Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Συναγερμός για τον τραπεζικό κλάδο

Τα ανοιχτά θέματα των τραπεζών οδηγούν σε πιέσεις τον ομώνυμο δείκτη αλλά και τη Σοφοκλέους. Στο επίκεντρο ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ. Σε χαμηλό 3 μηνών το ευρώ. Προς νέα ιστορικά υψηλά ο Dow Jones.

Ολοταχώς για νέο ιστορικό υψηλό ο Dow Jones, επί ξυρού ακμής ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα, σε μία συγκυρία όπου το Χ.Α. δείχνει δύο πρόσωπα.

Σε χαμηλό 3 μηνών το ευρώ, νέες αναταράξεις με αφορμή και πάλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ο Θανάσης Σταυρόπουλος αποτιμά τα της τραπεζικής ταλαιπωρίας. Αμφίσημη η εικόνα (και όχι μόνο) στο Χ.Α. καθώς οι εξελίξεις στέλνουν αντιφατικά μηνύματα και ενδείξεις για τη συνέχεια.

Στα καθ' ημάς, στο Χ.Α. συνεχίζεται η διαφοροποίηση των εισηγμένων, των μετοχών και των επενδυτικών προτιμήσεων κυρίως ξένων αλλά και λιγοστών εγχώριων επενδυτικών κύκλων.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 969,97 μονάδες, τον Ftse Large Cap στις 320,04, αλλά με χαμηλό ημέρας στις 315,61 μονάδες. Πρακτικά, έστω και ενδοσυνεδριακά για τον δείκτη Large Cap σημειώθηκε εχθές τιμή χαμηλότερα της έσχατης στήριξης των 318 μονάδων, γεγονός που για αρκετούς ήταν προειδοποιητικό μήνυμα.

Το ότι ο δείκτης βυθίστηκε σχεδόν ταυτόχρονα με τον τραπεζικό θα πρέπει να συνεκτιμηθεί σήμερα - αύριο και τουλάχιστον για όσο δεν αποσαφηνίζεται τελεσίδικα και ξεκάθαρα η στάση της τρόικας απέναντι στο αίτημα εύλογης παράτασης της περιόδου υλοποίησης των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Δηλαδή στο αίτημα της ελληνικής πλευράς που μπορεί να ικανοποιηθεί. Επιπλέον, θα πρέπει να θεωρήσουμε πολύ κοντά την αποδοχή του αναβαλλόμενου έως 20% στα εποπτικά κεφάλαια ανάσα, που ακόμη δεν έχει εγκριθεί οριστικά από την τρόικα.

Για πράσινο φως κάνει λόγο ο Χρ. Κίτσιος σε σχετικό θέμα του, σε μία περίοδο όπου η Εθνική φαίνεται να έχει το πιεστικότερο χρονικό περιθώριο (λόγω Eurobank), το μεγαλύτερο κεφαλαιακό βάρος (περίπου σε 1-1,1 δισ. ευρώ υπολογίζεται το ελάχιστο απαιτούμενο του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής) και ελαφρύτερο η Πειραιώς (περί τα 530-550 εκατ. ευρώ) και άλλα σχεδόν 250 εκατ. ευρώ η Alpha Bank.

Δεδομένων της αβεβαιότητας και του... κενού αέρος, οι χθεσινές πωλήσεις θεωρήθηκαν αναπόφευκτες, με σημαντική ουρά προς ρευστοποίηση να υπάρχει για τη συνέχεια.

Η βύθιση του τραπεζικού δείκτη στο χείλος των 155 μονάδων -περιοχή στην οποία επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί- δεν ήταν δυνατόν να μην επηρεάσει σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό και το μη τραπεζικό κομμάτι της αγοράς.

Όπως αποτυπώθηκε στην πορεία των περισσότερων μετοχών του Ftse Large Cap και του Mid 40, με αρκετές μετοχές να επιστρέφουν στα χαμηλά 3-5 μηνών, δηλαδή στις δεύτερες στηρίξεις πριν από το σημείο εκκίνησης από τα ελάχιστα του Ιουνίου 2012.

Εξέλιξη που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί σοβαρότατα είναι αυτή που επί της ουσίας αφορά το άδειασμα των εργολάβων, ειδικά στον υπουργό Υποδομών Κ. Χατζηδάκη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v