Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική ταλαιπωρία στη Σοφοκλέους

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο ΓΔ. Σε χαμηλό 9 μηνών ο τραπεζικός δείκτης. Πτώση για Alpha Bank (7,14%), Εθνική (2,6%), Πειραιώς (6%), Eurobank (5,3%) αλλά και για ΔΕΗ (4,15%). Άνοδος για ΟΠΑΠ.

Συνεχίστηκε η κακή εικόνα της Αγοράς, που ξεκίνησε στην πρώτη συνεδρίαση του νέου μήνα και τελευταία της εβδομάδας που έληξε.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως και ο Τραπεζικός, κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ από τις μετοχές του 25αρη, μόνο οι Coca-Cola, Eurobank Properties, Intralot, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάνας, “είδαν” θετικό πρόσημο σε κάποια στιγμή της συνεδρίασης.

Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, έδωσε πολλά στοιχεία που αν μη τι άλλο ενέτειναν τους προβληματισμούς, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε νέο χαμηλό 32 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 17/1 (953,71 μονάδες). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δείκτης ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τις 958,15 μονάδες (-3,26%), που είναι το χαμηλότερο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των τελευταίων 31 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο χαμηλό να έχει σημειωθεί στις 18/1/2013 (956,92 μονάδες).

Τεχνικά, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δείκτης έχει απολέσει τόσο τον εκθετικό ΚΜΟ των 30 ημερών (996 μονάδες), όσο και τον εκθετικό ΚΜΟ των 50 ημερών στις 974 μονάδες και απομένει το κάτω όριο του τελευταίου ανοδικού καναλιού στις 959 μονάδες.

Όπως προαναφέρθηκε, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο Τραπεζικός δείκτης, κλείνοντας σε νέα χαμηλά εννέα μηνών και έχοντας μία τελευταία θεωρητική στήριξη στις 152 μονάδες πριν να εκδηλωθεί ένα ακόμα “sell off”, μία μικρή “γεύση” του οποίου πήρε σήμερα η Αγορά όταν ο Δείκτης έχασε το προηγούμενο χαμηλό των 970 μονάδων.

Παρά το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες και οι επιμέρους Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι “αναδύθηκαν” κάπως από τα χαμηλά ημέρας, η τεχνική εικόνα στις παραπάνω μετοχές επιβαρύνθηκε σημαντικότατα, επιβεβαιώνοντας όσους σπεύδουν να πάρουν “short” θέσεις στην Αγορά Παραγώγων και στα συμβόλαια επί μετοχών του δεύτερου μήνα (Ιούνιος).

Έτσι μπορεί ο τίτλος της Alpha Bank να έκλεισε σχετικά ψηλότερα από το χαμηλό ημέρας των 0,9000 ευρώ (-8,16%), όμως η παραμονή του χαμηλότερα από την ζώνη 1,00 – 0,98 ενδυναμώνει τις τεχνικές πιθανότητες για περαιτέρω υποχώρηση προς την επόμενη στήριξη των 0,80 ευρώ.

Επίσης η μετοχή της Εθνικής μπορεί να “ανεσύρθει” από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 0,8630 ευρώ (-6,5%), όμως έκλεισε σε νέα χαμηλά 24,5 και πλέον, ετών (!) καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Solidus Sec. το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο θα πρέπει να αναζητηθεί σε τιμές Αυγούστου 1989 και πιο συγκεκριμένα στις 9/8/1989 (0,8592 ευρώ). Αν ο εν λόγω τίτλος επιμείνει να κινείται “νότια” δεν μπορούν να αποκλειστούν νούμερα χαμηλότερα των 0,80 ευρώ.

Σχετικά ψηλότερα από το χαμηλό των 0,2310 ευρώ (-7,6%) έκλεισε ο τίτλος της Πειραιώς, όμως έχασε την ζώνη στήριξη των 0,2500 – 0,2450 ευρώ και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στην ζώνη 0,2250 – 0,2130.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

