Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα χαμηλά εννέα μηνών για τραπεζικό δείκτη

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 συνεδριάσεων έκλεισε η Σοφοκλέους με αιχμή τις τράπεζες. Εξαίρεση η Eurobank με άνοδο 6,2%. Στα θετικά, ο χαμηλός τζίρος. "Βουτιά" 27,6% για τραπεζικό δείκτη το 2013.

Μετά από επτά συνεχόμενους θετικούς μήνες για τον Γενικό Δείκτης και τέσσερις συνεχόμενους αρνητικούς για τον δείκτη των Τραπεζών, η πρώτη εαρινή συνεδρίαση που ταυτόχρονα ήταν και η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, αν μη τι άλλο, άφησε σημαντικές εκκρεμότητες όσον αφορά την πορεία της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Ξεκινώντας από τα στατιστικά εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 1,29%, ο Τραπεζικός 10,88%, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 53 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 9,09% και ο Τραπεζικός απώλειες 27,67%.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση άφησε κάποια ανησυχητικά νούμερα, που αν μη τι άλλο “σηκώνουν συζήτηση”.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την εβδομάδα με το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 20 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις1/2 (977,27 μονάδες), ενώ ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε σε νέο χαμηλό 9 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 6/6/2012 (158,84 μονάδες).

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις μετοχές του 25αρη, δεν “είδαν” θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Ελλάκτωρ, Μέτκα, Τιτάν, Intralot, Motor Oil, Frigoglass, ενώ μικρές εκπλήξεις έκρυβαν και οι τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τους Folli Follie Group, Eurobank και στο χαμηλό τους ΟΤΕ, Εθνική και Πειραιώς.


Τεχνικές ανησυχίες για τον τραπεζικό δείκτη

Εννοείται, ότι τις μεγαλύτερες τεχνικές ανησυχίες δημιουργεί η εικόνα του τραπεζικού δείκτη και του τίτλου της Εθνικής, όταν την ίδια ώρα οι “παίκτες” στην Αγορά Παραγώγων δείχνουν να προετοιμάζονται για σημαντικότερη πτώση στο Τραπεζικό ταμπλώ.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε σε νέα χαμηλά 9 μηνών, ενώ η τελευταία στήριξη πριν το καταλυτικό “sell off” εντοπίζεται στις 152 μονάδες.

Σε χαμηλά εννεαμήνου και ο τίτλος της Εθνικής, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 5/6/2012 (0,9150 ευρώ). Αν χαθεί η στήριξη στο τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 0,90 ευρώ, η τεχνική ανάλυση θεωρεί ότι θα “ανοίξει η καταπακτή” για κίνηση χαμηλότερα των 0,80 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 14 συνεδριάσεων, σαφή ένδειξη ότι η κακή τελική εικόνα δεν διαμορφώθηκε από τις επιθετικές πωλήσεις, αλλά από την σημαντική έλλειψη αγοραστών.

Μάλιστα από τα συνολικά 45,3 εκατ. το 23% της μικτής αξίας συναλλαγών, αφορούσε μόλις συναλλαγές ενός τίτλου και πιο συγκεκριμένα του ΟΤΕ.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα σε Ασία και Ευρώπη, ενώ με απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Προβληματισμό δημιούργησαν τα τελευταία στοιχεία για την Κινεζική μεταποίηση καθώς αποκάλυψαν εικόνα επιβράδυνσης που δεν ανέμεναν οι αναλυτές.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο στο 50,1 από 50,4 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα ενισχυθεί οριακά στο 50,5. Ο αντίστοιχος δείκτης ΡΜΙ της HSBC διαμορφώθηκε στο 50,4, επίπεδο πολύ χαμηλότερο από το 52,3 του Ιανουαρίου.

Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η αύξηση των λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία.
Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,1% τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση, ανακάμπτοντας από την αιφνιδιαστική μείωση του 2,1% που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων έξι ετών τόσο σε ονομαστικούς όσο και σε πραγματικούς όρους και ξεπερνά κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έβλεπαν ενίσχυση κατά 1%.


Ο δείκτης PMI στην Ευρωζώνη

Αμετάβλητος έμεινε ο δείκτης ΡΜΙ μεταποίησης στην Ευρωζώνη
το Φεβρουάριο, αν και οι αναλυτές επισημαίνουν το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Στη Γαλλία, η κατάσταση επιδεινώνεται σημαντικά, ενώ αντιθέτως στη Γερμανία, η μεταποίηση ανακάμπτει για πρώτη φορά μετά από 12 μήνες.

