Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα "βουτιά" έως 3% στο Χρηματιστήριο

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χ.Α. με τον Γ.Δ. να απομακρύνεται επικίνδυνα από τις 1.000 μονάδες. Πωλητές από τις τράπεζες μέχρι μη τραπεζικά χαρτιά του δείκτη όπου κατοχυρώνονται εσπευσμένα βραχυπρόθεσμες υπεραξίες.

Εντείνονται οι απώλειες στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει πλέον των 30 μονάδων μετά τις 14:30, εν μέσω ηπιότερων πιέσεων στις ευρωαγορές και εντονότερων στα ανοιχτά εσωτερικά μέτωπα.

Με το σύνολο των μετοχών του στο "κόκκινο", ο FTSE Large Cap υποχωρεί στις 316 μονάδες λίγο μετά τις 14:40.

Ασθενής σχηματισμός διπλού χαμηλού για τον... 25άρη,
καθαρά ενδοσυνεδριακός και χωρίς να παρέχει κάποια σιγουριά για τη συνέχεια. Θα επιμείνουμε στην πάγια προσέγγισή μας πως για τον δείκτη οι 326 και οι 318 μονάδες ήταν (και παραμένουν) σημαντικότατα σημεία αναφοράς και στηρίξεις, που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κυρίως από όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Η μέτρια αξία των συναλλαγών είναι επίσης χαρακτηριστικό των ημερών, καθώς οι αυξημένοι τζίροι των ανοδικών φάσεων της αγοράς έχουν εκλείψει, η δε πλαγιοκαθοδική υποχώρηση του Χ.Α. συντελείται με 50 άντε το πολύ 60 εκατ. ευρώ.

Είναι προφανές πως στις τράπεζες υλοποιούνται προγράμματα ρευστοποίησης-πώλησης (με βάση τον μέσο όρο συναλλαγών και το σύνολο της εντολής) ώστε να μη βυθιστεί ο κλάδος. Ο μέσος όρος συναλλαγών στις τραπεζικές μετοχές παραπέμπει -τις τελευταίες δύο εβδομάδες- σε αποχώρηση μεγάλου παίκτη (ή παικτών).

Συν τω χρόνω, εκ περιτροπής φαίνεται να κατοχυρώνονται θέσεις στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ που ακόμη και σήμερα αποφέρουν κέρδη (από την αρχή του έτους). Για παράδειγμα, σήμερα διορθώνει περισσότερο έως τα 6,84 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, την Παρασκευή του ΟΤΕ, ενδεχομένως αύριο-μεθαύριο του ΟΠΑΠ.

Να συνεκτιμηθεί πως από την αρχή του έτους ο ΟΤΕ έχει θετική απόδοση 14,12%, η μετοχή του ΟΠΑΠ 20,37%, ενώ κατά 16,13% ενισχύεται (και παρά τη σημερινή βουτιά της) η μετοχή της ΔΕΗ. Εύλογα ένας βραχυπρόθεσμος παίκτης, που έχει στο χαρτοφυλάκιό του μία εκ των τριών (ή περισσότερες) κατοχυρώνει όλο και μεγαλύτερο μέρος της θέσης του, γράφοντας υπεραξία και περιμένοντας πιθανότατα να ξανατοποθετηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

Δεδομένης της κατάστασης στις τράπεζες, το Χ.Α. δύσκολα θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί επί της ουσίας και τουλάχιστον μέχρις ότου υπάρξουν νεότερα για τον χρόνο της ΑΜΚ και τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης - συμμετοχής υφιστάμενων και νέων ιδιωτών επενδυτών.

Απλώς η υποχώρηση μετοχών όπως λ.χ. του ΟΤΕ ή της ΔΕΗ είναι (και πιθανότατα να παραμείνει σε αυτόν τον ρυθμό) ηπιότερη της Εθνικής, της Alpha Bank ή ακόμη της Eurobank και της Πειραιώς.

Όμως, η τεχνική εικόνα για παράδειγμα της Eurobank επιβαρύνεται συνεχώς, με χαμηλό ημέρας στο 0,385 ευρώ, όταν το ιστορικό ελάχιστο της μετοχής έχει σημειωθεί στο 0,345 ευρώ πριν λίγες ημέρες (στις 26/2).

Με πλεονέκτημα λοιπόν οι πωλητές, καθώς πολλοί καλύπτονται και μέσω της αγοράς παραγώγων, δεν έχουν λόγους να τοποθετηθούν σε αυτά ή σε λίγο υψηλότερα επίπεδα. Στο σχετικό θέμα του Θανάση Σταυρόπουλου προσεγγίζεται εμπεριστατωμένα και η πτυχή της αντασφάλισης - μέσω ΧΠΑ.

Αναμενόμενη η στάση των παικτών και στις υπόλοιπες -μη τραπεζικές- μετοχές, όπως αποτυπώνεται και πάλι μετά τις 13.20-13.30, με τις απώλειες του FTSE Large Cap να διευρύνονται.

Πωλητές σε Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο, MIG, Μέτκα, ΜΟΗ, Βιοχάλκο, Jumbo.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v