“Κόκκινα” ταμπλώ, πλην Nikkei, στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, μικρά πρόσημα και έντονη επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, με ελεγχόμενες απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, καθώς οι μεγάλες απώλειες των Κινεζικών δεικτών σήμερα το πρωί και η έλλειψη προόδου στην Ουάσιγκτον για μια συμφωνία στον Ομοσπονδιακό προϋπολογισμό επιβάρυναν το κλίμα.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, οι μετοχές του κλάδου real estate πρωταγωνίστησαν στα μεγαλύτερα Ασιατικά Χρηματιστήρια. Η πτώση ήλθε στον απόηχο της ανακοίνωσης νέων μέτρων από την Κινεζική Κυβέρνηση για την “αποθέρμανση” της Αγοράς ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων προκαταβολών και επιτοκίων στα στεγαστικά για δεύτερη κατοικία στις πόλεις που έχουν δει τις τιμές ακινήτων να εκτοξεύονται. Παράλληλα, θα επιβληθεί φόρος κεφαλαιακών κερδών 20% στις πωλήσεις ακινήτων.

Από την άλλη, κατά την πρώτη του ομιλία στο Κοινοβούλιο, ο νέος διοικητής της BoJ έδωσε σαφές δείγμα προθέσεων. Μιλώντας ενώπιον του κοινοβουλίου, ο Χαρουχίκο Κουρόντα δήλωσε ότι θα λάβει άμεσα τα όποια απαραίτητα μέτρα για να τερματίσει μία δεκαετία αποπληθωρισμού στην Ιαπωνία. “Προς το παρόν, η BoJ δεν κάνει αρκετά” δήλωσε.
Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη, “οι σοβαρές επιφυλάξεις εκ μέρους ορισμένων Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων για την ενίσχυση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών είναι πιθανόν να οδηγήσουν τελικά στην εγκατάλειψη του σχεδίου αυτού”, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.


Κίνδυνος για την Κύπρο να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη

Για τον κίνδυνο η Κύπρος να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, εάν οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία, προειδοποίησε ο Επίτροπος αρμόδιος για την Δημοσιονομική Πολιτική Όλι Ρεν και άσκησε κριτική στην Γερμανική Κυβέρνηση, η οποία, όπως εξήγησε, εξακολουθεί να αμφισβητεί την συστημική σημασία της Χώρας.

Σε δυσμενή θέση βρίσκεται η Κύπρος, γι αυτό και δεν έχει την πολυτέλεια να απορρίπτει τις προτάσεις για τη διάσωσή της, ακόμη κι αν αυτές είναι “ηλίθιες” όπως το “haircut” στις τραπεζικές καταθέσεις, προειδοποιεί σε δημοσίευμά της η “Wall Street Journal”. O νέος Πρόεδρος της Κύπρου, κ. Νίκος Αναστασιάδης, αντί να δηλώνει ποιες προτάσεις διάσωσης απορρίπτει, θα έπρεπε να προτείνει από την πλευρά του λύσεις για την επίλυση του Kυπριακού προβλήματος, σημειώνει στο δημοσίευμά της η Aμερικανική εφημερίδα.


Τί λένε Moody's και Pimco για Ιταλία

“Το ασαφές αποτέλεσμα των Ιταλικών εκλογών είναι “credit negative” για την Ιταλία (Baa2 negative) καθώς αυξάνει την πιθανότητα νέων εκλογών και παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας, η οποία θα μπορούσε ως αποτέλεσμα να επιβραδύνει ή και να ανακόψει το momentum των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει επιτύχει η Κυβέρνηση του Mario Monti” αναφέρει η Moody’s.

Η τρέχουσα μεταβλητότητα στην Ιταλική Αγορά ομολόγων αναμένεται να εμμείνει καθώς το πολιτικό αδιέξοδο μετά από τις πρόσφατες Ιταλικές εκλογές παραμένει, αναφέρει η Pimco, που προσθέτει ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση στην Ευρώπη να αποφευχθούν μεγαλύτερες πηγές μετάδοσης της κρίσης.

Νέο ρεκόρ κατέγραψε τον Φεβρουάριο η ανεργία στην Ισπανία με τον αριθμό των ανέργων να ξεπερνά για πρώτη φορά τα 5 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Χώρας που έδειξαν μηνιαία άνοδο 1,2%.“Η βαθύτατα ελαττωματική προσέγγιση προς την χρηματοοικονομική μεταρρύθμιση έχει εξασφαλίσει ότι ακόμα και πέντε χρόνια από τότε που ξεκίνησε η κρίση, δεν έχουμε κανέναν αξιόπιστο τρόπο για να κλείσουμε τις προβληματικές Τράπεζες.

