Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ξεκίνησε "στραβά" ο Μάρτιος...

Παραμένει σε διαδικασία συσσώρευσης η αγορά, πέριξ των 1.000 μονάδων. Εντείνεται η αβεβαιότητα και αυξάνεται το πολιτικό ρίσκο διεθνώς. Οι πιέσεις στις τράπεζες, και οι στηρίξεις - κλειδιά. Τα στατιστικά και τα μέτωπα.

Ρευστότητα και ανησυχίες στην Ευρώπη οδήγησαν σε πτώση τους βασικούς δείκτες. Σε νέα χαμηλά εννέα μηνών βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος στο ΧΑ. Ολ' αυτά εν μέσω των πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία και με το ευρώ να δέχεται μία θεαματική...βουτιά χαμηλότερα των 1,30$.

Στο ΧΑ η επαναφορά των τραπεζών δεν ήταν ούτε αυτή τη φορά για το...καλό των αγοραστών και όσων παίζουν «ανοδικά» την αγορά. Πιέσεις και λόγω Εθνικής, με τους τραπεζίτες να βρίσκονται σε δυσχερή θέση, την κυβέρνηση να επιχειρεί για τρίτη φορά να φέρνει στη Βουλή το θέμα του ΤΑΙΠΕΔ και τους πωλητές να έχουν πολλούς λόγους για ακόμη ένα πτωτικό ποντάρισμα.

Στις 990,42 μονάδες βρέθηκε την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης και στις 326,88 ο Ftse Large Cap. Ο τραπεζικός υπό πίεση προς τις 160 με ορατή την δοκιμασία των κρισιμότατων 155 μονάδων.

Από την προσυνεδρίαση της Παρασκευής δώσαμε έμφαση στις εξελίξεις στον κλάδο, στον Εκηβόλο «ανεβάσαμε» διάγραμμα του τραπεζικού δείκτη (της ομάδας ανάλυσης eZMarket) εκτιμώντας, πως ο Μάρτιος θα είναι «μήνας τραπεζών».

Η αρχή δεν ήταν καλή, η Εθνική βρέθηκε εν μέσω νέων επαναλαμβανόμενων ρευστοποιήσεων/πιέσεων παρασύροντας τον κλαδικό δείκτη σε νέα χαμηλά εννέα μηνών, όπως εύστοχα μετρούσε ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Η διοίκηση της Εθνικής διαψεύδει ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για πώληση μέρους ή όλου της Finansbank και μακάρι η ελληνική πλευρά να αντέξει μέχρι τέλους τουλάχιστον σε ότι αφορά την πώληση του συνόλου της συμμετοχής της. Γιατί η ουσία είναι, πως η Εθνική- και βεβαίως όχι μόνο η Εθνική, η χώρα ολόκληρη- βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση, μορφής και έντασης που για πολλούς παραπέμπει σε «εκβιασμό». Αυτό είναι κοινά αποδεκτό, πως από τη χώρα, την κοινωνία, την οικονομία -που μέρος της αποτελεί η Εθνική- βρίσκονται σε καθεστώς «ομηρείας» .

Είτε μας αρέσει είτε όχι, είμαστε υποχρεωμένοι ή να αποδεχθούμε τους όρους του παιχνιδιού και ανάλογα να κινηθούμε χρηματιστηριακά ή να πάμε...σπίτια μας. Τους μήνες που θα ακολουθήσουν θα βιώσουμε καταστάσεις και θα παρακολουθήσουμε εξελίξεις που θα είναι πρωτόγνωρες ακόμη και για μας της δεκαετίας του ΄50.

Πρωτόγνωρες, συστημικές συνθήκες επιχειρηματικής/οικονομικής εκ βάθρων αναδιάταξης ισχύος, συμφερόντων & δυνάμεων. Θα πρέπει να θεωρούμε ως δεδομένο, πως ισχυρούς παίκτες του προηγούμενου κύκλου της χώρας θα τους δούμε στο περιθώριο, ότι ιστορικοί όμιλοι και τζάκια θα κλείσουν παράλληλα με την ολοκλήρωση του βιολογικού κύκλου τους

Είναι προφανές πως ακόμη και η εικόνα της ευρύτερης περιοχής θα είναι τόσο διαφορετική που οι νέες καταστάσεις θα φαντάζουν αδιανόητες με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Μπορεί να γινόμαστε βαρετοί αλλά από τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2012 υποστηρίζουμε τα ίδια και τα ίδια, αναφερόμαστε στη νέα γενιά των ελληνικών τραπεζών που σε ελάχιστα θα θυμίζουν τις δεκαετίες του 1990 και του 2000.

Θα επιμείνουμε, πως ο επιχειρηματικός κύκλος της Eurobank, εμφάνιση Σπ. Λάτση- μεγέθυνση/ισχυροποίηση/κορύφωση - διόρθωση/απαξία (χρηματιστηριακή), αποχώρηση του επιχειρηματία χαρακτηρίζουν μία ολόκληρη εποχή. Που συνάμα χαρακτηρίστηκε από την γιγάντωση των επιχειρήσεων παραγόντων όπως ο Σ. Κόκκαλης ή ο Γ. Μπόμπολας.

Από τούτη εδώ τη...γωνίτσα επιχειρούμε με γνώμονα τις εξελίξεις και πολύτιμο ιχνευτή το χρηματιστήριο να διακρίνουμε εκείνες τις όποιες δυνάμεις θα διαβούν τον...Ρουβίκωνα, εκείνους τους επιχειρηματίες, τα συμφέροντα, τους παίκτες που θα διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο (πιθανότατα σε συνεργασία ή για λογαριασμό ξένων ομίλων) στην επόμενη ημέρα.

Από τεχνική πλευρά- γιατί πάλι μακρηγορήσαμε- η μη καθοδική διάσπαση των 155 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη, η συντήρηση του Large Cap πάνω από τις 326 και τις 318 μονάδες αντίστοιχα του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 950 μονάδων δεν μεταβάλει την διαδικασία συσσώρευσης που διαρκεί πλέον περισσότερο από ενάμιση μήνα.

Μόνον ενδεχόμενη πειστική καθοδική διάσπαση των 318 για τον 25άρη και των 155 μονάδων για τις τράπεζες μας οδηγεί εκτός αγοράς με πιθανή την επανατοποθέτηση μας σε νέα ιστορικά ελάχιστα αρκετών μετοχών της μεγάλης & μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Αλλά ακόμη είμαστε μόλις στην πρώτη συνεδρίαση του Μαρτίου και η εβδομάδα, που ακολουθεί προοιωνίζεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.


Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 990,42 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 1,29%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε 2,44% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 2,06%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Τράπεζες (10,88%), Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (-5,9%) και Τεχνολογία (-4,91%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν οι κλάδοι των Τροφίμων και Ποτών (6,50%) και του Εμπορίου (2,33%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ιντεάλ (68,18%), Δίας Ιχθ/γειες (56,44%) Τηλέτυπος (34,10%), Μπουτάρης (KA) (32,86%), Πήγασος Εκδοτική (30%), Φιερατέξ (27,78%), Medicon (20,25%), Εριουργία 3 Αλφα (18,66%), Προοδευτική (14,42%), Centric (12,73%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: ΔΟΛ (-38,78%), Βαρβαρέσος (- 30%), Nutriart (- 25,35%), Λιβάνης (-22,01%), Μαίλλης (-21,21%) Μπουτάρης (ΠΑ) (-19,23%), Alsinco (-19,12%), ΣΙΔΜΑ (-18,95%), Μηχανική (ΠΟ) (-18,56%), και Logismos (-17,53%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v