Συγκεκριμένα, ο ΡΜΙ έμεινε αμετάβλητος στο 47,9 το Φεβρουάριο ενώ η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για οριακή μείωση του δείκτη στο 47,8. Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για την Ιταλική μεταποίηση μειώθηκε το Φεβρουάριο στο 45,8 από 47,8 τον προηγούμενο μήνα, σε μεγάλη απόσταση από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

Οι δείκτης νέων παραγγελιών κατέγραψε κάθετη πτώση στο 42,8 από 45,5. Επισημαίνεται πως η Ιταλική μεταποίηση συρρικνώνεται τους τελευταίους 19 μήνες. Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου ήταν πολύ δυσμενέστερα των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές έβλεπαν διαμόρφωση του δείκτη στο 47,5.

Σε νέο υψηλό ενισχύθηκε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο καθώς άγγιξε το 11,9% από 11,8% τον προηγούμενο μήνα. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο δείκτης ανεργίας ενισχύθηκε στο 10,8% από 10,7% το Δεκέμβριο. Η Eurostat εκτιμά ότι στην Ευρωζώνη ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται στα 18,998 εκατ. άτομα, ενώ μέσα σε μόλις ένα μήνα, ο αριθμός τους υπολογίζεται ότι αυξήθηκε κατά 201.000 άτομα.

Το 11,7% άγγιξε η ανεργία στην Ιταλία τον περασμένο Ιανουάριο, όπως έκανε γνωστό το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής. Πρόκειται για το υψηλότερο καταγεγραμμένο ποσοστό από το 1993 μέχρι σήμερα.

Βουτιά σχεδόν 6% σημειώνει η μετοχή της Deutsche Bank μετά την υποβάθμιση της σύστασης από την Αμερικανική Goldman Sachs σε “sell” από “neutral” προηγουμένως. Η Goldman Sachs έδωσε ταυτόχρονα νέα τιμή στόχο στα 37,30 ευρώ από 47,00 ευρώ, κυρίως ως αποτέλεσμα της πιθανής υιοθέτησης από τις ξένες Τράπεζες των νέων κανόνων για την κεφαλαιακή επάρκεια της Federal Reserve.

Πρόοδο των συζητήσεων για τη διάσωση της Κύπρου, αναμένουν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της Δευτέρας, ανέφερε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters. Ο ίδιος προέβλεψε ότι θα υπάρξει συμφωνία για τη διάσωση της Κύπρου στο δεύτερο μισό του Μαρτίου.


Οι οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα πραγματοποιήσει νέες συναντήσεις με τους ηγέτες του Κογκρέσου σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτραπεί η ενεργοποίηση των αυτόματων περικοπών 85 δισ. δολ. στις δαπάνες του Ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

Οι συνομιλίες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για μια συμβιβαστική λύση έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο με τις δύο πλευρές να εμμένουν στις θέσεις τους. Σημειώνεται ότι με βάση τη συμφωνία του 2011 για το Ομοσπονδιακό χρέος, η Αμερικανική Κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα κατά 1,2 τρισ. δολ. μέσα σε μια δεκαετία, με τα πρώτα 85 δισ. δολ. να προβλέπονται για το διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου.

Τα καταναλωτικά εισοδήματα μειώθηκαν 3,6% τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, ενώ η προσωπική κατανάλωση αυξήθηκε 0,2%. Όπως μετέδωσε το Reuters, η πτώση στα καταναλωτικά εισοδήματα είναι η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 1993. Κατά μέσο όρο, οι αναλυτές περίμεναν μείωση 2,2% στα εισοδήματα

Από εκεί και πέρα, η “βιομηχανία των δεικτών” καλά κρατεί. Έτσι, συνεχίστηκε το Φεβρουάριο η επέκταση της δραστηριότητας στον Αμερικανικό μεταποιητικό κλάδο αν και ο ρυθμός επιβράδυνε από το υψηλό εννέα μηνών του Ιανουαρίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εταιρεία δεδομένων Markit.