Ο Ιδιωτικός τομέας έχει φύγει από το Τραπεζικό Σύστημα, που παραμένει σε σχεδόν μόνιμη «τεχνική υποστήριξη» από τον Δημόσιο τομέα. Οι εύθραυστες Τράπεζες και οι αδύναμες οικονομίες έχουν εγκλωβιστεί σε έναν «χορό θανάτου», καθώς συνεχίζουν να συμπαρασύρουν η μια την άλλη. Όταν γραφτεί η ιστορία αυτής της κρίσης, δεν θα υπάρχουν ήρωες. Είναι δύσκολο να ελπίζει κανείς σ’ αυτή την κατάσταση.

Έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν ελάχιστα συμφέροντα στην Κοινωνία, που αντιμετωπίζουν ένα πολύ ζοφερό μέλλον και που δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Αυτό είναι ακριβώς το πρόσφορο έδαφος για μεγάλης κλίμακας Κοινωνικές αναταραχές”, αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ομάδα αναλυτών του think tank Re-Define της οποίας ηγείται ο Sony Kapoor.

Τα ισχυρά Κράτη του Ευρωπαϊκού Βορρά κινδυνεύουν να γίνουν και αυτά μέρος του Ευρωπαϊκού προβλήματος, γράφει σε άρθρο του ο El Erian της Pimco, που επισημαίνει ότι κατά την έναρξη της Ευρωπαϊκής κρίσης πριν από τρία χρόνια, όλοι περίμεναν από τις Χώρες με τριπλό "Α" (Aυστρία, Φιλνανδία, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία) να κατευθύνουν την πελαγωμένη Ευρώπη και να διασώσουν τα Κράτη Μέλη της Περιφέρειας του Νότου. Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη συνεχίζει να είναι εξαιρετικά εύθραυστη.

Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη συνεχίζουν να επιδεινώνονται με ανησυχητικό ρυθμό και κάθε μήνα οι πιο πλούσιες οικονομίες της Ευρώπης βυθίζονται ολοένα και βαθύτερα σε μια κρίση που δεν μπορούν ούτε να ελέγξουν ούτε να εξηγήσουν στους πολίτες τους, προειδοποιεί ο El Erian. Όπως τονίζει, τους επόμενους μήνες η Γερμανία και οι άλλες Χώρες θα αναγκαστούν να παραχωρήσουν νέα δάνεια, τα οποία γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να αποπληρωθούν στο ακέραιο.

Παράλληλα, θα αντιμετωπίσουν μια πιο γενικευμένη επιβράδυνση της Ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία θα πλήξει τις οικονομίες τους.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, περιορισμένες θα είναι οι επιπτώσεις από τις αυτόματες περικοπές δαπανών που θα ενεργοποιηθούν στις ΗΠΑ, εκτιμά η S&P, προβλέποντας ότι σύντομα θα εφαρμοστεί ένα πιο περιεκτικό πακέτο περικοπών και αύξησης εσόδων. "Αν αυτό επιβεβαιωθεί, πιστεύουμε ότι η ενεργοποίηση των αυτόματων περικοπών θα έχει περιορισμένες αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του ΑΕΠ φέτος" σημειώνεται στην ανακοίνωση.


Επιστρέφοντας εντός συνόρων

Πίσω στα δικά μας, “ανίκανοι εφοριακοί” είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Spiegel, το οποίο γράφει: “Οι Ελληνικές εφορίες δεν είναι ικανές και δεν θέλουν να εισπράξουν ένα μεγάλο μέρος των φορολογικών οφειλών. Στο αποτέλεσμα αυτό καταλήγουν το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια εσωτερική έκθεση. Οι ελεγκτές συνιστούν γι' αυτόν τον λόγο μεγάλο μέρος των φορολογικών ελέγχων να οργανωθεί ως Ημικρατικές Επιχειρήσεις. Μέχρι να γίνει αυτό θα πρέπει αμέσως να προσληφθούν 200 και μέχρι το τέλος του 2014 500 ιδιωτικοί ελεγκτές. Διότι τα φορολογικά έσοδα που εισπράχθηκαν από τους Κρατικούς ελεγκτές κινούνται 50% κάτω από τους στόχους που έχει θέσει η τρόικα. Εισπράχθηκαν μόνο 1,1 αντί 2 δισ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο. Για το 2013 η Αθήνα υπολογίζει μικρή μόνο αύξηση”.

