Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αναζητείται αφορμή αντίδρασης

"Καταλύτη" για να ανακοπεί το αρνητικό σερί αναζητούν βραχυπρόθεσμοι παίκτες. Ενδιαφέρουσα η προσπάθεια διαφοροποίησης της Alpha Bank από Εθνική - Eurobank. Στο προσκήνιο ο ΟΠΑΠ και οι αλλαγές σε ΧΠΑ.

Συνεχίστηκε το αρνητικό σερί στο Χ.Α., με βαρίδι τις Εθνική - Eurobank και εμφανή προσπάθεια διαφοροποίησης από την πλευρά της Alpha Bank.

Στις 963,45 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 317,65 ο Ftse Large Cap, με την απόδοσή του να περιορίζεται πλέον μόλις στο 2,57% (από την αρχή του έτους), αλλά με τον τραπεζικό δείκτη χαμηλότερα του ορίου συναγερμού.

Το νέα χαμηλά στα επίπεδα του Αυγούστου 1989 θυμάται ο Θανάσης Σταυρόπουλος στο σχόλιό του, με την αποτίμηση του ομίλου στο 1,02 δισ. ευρώ και της Eurobank μετά βίας στα 178,05 εκατ.!

Οι εξελίξεις στις τράπεζες είναι ραγδαίες κι επιταχυνόμενες και λόγω τρόικας, και το... ταμπλό επιχειρεί να αποτυπώσει και να προεξοφλήσει όσα έρχονται.

Από αυτήν την άποψη, η χθεσινή διαφοροποίηση της Alpha Bank (στο 0,896 με 2,17% και συναλλαγές 5.027.524 μετοχών) προφανώς έχει τη σημασία της.

Σε σχετικό θέμα του ο Χρ. Κίτσιος αναφέρεται στην ισχυρή νέα μετοχική ομάδα, στην οποία θα περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα του εγχώριου επιχειρείν κι επιδιώκει να στήσει το management της Alpha Bank εν όψει της αύξησης κεφαλαίου.

"Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day, η διοίκηση της Alpha βρίσκεται, εδώ και καιρό, σε συζητήσεις με Έλληνες επιχειρηματίες, διενεργώντας ένα άτυπο book-building για τη μελλοντική μετοχική της βάση. Οι μέχρι τώρα επαφές δείχνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου από ικανό αριθμό επιχειρηματιών, ο καθένας εκ των οποίων θα βάλει ποσό που δεν θα υπερβαίνει τα 5- 10 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ισχυρούς επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στη βιομηχανία και αποτελούν την αφρόκρεμα του εγχώριου επιχειρείν",
αναφέρεται στο άρθρο.

Και συμπληρώνει πως στόχος της Alpha Bank είναι να συγκεντρωθούν από ιδιώτες επενδυτές κεφάλαια που θα υπερβαίνουν το 10% της ΑΜΚ, δηλαδή της ελάχιστης συμμετοχής. Με βάση την απόφαση για την έκδοση CoCos ως 2 δισ. ευρώ, η Alpha Bank θα προχωρήσει σε ΑΜΚ ύψους τουλάχιστον 2,57 δισ. ευρώ και οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει από ιδιώτες, συμπεριλαμβανομένου και του Κατάρ, περίπου 400 - 500 εκατ. ευρώ.

Όμως, πέρα από τις τράπεζες και το μικρότερο ή μεγαλύτερο ενδιαφέρον που δείχνουν αρκετοί παίκτες, υπάρχει η... άλλη αγορά, αυτή που από τα ελάχιστα του Ιουνίου διαφοροποιείται, επιβραβεύει τους επενδυτές και κατά γενική εκτίμηση κρατά ζωντανό το κοινό και το χρηματιστήριο.

Ημέρα ΟΠΑΠ σήμερα και τα αποτελέσματα του Οργανισμού ανακοινώνονται μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Η μετοχή του στα 6,96 ευρώ (απόδοση 28,89% από την αρχή του έτους και αποτίμηση στα 2,22 δισ. ευρώ).

Στα 20,40 ευρώ η CCH 3E (αποτίμηση στα 7,48 δισ. ευρώ), με την Alpha Finance να αυξάνει την τιμή-στόχο στα 18 ευρώ.

Η ίδια χρηματιστηριακή προχωρά σε εκ νέου κάλυψη της Ελλάκτωρ με τον πήχη στα 2,7 ευρώ, με την τρέχουσα στο 1,82 και υψηλή 52 εβδομάδων στα 2,39 ευρώ (από τις 10/1/13).

Η Alpha Finance ανεβάζει στα 8,2 ευρώ την τιμή-στόχο για τη μετοή του ΟΤΕ (αποτίμηση 2,9 δισ. ευρώ). Κινητικότητα όμως και σε Μυτιληναίο (με το χαρτοφυλάκιο Baupost να βλέπει τον όμιλο...), Marfin Investment, Ελληνικά Πετρέλαια, Μotor Oil και EXAE.

Στα υπ' όψιν η... εγγύτητα του Ft Mid με την περιοχή των 1.100 μονάδων και τη χθεσινή προσπάθεια αντίδρασης μετοχών-σηματωρών της κατηγορίας όπως θεωρούνται οι Φουρλής, ΓΕΚ/Τέρνα, Σιδενόρ αλλά και Πλαστικά Θράκης, ΕΥΑΘ, Ελληνικά Καλώδια.

Όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη τάση, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν η πιθανή... ουρά λόγω των αλλαγών στους δείκτες FTSE (θα ισχύσουν από την επομένη της Καθαράς Δευτέρας, δηλαδή από τη συνεδρίαση της Τρίτης 19 Μαρτίου) αλλά και οι σαρωτικές αλλαγές στην αγορά παραγώγων. Αναλυτικά αναφέρονται σε σχετικό θέμα του euro2day.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v