Ο τελικός δείκτης του μεταποιητικού δείκτη PMI της Markit υποχώρησε στις 54,3 μονάδες το Φεβρουάριο από 55,8 μονάδες τον Ιανουάριο. Η προκαταρκτική εκτίμηση του Φεβρουαρίου τοποθετούσε τον δείκτη στις 55,2 μονάδες. Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης της παραγωγής σκαρφάλωσε στο 57,3 από 56,8 τον Ιανουάριο, ενώ ο δείκτης των νέων παραγγελιών επιβράδυνε στο 55,4 από 57,4 τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης της απασχόλησης διαμορφώθηκε στο 53,5 από 55,6 τον Ιανουάριο.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του University of Michigan και της Thomson Reuters σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο και συγκεκριμένα στις 77,6 μονάδες από 73,8 μονάδες τον Ιανουάριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 76,3 μονάδες.

Οι κατασκευαστικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 2,1% τον Ιανουάριο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 883,28 δισ. δολ. σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Ήταν η πρώτη υποχώρηση από τον Μάρτιο του 2012. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο 0,5%.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και την ανάπτυξη της Παγκόσμιας οικονομίας, εάν τεθούν σε εφαρμογή οι λεγόμενες αυτόματες περικοπές των δαπανών του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Κράτους από αύριο Παρασκευή και προειδοποίησε ότι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ θα τρωθούν περισσότερο από αυτές.

Η οικονομία των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά ευάλωτη λόγω των χαμηλών κονδυλίων του προϋπολογισμού, μεταδίδουν οι FT.

Η εφαρμογή των αυτόματων περικοπών, θα πλήξει τα πάντα, από τα προγράμματα στέγασης μέχρι το χτίσιμο πλοίων, καθώς προβλέπονται περικοπές ύψους 85 δισ. δολαρίων για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, σημειώνουν οι FT. Οι αυτόματες περικοπές θα σηματοδοτήσουν την πρώτη φορά που ο Μπαράκ Ομπάμα αποτυγχάνει να καταλήξει σε συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο.

Κάθε πτώση της Αγοράς μετοχών, στο άμεσο μέλλον, θα είναι σχετικά μικρή και βραχύβια, επισημαίνει η ING Investment Management, προσθέτοντας ότι παραμένει “overweight” στις μετοχές παρά τις ανησυχίες γύρω από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Το πεδίο περαιτέρω θετικών εκπλήξεων περιορίζεται όλο και περισσότερο και η πιθανότητα για μια βραχυπρόθεσμη διόρθωση αυξάνεται, αναφέρει η UBS, ωστόσο υπάρχει ακόμη σημαντική αξία στις Ευρωπαϊκές μετοχές με την όποια διόρθωση να αποτελεί ευκαιρία για αγορές.

Το επίπεδο των “short” θέσεων έχει αυξηθεί, αναφέρει η Chevreux ιδιαίτερα στην Περιφέρεια, ειδικά λόγω του εκλογικού αποτελέσματος στην Ιταλία το οποίο αναπόφευκτα, ενθάρρυνε τους “short sellers”. Η γενικότερη εικόνα της Ευρωπαϊκής Αγοράς, πάντως είναι, πως οι μετοχές απολαμβάνουν μια ισχυρή, χαμηλής μεταβλητότητας, “bull market” αναφέρει ο οίκος.


Επιστρέφοντας στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα καθ΄ ημάς, την Τρίτη 5 Μαρτίου 2013 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 875 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 6 Σεπτεμβρίου 2013.

Υποχρεωτική δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της Γενικής Τράπεζας κατέθεσε η Τρ. Πειραιώς στην τιμή των 6,86 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι ο Προτείνων, από τη Ημερομηνία της δημόσιας Πρότασης και μέχρι τη λήξη της Περιόδου Αποδοχής, δε θα προβεί σε αγορές, μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο μετοχών της Εταιρείας. Η Περίοδος Αποδοχής της δημόσιας Πρότασης θα αρχίσει στις 5 Μαρτίου 2013 και λήγει στις 2 Απριλίου 2013, με το τέλος του ωραρίου λειτουργίας των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα, δηλαδή διαρκεί συνολικά τέσσερις (4) εβδομάδες.

Στο ταμπλώ του FTSE25, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Coca-Cola, πέντε τίτλοι διασώθηκαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Eurobank Properties (+0,34%), Folli Follie Group (+3,16%), Eurobank (+6,23%), ΟΛΠ (+1,47%) και ΟΠΑΠ (+0,46%).