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως και οι ειδικές υπηρεσίες που έχουν συσταθεί είναι αναποτελεσματικές, ενώ καταλήγει: “Ακόμα μία κατηγορία: 130 εφοριακοί, οι οποίοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, καλύφθηκαν από συναδέλφους τους. Επιπλέον, πολλοί υπάλληλοι κρίθηκαν ανεπαρκείς και μεγάλη σε ηλικία”.

Στην κατηγορία των αναδυόμενων Αγορών, από αναπτυσσόμενη, θα τοποθετηθεί η Ελλάδα στους Russell Indexes με αφορμή την αναθεώρηση των δεικτών που θα τεθούν σε εφαρμογή στα τέλη Ιουνίου.

Όπως ανακοίνωσε η Russell Investments η Ελλάδα δεν "ανταποκρίθηκε" στα μακροοικονομικά κριτήρια κινδύνου που αντιστοιχούν στο καθεστώς των αναπτυσσόμενων Χωρών, αλλά σε εκείνα των αναδυόμενων (emerging).

Oι αλλαγές στο status των Χωρών δεν είναι συχνές αλλά μπορεί να συμβούν εφόσον το Κράτος δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια ένταξης σε ένα δείκτη. Η διαδικασία αναθεώρησης μπορεί να κρατήσει έως και τρία χρόνια. Σύμφωνα με την μεθοδολογία της Rusell οι αναδυόμενες Αγορές ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο συγκριτικά με τις αναπτυσσόμενες και είναι λιγότερο λειτουργικές σε όρους συναλλαγών (trade). Οι πλήρεις και τελικές αλλαγές για τους Rusell Global Indexes αλλά και για τους Russell 1000®, Russell 2000®, Russell 3000®, Russell Midcap® και Russell Microcap® Indexes θα ανακοινωθούν την 1η Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι η Rusell Investments διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξεως των 163 δισ. δολαρίων, συνεργάζεται με 2.400 θεσμικούς επενδυτές, ενώ παρέχει συμβουλές σε funds που ελέγχουν κεφάλαια 2,4 τρισ. δολαρίων.

“Η Τραπεζική ταλαιπωρία δείχνει περισσότερο απειλητική, για την βραχυπρόθεσμη τάση από την αναμενόμενη υποβάθμιση από την Russell Investments”, ήταν η απάντηση της συντριπτικής πλειονότητας των επαγγελματιών του χώρου.

Και τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, μάλλον έχουν δίκιο, καθώς αν συνεχιστεί η πίεση στους Τραπεζικούς τίτλους, θεωρείται μαθηματικά βέβαιο ότι θα ενταθούν οι “παράπλευρες απώλειες” που θα προκαλέσουν τα “margin calls”, αλλά και προσπάθεια ανεύρεσης μετρητών, από όσους θα επιλέξουν να μπουν τις επερχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου του Τραπεζικού κλάδου.

Σε αυτή την περίπτωση και σύμφωνα με μερίδα αναλυτών, το σενάριο της διολίσθησης του Γενικού Δείκτη θα λειτουργήσει “εξυγιαντικά” για την Ελληνική Αγορά καθώς θα δώσει την ευκαιρία σε νέα κεφάλαια να προσεγγίσουν από πιο χαμηλή βάση το Χ.Α.

Τρεις οι διασωθέντες τίτλοι, με θετικό πρόσημο, από το “ναυάγιο” του 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι Eurobank Properties (+1,72%), ΟΠΑΠ (+0,76%) και Τιτάν (+0,07%).

