελέσματα στις 4 Μαρτίου, μετά το κλείσιμο της Αγοράς.

Στο Τραπεζικό ταμπλώ και μετά από δύο συνεδριάσεις εξαιρετικά ισχυρών απωλειών, στον απόηχο της διαγραφής από δείκτες του Χ.Α., σήμερα έδωσε σημαντική ανοδική αντίδραση ο τίτλος της Eurobank. Η μετοχή παραμένει στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με στάθμιση 20%, από 100% πριν.

Για όσους συνεχίζουν να κινούνται με καθαρά τεχνικά κριτήρια και όσον αφορά τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, για την Alpha Bank πρώτη ένδειξη επανατοποθετήσεων είναι το κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 1,16 – 1,20 και ισχυρό σήμα το κλείσιμο υψηλότερα των 1,44 ευρώ.

Για την μετοχή της Εθνικής, το πρώτο σήμα ενεργοποιείται με κλείσιμο υψηλότερα των 1,08 ευρώ και το δεύτερο με κλεισίματα υψηλότερα των 1,25 ευρώ, ενώ για την Πειραιώς τα αντίστοιχα επίπεδα είναι τα 0,2800 και 0,3000 ευρώ.

Χαμηλότερα του 25αρη, ζημιές 46 εκατ. ευρώ για το 2012 εκτιμά η Alpha Finance για τη Σιδενόρ με κύκλο εργασιών 1,118 δισ ευρώ. Το περιθώριο κέρδους περιορίζεται στο 2%, ενώ οι ζημιές του 2011 ήταν 49 εκατ. ευρώ. Κερδοφορία 7,8 εκατ ευρώ προβλέπει η ΑΧΕ για τη Σωληνουργεία Κορίνθου. Ο κύκλος εργασιών θα είναι ελαφρά μειωμένος στα 245 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά την τεχνική εικόνα για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όσο ο εν λόγω δείκτης δεν επιτυγχάνει κλεισίματα υψηλότερα των 339 μονάδων, δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν οι διατηρούντες “short” θέσεις.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των Τραπεζών και η πολιτική αβεβαιότητα που πλήττει την Ιταλία λόγω του εκλογικού αποτελέσματος, μπορεί να δημιουργήσουν νέα δεδομένα και στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, σύμφωνα με την εκτίμηση του Δημήτρη Τζάνα.

Μάλιστα η έντονη νευρικότητα μεταφέρθηκε και στις Αγορές ομολόγων, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τον σημερινό δανεισμό της Ιταλίας με σημαντικά αυξημένο κόστος.

Τα του εξωτερικού περιβάλλοντος, με αιχμή τη σύνθεση της νέας Ιταλικής Κυβέρνησης και την οριστική συμφωνία για τη χρηματοδοτική βοήθεια της Κύπρου, θα καθορίσουν την τάση των διεθνών Αγορών που θα αποτελέσουν τον καταλύτη των εξελίξεων και για το Χ.Α. που προς το παρόν δείχνει τάσεις συσσώρευσης πέριξ των 1000 μονάδων, εκμεταλλευόμενο την εναλλαγή των Δεικτοβαρών θετικών πρωταγωνιστών.

Παρά την σημερινή Τραπεζική “αναλαμπή”, η νευρικότητα θα παραμείνει στο Τραπεζικό ταμπλώ, καθώς όλα τα σημαντικά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά.

Με αυτά τα δεδομένα, δύσκολα ο Γενικός Δείκτης θα ξεφύγει από το εύρος κίνησης, μεταξύ 1050 και 970 μονάδων.

“Αυτονόητη είναι η ανάγκη συνέχισης της δικής μας προσπάθειας στα πεδία των αποκρατικοποιήσεων, της φοροδιαφυγής και των λοιπών μεταρρυθμίσεων”, αναφέρει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.


Πως κινήθηκαν οι μετοχές στο ΧΑ

Στο ταμπλώ των Δεικτοβαρών μετοχών, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή και Folli Follie Group, με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι ΔΕΗ (-1,57%), Ελ. Πετρέλαια (-1,71%), ΕΧΑΕ (-1,6%), Μυτιληναίος (-0,77%), ΟΠΑΠ (-0,29%), Τιτάν (-0,21%), Εθνική (-3,2%), Eurobank Properties (-0,17%), MIG (-2,05%).

Από τις περισσότερες “πράσινες” τα μεγαλύτερα κέρδη για Eurobank (+18,26%), Alpha Bank (+6,21%) και Πειραιώς (+8,71%), ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Περίπου ισοπαλία μεταξύ ανοδικών (78) – πτωτικών (75) μετοχών, με 18 τίτλους να σημειώνουν κέρδη μεγαλύτερα του 5% και άλλους 17 με απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

Τρ. Αττικής, Ιντρακάτ, ΕΛΒΑΛ, Τεχν. Ολυμπιακή και Centric ήταν μερικές από τις μετοχές που συνδύασαν κέρδη με ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών.


----ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής ανόδου που συνδυάστηκε με κάθετη πτώση των συναλλαγών στα συμβόλαια του FTSE25 και σχετική μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (43.951 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με υποδεέστερη απόδοση, με αποτέλεσμα το premium να μειωθεί στο 0,83%.

Καμία ουσιαστική συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.441, τιμή εκκαθάρισης 334,25) κινήθηκαν μεταξύ 330,25 και 337 μονάδων.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (25.000 Coca-Cola, 470.500 Alpha Bank, 10.000 ΟΤΕ, 501.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (24.351), Alpha Bank (7.153), Πειραιώς (2.527), ΟΠΑΠ (1.435), ΟΤΕ (1.848), MIG (1.153), Μυτιληναίο (215), ΔΕΗ (1.364), Intralot (436), ΓΕΚ (1.353), Κύπρου (533), ΕΧΑΕ (167), Eurobank (737).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, έντονη μείωση της δραστηριότητας παρατηρήθηκε και στην Αγορά των δικαιωμάτων του FTSE/ASE large cap όπου άλλαξαν χέρια μόλις 341 τεμάχια (330 calls και 11 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε στο 36%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (8.929.506 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 60 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 6,00 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v