Στην περίπτωση του τελευταίου, στις 18 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για τη συγκρότηση των τελικών σχημάτων που θα διεκδικήσουν το 33% του Οργανισμού. Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων έδωσε παράταση μίας εβδομάδας στο αρχικό χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε ότι μέχρι τις 11 Μαρτίου θα έπρεπε να έχουν οριστικοποιηθεί οι κοινοπραξίες διεκδίκησης του Οργανισμού.

Η παράταση συνδέεται με την καθυστέρηση στην κατάθεση της τροπολογίας που προβλέπει τη δημοσιοποίηση των συμβάσεων που έχουν υπογράψει οι υπό αποκρατικοποίηση Επιχειρήσεις.
Στην πλευρά των “κόκκινων” απώλειες μεγαλύτερες του 6% για Εθνική και Πειραιώς, του 5% για Βιοχάλκο και ΟΤΕ και του 4% για την ΔΕΗ, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 25αρη.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ, ο τίτλος έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 14 συνεδριάσεων, με τα δημοσιεύματα να αναφέρονται σε αναστάτωση στους εργαζόμενους της Επιχείρησης, αλλά και στα Κυβερνητικά επιτελεία που προκάλεσε η εισαγγελική παραγγελία εξέτασης των όρων της σύμβασης για τη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V.

Ισοφάρισε το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 17 συνεδριάσεων ο τίτλος του Τιτάνα που δείχνει παρατεταμένη αδυναμία επιστροφής υψηλότερα των 15,00 ευρώ.

Η μετοχή του Τιτάνα εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με premium 40% έναντι των εταιρειών του κλάδου, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει σειρά αντιξοοτήτων στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. Παράλληλα, οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα κάνει το “άλμα” παρά τα θετικά στοιχεία για τον κύκλο εργασιών, αναφέρει στην έκθεσή της η Eurobank Equities.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει πως παραμένει μάλλον επιφυλακτική σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες στην Αίγυπτο δεδομένων των συνεχιζόμενων αναταραχών και της ταχύτατα επιδεινούμενης οικονομικής θέσης της Χώρας. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα, που θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα 4/3, εκτιμά πως τα έσοδα στην Ελλάδα θα είναι χαμηλότερα έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του περασμένου έτους. Θεωρεί πως η δραστηριότητα στις Ελληνικές μονάδες μπορεί να ήταν ελαφρώς υψηλότερη σε σχέση με το 2011, όμως η παραγωγή εξάγεται σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές σε σχέση με το παρελθόν.

Περιορισμό των ζημιών της στα 12,5 εκατ. ευρώ, από 43 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011, εκτιμά η Euroxx Sec πως θα ανακοινώσει για το δ’ τρίμηνο της χρήσης 2012 ηΤιτάν. Επίσης, προβλέπει άνοδο των πωλήσεων του ομίλου κατά 6,1% στα 268 εκατ. ευρώ και αύξηση των EBITDA κατά 68,2% στα 36 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα, όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά από την συνεχιζόμενη συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, την περιορισμένη επενδυτική δραστηριότητα στην ΝΑ Ευρώπη, το αυξημένο κόστος ενέργειας στην Αίγυπτο καθώς και τις υψηλότερες χρηματοοικονομικές δαπάνες.

Ωστόσο, εκτιμά πως τα κέρδη από την πώληση των δικαιωμάτων CO2 στην Ελλάδα, η βελτίωση της κατανάλωσης τσιμέντου στις ΗΠΑ, τα υψηλά περιθώρια στις εξαγωγές και η αύξηση στη ζήτηση και στις τιμές στις δραστηριότητές της στην Αίγυπτο, θα στηρίξουν την λειτουργική κερδοφορία του ομίλου.

Χαμηλότερα του 25αρη, δύσκολα μπορεί κάποιος να διακρίνει μετοχή που συνδυάζει σημαντικά ημερήσια κέρδη με πειστικό όγκο συναλλαγών, ακόμα μία ένδειξη της απόλυτης αποχής των θεωρούμενων “Περιφερειακών δυνάμεων”.

Ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου, έδωσε μικρή διόρθωση μετά από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Αίτημα να εγκρίνει το νέο σχέδιο εξαγοράς της Olympic Air, κατέθεσε προς τις ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε., η εισηγμένη, όπως μετέδωσε το Bloomberg. Υπενθυμίζεται ότι δύο χρόνια πριν η Κομισιόν είχε απορρίψει το σχέδιο συγχώνευσης των δύο αεροπορικών εταιρειών καθώς δημιουργούσε προϋποθέσεις μονοπωλίου στην Αγορά. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει ορίσει την 9η Απριλίου ως διορία για να λάβει απόφαση για την εξαγορά της Olympic Air από την Αεροπορία Αιγαίου.

Έχει υποχωρήσει, σχετικά, από τα υψηλά των 0,96 ευρώ (κλείσιμο 23/1), όμως διακρατεί το μεγαλύτερο κομμάτι των πρόσφατων κερδών ο τίτλος του Ιατρικού. Κατά την πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την παροχή πρόσθετων εξασφαλίσεων για το ομολογιακό δάνειο που είχε ληφθεί από τον περσινό Ιούλιο, ο πρόεδρος του Ιατρικού Αθηνών προανήγγειλε θετικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2012.

Εκτίμησε μάλιστα πως αυτά αναμένονται να είναι πολύ καλύτερα από τους ανταγωνιστές, παρά τις καθυστερήσεις πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ και το “κούρεμα” 8% στα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου που επιβλήθηκε στις ιδιωτικές κλινικές. Σημείωσε, πως η οικονομική συγκυρία δεν έχει “αγγίξει” το Ιατρικό, το οποίο θα παραμείνει “καλά θωρακισμένο” για τα επόμενα δύο χρόνια. Η εισηγμένη δεν προτίθεται να διανείμει μέρισμα στους μετόχους. Σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο, η απόφαση αυτή είναι επιβεβλημένη, προκειμένου ο όμιλος “να κρατήσει δυνάμεις για αύριο”.

Εντυπωσιακά πράγματα, παρά τον χαμηλό όγκο συναλλαγών (6241 τεμ.) στον τίτλο της Alco που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,5000 ευρώ (-10,55%) για να κλείσει στα 0,5800 ευρώ με κέρδη 3,76% και στο υψηλό ημέρας (!) Η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε την πώληση του 55% της θυγατρικής της Alco Deutschland σε εταιρεία συμφερόντων των βασικών μετόχων, έναντι 10,2 εκατ. ευρώ.

Το τίμημα αυτό είναι μεγαλύτερο από το αρχικά ανακοινωθέν, καθώς υπήρξε δεύτερη έκθεση αποτίμησης από τον οίκο “Grand Thorton Hellas” σύμφωνα με την οποία η εύλογη αξία του 55% της Γερμανικής θυγατρικής υπερέβαινε κατά περισσότερο από 10% την προηγούμενη αποτίμηση (8,5 εκατ. ευρώ) που είχε κάνει η εταιρεία “Υποδομή Consulting”.

Ο Γενικός Δείκτης, μετά τις 12.03 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 985,23 μονάδες (15.32) και έκλεισε στις 990,42 με απώλειες 1,74%.

Κακή η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές έναντι 97 πτωτικών, ενώ για 26 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 5%.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ο Φεβρουάριος ήταν ο έβδομος, κατά σειρά, ανοδικός μήνας στο Χ.Α. ισοφαρίζοντας το μεγαλύτερο ανοδικό σερί της τελευταίας δεκαπενταετίας στην Ελληνική Αγορά, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ωστόσο πέρα από τα στατιστικά, η Αγορά δεν έδειξε “το πάθος” που είχαν οι μήνες που προηγήθηκαν. Οι τζίροι έχουν μειωθεί αισθητά (-29% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2012 και -17% σε σχέση με τον φετινό Ιανουάριο), η συγκέντρωση τους επανήλθε σε λίγες Δεικτοβαρείς μετοχές και το ενδιαφέρον έπεσε σε ότι αφορά τις ειδήσεις που αποτελούν τους καταλύτες της Ελληνικής Αγοράς.

Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στην πορεία της εβδομάδας κινήθηκαν χωρίς το στοιχείο της θετικής έκπληξης ενώ σταδιακά επανέρχεται η συμπόρευση με τις ξένες Αγορές καθώς οι εξελίξεις από το εξωτερικό είναι τέτοιες που δεν μπορούν να περάσουν σε δεύτερη μοίρα (Ιταλία, ΗΠΑ-δημοσιονομικά).