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 7% για Βιοχάλκο και Alpha Bank, ίσες ή μεγαλύτερες του 6% για Ελλάκωρα και Πειραιώς, του 5% για Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, MIG και του 4% για ΔΕΗ, Μέτκα, Jumbo, Frogoglass, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 969,97 μονάδες με απώλειες 2,06%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 52 εκατ. από τα οποία τα 1,6 αφορούσαν “πακέτα” (Motor Oil, Alpha Bank, Coca-Cola).
Κακή η τελική εικόνα με 33 ανοδικές μετοχές έναντι 124 πτωτικών και για 22 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 7%.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας €/$ από το 1,3711 στις 01/02/11 στο 1,2986 στις 01/03/11, καταδεικνύει ίσως με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την αύξηση της αβεβαιότητας στις Αγορές, αποτέλεσμα όχι μόνο των εκλογών που διενεργήθηκαν σε Ιταλία πρωτίστως και δευτερευόντως στην Κύπρο, αλλά και της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ, αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Με τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ να συνεχίζουν να παραπέμπουν σε ανάκαμψη της οικονομίας, η δημοσιοποίηση των τελευταίων πρακτικών της FOMC και οι θέσεις των μελών της, για περιορισμό της ποσοτικής χαλάρωσης προκάλεσε ανησυχία στους επενδυτές, η οποία έδειξε όμως να αμβλύνεται προσωρινά από τα εταιρικά αποτελέσματα και τα μακροοικονομικά στοιχεία, με τον DJIA μάλιστα να φτάνει σχεδόν σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό υψηλό των 14.198,10 μονάδων στις 11/10/2007.

Στοιχείο το λιγότερο εντυπωσιακό, δεδομένης της πραγματικής εικόνας της Αμερικανικής οικονομίας. Ωστόσο, το αποτέλεσμα των Ιταλικών εκλογών σε συνδυασμό με την απόφαση της Γερουσίας να μην άρει περικοπές δαπανών ύψους €85 δισ. για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ που τίθενται σε ισχύ από την 01/03/13 έδειξε να κλονίζει κάπως τον ενθουσιασμό που επικρατεί στις Αγορές μετοχών, σε συνδυασμό και με την υποχώρηση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα.

Οι δηλώσεις Bernanke και Draghi για μη μεταβολή της πολιτικής που ακολουθούν οι δύο Κεντρικές Τράπεζες, δεν έδειξαν ότι μπορούν να καθησυχάσουν τους επενδυτές στην τρέχουσα φάση, τη στιγμή που η Ιαπωνία φαίνεται ότι ποντάρει στην επιλογή Kuroda για να την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού και την επαναφορά της οικονομίας της σε τροχιά ουσιαστικής ανάκαμψης.

Όσον αφορά την εγχώρια Αγορά, οι αναμενόμενες αποκρατικοποιήσεις και η αύξηση της θέσεως των ξένων επενδυτών στο Χ.Α. δεν έχουν επιτρέψει επί της ουσίας να αποτυπωθεί η εισαγόμενη αβεβαιότητα στην τιμή του Γενικού Δείκτη.

Από την άλλη, αξίζει να αναφερθεί ότι πλησιάζει ο χρόνος αύξησης μ/κ των Τραπεζών με μετρητά, όπου οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα κληθούν να καταβάλλουν σημαντικά κεφάλαια σε ιδιαίτερα δύσκολες εποχές. Από τεχνικής απόψεως ιδιαίτερα σημαντική είναι η στήριξη της περιοχής των 324-319 μονάδων για τον FTSE Large Cap, καθώς διάσπαση αυτής μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στις 299 μονάδες, σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec.

Χάθηκε η γραμμή στήριξης, στις 986 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη, προετοιμάζοντας πιθανότατα το έδαφος για μια καθοριστική επίσκεψη προς την περιοχή των 975 με 950 μονάδων. Ζώνη, όπου εάν διασπαστεί καθοδικά θα ωθήσει το δείκτη προς τη στήριξη των 920 με 910 μονάδων, αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Αλλαγή στο καθοδικό σενάριο μπορεί να προκληθεί μόνο με την επανείσοδο του Γενικού Δείκτη με αυξημένο τζίρο συναλλαγών πάνω από τον απλό κινητό μέσο των 21 ημερών, στις 1015 μονάδες. Τα περιθώρια πάντως αρχίζουν και στενεύουν επικίνδυνα καθώς οι “φιλότιμες” προσπάθειες ενίσχυσης ή διατήρησης του Δείκτη από ορισμένους Δεικτοβαρείς τίτλους φαίνεται να “ξεθωριάζει” σιγά - σιγά.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και ο FTSE25, καθώς έχει παραμείνει για τουλάχιστον πέντε συνεδριάσεις κάτω από τη στήριξη, που παρέχει η μεσοπρόθεσμη γραμμή της ανοδικής τάσης του Αυγούστου προκαλώντας “τεχνικά ρίγη” για την μετέπειτα πορεία του δείκτη.

