Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απνοια και αναμονή στο Χρηματιστήριο

Ούτε μία συνεδρίαση δεν κράτησε η αντίδραση των τραπεζών. Οι πωλητές επανήλθαν με νέες ρευστοποιήσεις, κυρίως στη μετοχή της Εθνικής. Στις 320 μονάδες ο FTSE-25 και πάλι στο... χείλος των 155 μονάδων ο τραπεζικός δείκτης.

Άπνοια και αναμονή στο Χ.Α. Άπνοια όσον αφορά το υποτονικό επενδυτικό ενδιαφέρον, τις μέτριες συναλλαγές και τις μικρές διακυμάνσεις ακόμη και βασικών μετοχών. Αναμονή για τις εξελίξεις στα ανοιχτά μέτωπα, από τις τράπεζες μέχρι τις αποκρατικοποιήσεις, τα δημόσια έργα, την εξόφληση με το... σταγονόμετρο των υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Σε οριακό σημείο οι κύριοι δείκτες και μετοχές περίπου στις 13.10-13.15, και μετά την καταγραφή τοπικών κορυφών συνεδρίασης. Ο Γενικός Δείκτης στις 970 μονάδες, διολίσθησε μετά την καταγραφή των 982,5 μονάδων (12.05-12.20), ενώ ο Ftse Large Cap φτάνει στις 320 (υψηλό ημέρας στις 325 μονάδες), καθώς υπερίσχυσαν οι πωλητές κατ' αρχάς στη μετοχή της Coca Cola 3E και στη συνέχεια σε Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank.

Οι εξελίξεις στις τράπεζες, ή καλύτερα η απουσία ειδήσεων κι αποφάσεων για ουσιώδεις εκκρεμότητες, ενεργοποίησαν ξανά εντολές πώλησης στις μετοχές της Εθνικής και της Alpha Bank, με εντονότερη όμως την πίεση στην πρώτη.

Έως 2,5% χαμηλότερα η μετοχή της Εθνικής με δύο διαδοχικά κύματα ρευστοποιήσεων (λίγο μετά τις 12.40 και στις 13.10), υπερβάλλουσα προσφορά μέχρι το 0,875 ευρώ, δηλαδή και πάλι πολύ κοντά στο 0,863, που ήταν το χθεσινό ενδοσυνεδριακό ελάχιστο.

Στο 0,91 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, που σταδιακά αρχίζει να δείχνει περισσότερες αντοχές απ' ό,τι η Εθνική. Συγκριτικά πάντα και με γνώμονα την τεχνική εικόνα των δύο μετοχών και τις κεφαλαιακές ανάγκες των δύο ομίλων.

Στα χαμηλά ημέρας, λίγο μετά τις 13.30, ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, σε ικανοποιητικό βαθμό καθώς γύρισε ο Large Cap και πάλι προς τις 322 μονάδες. Ανεπαίσθητες μεν διακυμάνσεις, ικανές όμως να επιβεβαιώσουν τη στήριξη του Ftse Large Cap στις 318 μονάδες. Τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Ωστόσο, η μεταβλητότητα ακόμη και μετοχών του 25άρη παραμένει χαμηλή, γεγονός που δεν διευκολύνει το ενδοσυνεδριακό παιχνίδι και κατ' επέκταση κρατά σε μετριότατα επίπεδα τις συναλλαγές.

Μικτές τάσεις για τον Μυτιληναίο, που ενισχύεται κατά 1,4% (με ενδιαφέρον από γνωστό, δραστήριο ξένο fund με ισχυρή θέση στον ΟΠΑΠ), χαμηλότερα η MIG, με πωλητές η Τέρνα Ενερεγιακή και με αγοραστές ο Τιτάν (τα οικονομικά αποτελέσματα ομίλου-μητρικής είναι ενδεικτικά των προβλημάτων που αντιμετωπίζει μία παραδοσιακή ελληνική βιομηχανία).

Στα ενδιαφέροντα της ημέρας το δημοσίευμα των Financial Times, που κάνει λόγο για αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος του Κατάρ για την Ελλάδα. Καλά τα δημοσιεύματα για έναν εν δυνάμει επενδυτή που κρατάει για πάνω από 2-3 χρόνια, όμως μέχρι τώρα δεν έχει επενδύσει ούτε ευρώ στη χώρα.

Απεναντίας, θυγατρικές του ομίλου του Εμίρη του Κατάρ υλοποιούν ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 4,5 δολαρίων στη γειτονική Τουρκία όσο χρόνο υποτίθεται πως ενδιαφέρονται για την Ελλάδα. Έναν πίνακα (τους Χαρτοπαίκτες του Πολ Σεζάν) έχει αγοράσει ο Εμίρης από τον εφοπλιστή Ανδρέα Εμπειρίκο και τελευταία την Οξυά (στις Εχινάδες Ιονίου).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v