Ο Μάρτιος θα είναι ένας καθοριστικός μήνας για τα βασικά μέτωπα, καθώς εντός του Μαρτίου αναμένεται να μπουν σε τελική φάση οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ, θα ανοίξουν άλλες 9 περιπτώσεις πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν οι αυξήσεις κεφαλαίου των Τραπεζών με βασική αναφορά στην επίτευξη της παρουσίας 10% ιδιωτικών κεφαλαίων στα υπό αναζήτηση κεφάλαια.

Εντός του Μαρτίου θα ολοκληρωθούν οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών – πιθανότατα πλην των Κυπριακών Τραπεζών- ενώ στο μέσον του μήνα θα γίνει και η προγραμματισμένη αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE, Eurostoxx και MSCI με λίγες αλλά σημαντικές Ελληνικές συμμετοχές.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης ακολουθεί ένα πλαγιοκαθοδικό κανάλι το οποίο σταδιακά διαμορφώνεται από την πρόσφατη τοπική κορυφή των 1049 μονάδων έχοντας διασπάσει την ζώνη “ασφαλείας” της ανοδικής τάσης που παρείχε ο εκθετικός κινητός μέσος των 30 ημέρων.

Επόμενο τεχνικό σημείο είναι ο κινητός μέσος των 50 ημερών ο οποίος βρίσκεται κοντά στις 970 μονάδες αν και η μεγάλη μάχη αναμένεται να δοθεί στα όρια του καναλιού
(960 – 950 μονάδες) εντός του οποίου διακυμαίνεται ο Γενικός Δείκτης τους τελευταίους επτά μήνες.

Η καθοδική διαφυγή από την εν λόγω ζώνη θα επιταχύνει την διορθωτική κίνηση σε ένα σενάριο όπου οι ταλαντωτές θα δουν μετά από αρκετό καιρό υποτιμημένες ζώνες τιμών. Το σενάριο αυτό θα απαιτήσει ευρύτερες πωλησιακές δυνάμεις και άρα αυξημένους συναλλακτικούς όγκους που θα “πείσουν” για την δυναμική της πτώσης.

Σε αυτόν, ενδεχομένως, τον παράγοντα θα χρειαστεί να εστιαστεί η προσοχή προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα ολοκληρωθεί η αναμενόμενη πρώτη διόρθωση του 2013 μετά από ένα λίαν αξιόλογο ράλι έως τις 1052 μονάδες.

Κατά την διάρκεια της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η επίσκεψη της Τρόικας για αξιολόγηση της εφαρμογής του Ελληνικού προγράμματος και ενδεχομένως κάποιες ανακοινώσεις που θα αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών σχετικές με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων την Δευτέρα (4/3) θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα χρήσης 2012 η εταιρεία Τιτάν, μετά την λήξη της συνεδρίασης, την Πέμπτη (6/3) θα ανακοινώσει πριν το άνοιγμα η S&B ενώ μετά το τέλος της συνεδρίασης της ερχόμενης Παρασκευής (7/3) ο ΟΠΑΠ, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.


----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού και κλείσιμο με σημαντικές απώλειες, ενώ σταθερός έμεινε ο όγκος συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (33.108 συμβόλαια).

Αξίζει ιδιαίτερης προσοχής το σημαντικό discount με το οποίο διαμορφώνονται οι πρώτες θέσεις στα συμβόλαια επί των Τραπεζικών μετοχών για τον δεύτερο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο υστέρησε του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, μειώνοντας το premium στο 0,15%.

Καμία ουσιαστική συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.731, τιμή εκκαθάρισης 327,25) κινήθηκαν μεταξύ 326,5 και 338,75 μονάδων.

Μικρότερος ο δανεισμός τίτλων (52.000 Coca-Cola, 119.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (11.276), Alpha Bank (9.587), Πειραιώς (1.761), ΟΠΑΠ (648), ΟΤΕ (4.156), MIG (196), Μυτιληναίο (519), ΔΕΗ (2.345), Intralot (408), ΓΕΚ (343), Κύπρου (787), Eurobank (163), Motor Oil (101), Σιδενόρ (235), Ελ. Πετρέλαια (113).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap αυξήθηκε στο 43% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 1.002 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (311 δικαιώματα αγοράς και 691 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (9.514.106 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v