Το πιθανότερο σενάριο είναι η επαφή του δείκτη μέσα στις επόμενες μέρες με τον απλό κινητό μέσο των 100 ημερών, στις 315 μονάδες. Διαγραμματικά τώρα το σημαντικό επίπεδο στήριξης, που θα καθορίσει τη βραχυχρόνια κίνηση του δείκτη εντοπίζεται ανάμεσα στις οριζόντιες γραμμές των 320 με 308 μονάδων. Γραμμές, όπου εάν διαρραγούν καθοδικά θα επιφέρουν βίαιη κατάβαση προς το “οχυρό” των 280 μονάδων περίπου.

Η μετοχή της Coca-Cola, όπου με τη βαρύτητά της στους δείκτες έχει προκαλέσει μια “αντιφατική μόχλευση” στην Αγορά κινείται διαγραμματικά προς την ισχυρή αντίσταση των 21,50 ευρώ, επίπεδο όπου έχει να καταγραφεί από τις αρχές του 2011.

Η ανοδική διάσπαση του εν λόγω επιπέδου σε εβδομαδιαίο κυρίως κλείσιμο με αυξημένο όγκο συναλλαγών θα “ανοίξει την όρεξη” για την προσέγγιση της επόμενης βαθμίδας του μακροχρόνιου καναλιού στα 24,40 ευρώ.

Το σύμπλεγμα πάντως των αντιστάσεων στην περιοχή των 21 με 21,80 ευρώ σε συνδυασμό με την “overbought” κατάσταση αρκετών τεχνικών δεικτών μας προβληματίζει ιδιαίτερα για την περαιτέρω “ποιότητα των ανοδικών καυσίμων”, που διαθέτει η μετοχή θεωρώντας ως πιο πιθανή εξέλιξη την αποτύπωση ενός “pullback” προς τα 19.72 ευρώ, σύμφωνα με την άποψη του κ. Μάνθου.


-----ΧΠΑ

Με καθαρά πτωτική συνεδρίαση ξεκίνησε η εβδομάδα, ενώ σταθερός έμεινε ο όγκος συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και αύξηση παρουσίασε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (51.628 συμβόλαια).

Αξίζει ιδιαίτερης προσοχής το σημαντικό discount με το οποίο διαμορφώνονται οι πρώτες θέσεις στα συμβόλαια επί των Τραπεζικών μετοχών για τον δεύτερο μήνα (Ιούνιος).

Έτσι και ενώ για τον Μάρτιο η τιμή εκκαθάρισης για το συμβόλαιο της Εθνικής είναι στα 0,8950 ευρώ, για τον Ιούνιο υποχωρεί στα 0,8010 ευρώ. Για την Alpha Bank η τιμή εκκαθάρισης του συμβολαίου Μαρτίου είναι στα 0,9170 ευρώ και για τον Ιούνιο στα 0,8170 ευρώ. Και τέλος για την Πειραιώς, η τιμή εκκαθάρισης στο συμβόλαιο του πρώτου μήνα είναι στα 0,2300 ευρώ και του δεύτερου στα 0,2100 ευρώ.

Το συμβόλαιο παρουσίασε σχετικά καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αυξάνοντας το premium στο 0,53%.

Καμία ουσιαστική συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.101, τιμή εκκαθάρισης 321,75) κινήθηκαν μεταξύ 316 και 327,75 μονάδων.

Αυξήθηκε σημαντικά ο δανεισμός τίτλων (52.000 Coca-Cola, 1.511.500 Alpha Bank, 100.000 Eurobank, 1.035.700 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (11.567), Alpha Bank (7.658), Πειραιώς (6.790), ΟΠΑΠ (1.171), ΟΤΕ (2.812), MIG (2.933), Μυτιληναίο (888), ΔΕΗ (2.705), Intralot (1.059), ΓΕΚ (1.645), Κύπρου (4.786), Eurobank (215), Σιδενόρ (207), Ελ. Πετρέλαια (137), Βιοχάλκο (227), Ελλάκτωρα (923), ΕΧΑΕ (308), Folli Follie Group (109), Τέρνα Ενεργειακή (103).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, πτωτικά κινήθηκε η συμμετοχή των επενδυτών στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE large cap αφού σημειώθηκαν 893 options (650 calls και 243 puts) με την τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα να περιορίζεται στο 37%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (9.514.106 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v